Emlékszel, mit halandzsázott a bajuszos egér a Tom és Jerryben?

A cowboycsizmás Pecos nagybácsi nótája eredetileg skót altatódal volt, ám a rajzfilm sikere után Elvistől Bob Dylanig mindenki ezt énekelte.

Nagy bajban lennék, ha kötelező lenne megmondanom a kedvenc klasszikus Tom és Jerry epizódomat. Az viszont biztos, hogy az 1955-ös, Pecos Pest című rész mindenképp benne lenne a Top5-ben, ebben látogatja meg ugyanis Jerryt a parasztbácsis bajszú, hillbilly nagybátyja.

A mindenhová weszkócsizmában és szembe húzott kalapban mászkáló egér igazi humoraranybánya: countryzenész létére dadog, halandzsanyelven énekel, ráadásul a gitárhúrokat is folyton elszakítja, de persze Tom kitépett bajszaival mindig pótolja.

 

Az öreg egér a kultikus countrynóta mellett egy jó kis rockabilly jammelést is lenyomott ebben az epizódban (a lenti videóban 1:20-tól), mielőtt fellépett volna az esti tévéshow-ban. Ahol természetesen megint elszakadt a húrja, így a tévéből kinyúlva, letépi Tom utolsó bajuszszálát is.

De mi is volt ez a dal, amit azóta is mindenki csak Crambone-ként emleget? Igazából csak egy vicces halandzsa, amit az '50-es évek leghíresebb hollywoodi operettcowboya, a színészként, énekesként, zenészként, komikusként, rádiósként és dalszövegíróként is ismert Shug Fisher komponált az MGM rajzfilmgyárának. A nóta valójában egy közismert XVI. századi skót altatódal, a Froggie Went A-Courtin paródiája volt, és Fisher maga énekelte és gitározta el, mivel Uncle Pecos hangja is ő volt ebben a kultikus Tom és Jerry-epizódban.

pecos_pest_jerry_and_uncle_pecos.PNG

Maga az eredeti skót dal a népzenekutatók szerint több száz éves, és valószínűleg már a Mayfloweren utazó, első telepesek is dúdolhatták, így honosodott meg és vált örök kedvenccé idővel az amerikai blues, folk és country zenészek körében. Érdekes viszont, hogy míg a korábbi epizódokban a Tom és Jerry alkotói egy-egy ismert kortárs slágert dolgoztak fel, itt pont fordítva történt minden. Az 1955-ben bemutatott Pecos Pest-epizód egycsapásra visszahozta a popkultúrába a dalt, és boldog-boldogtalan játszani kezdte a Crambone eredetijét, aki csak tudott egy kicsit akusztikus gitáron játszani. Nekem a kedvencem egyértelműen Elvis Presley 1970-ben felvett verziója:

 

 

Az eredeti skót dalt egy másik, Shug Fisherhez hasonló, éneklő cowboy-típusú mozisztár, Tex Ritter is előadta, bár ő csak 1973-tól játszotta:

 

 

A Frog Went A-Courtint még Bob Dylan is feldolgozta 1992-ben:

 

 

Bruce Springsteen verziója se rossz, 2006-ból:

 

 

A fergeteges Tom és Jerry-zenékről még több érdekesség olvasható az alábbi Port.hu-cikkekben: