Meghalt Anton Yelchin, a Star Trek-filmek 27 éves sztárja

A Szovjetunióban született, de már Los Angelesben befutó színészt a saját autója ütötte el a házánál. Egész Hollywood őt gyászolja.

27 éves korában, tragikus balesetben hunyt el Los Angeles-i otthona udvarán a Star Trek-filmek és a Terminator 4 sztárja, Anton Yelchin - írja a Movieweb. A halálhírt a sztár szóvivője, Jennifer Allan is megerősítette. Yelchin holttestét vasárnap találták meg a barátai: a saját autója nyomta neki a kertkapunál a postaládához.

A színésznek egy próbán kellett volna megjelennie, a barátai ezért felkeresték az otthonában. Ott azonban a rendőrségi jelentés szerint már csak Yelchin járó motorú autóját és a színész holttestét találták meg. A baleset oka egyelőre tisztázatlan, de valószínűleg úgy történt a tragédia, hogy a kocsijával a próbára induló sztár valamiért kiszállt az autójából, és gyalog indult el a ház biztonsági kapujához, a kocsi azonban elindult felé a meredek lejtőn, és nekinyomta a postaládának.

Ő volt Hollywood fiatal szovjet titánja

Anton Yelchin 1989-ben született Szentpéterváron, amit akkoriban még Leningrádnak hívtak. A szülei, Irina Korina és Viktor Yelchin műkorcsolyázók voltak, akik a féléves Yelchinnel az Egyesült Államokba emigráltak egy eredményes edzői karrier reményében. A fiuk Los Angelesben színészetet tanult, de már nagyon fiatalon felfedezték a hollywoodi ügynökök: 10 évesen egy Vészhelyzet-epizódban szerepelt, 2001-ben pedig Anthony Hopkins oldalán az Atlantisz gyermekeiben, amiért egy évvel később megkapta a legjobb újoncoknak járó Young Artist Awardot.

005adg_anton_yelchin_030.jpg

Kisebb sorozatszerepek (Harmadik típusú emberrablások, Nyomtalanul New York rendőrei, Huff) után Bruce Willis drogdíleres krimijében, az Alpha Dogban alakította a kannabisztermelő Emile Hirsch és Justin Timberlake tinédzser haverját. Ekkor figyeltek fel rá igazán a producerek, és a Yelchin egyre több népszerű franchise-ban feltűnt. Az első ilyen a Terminator 4 volt, amiben a fiatal Kyle Reese-t, a gépek elleni lázadást Vezető John Connor legjobb barátját (és biológiai apját) játszotta a Mad Max-hangulatú, jövőbeli jelenetekben.

A legismertebb szerepe azonban egyértelműen Chekov volt: három filmben alakította Yelchin az Enterprise űrhajó orosz származású navigárát és tudományos tisztjét. 

1134969-trek3047.jpg

Egész Hollywood Yelchint gyászolja

A színész halálhíre leginkább a Star Trek stábját rázta meg, mivel az idén júliusban mozikba kerülő harmadik rész, a Star Trek: Mindenen túl forgatásán már szinte családias volt a hangulat. A Spockot alakító Zachary Quinto a Twitter-oldalán búcsúzott el kollégájától:

Az előző két Star Trek-mozifilm rendezője, J.J. Abrams pokolian viccesnek és hihetetlenül tehetségesnek nevezte a színészt:

De hasonlóan kedves szavakkal búcsúzott el tőle a Twitteren a Star Trek 3 rendezője, Justin Lin, a széria két másik főszereplője, Karl Urban (McCoy) és John Cho (Sulu) valamint Kevin Smith, Guilelrmo Del Toro és Anna Kendrick színésznő is. (via Movieweb)