A kínai mozik köszönik, jól vannak

A távol-keleti ország mozijai 33 millió dolláros hétvégi bevételt termeltek úgy, hogy egyetlen új filmet sem mutattak be, csak a régebbieket vetítik.

Ázsia vezető film- és moziipari tanácsadó cége, az Artisan Gateway számításai szerint a múlt hét péntektől vasárnapig terjedő időszakban 32,8 millió dolláros forgalmat bonyolítottak a kínai mozik. Az eggyel korábbi hétvégi bevétel 37,5 millió dollár volt Kínában, de figyelembe véve az új mozifilmek hiányát, már ezt az eredményt sikernek kell elkönyvelni. Ez a tendencia azt jelzi, hogy a mozik nagyrészt már normálisan működnek Kínában, ahol a koronavírus újbóli megjelenése miatti lokális mozibezárások csekély hatással voltak a filmforgalmazás teljes bevételére (Kínában 2020. január 23-án rendelték el az összes mozi bezárását, és csak 2020 júliusában nyithattak ki újra).

Egy fiatal kínai apuka egy kínai pláza Wanda mozijában 2020 nyarán, közvetlenül azután, hogy a kínai mozik 190 napra bezártak a koronavírus-járvány miatt (forrás: Zhang Peng/LightRocket via Getty Images)

 

A hétvégi bevételi toplista első helyére a Big Red Envelope című romantikus vígjáték került 7,4 millió dollárral (a január 22-i premiere óta az összbevétele 22,6 millió dollár). A második a Shock Wave 2 című akciófilm lett 6,4 millió dollárral (ezt tavaly karácsony óta vetítik a kínai mozik, azóta 187 millió dollárt kalapozott össze). A dobogó harmadik helyére az A Little Red Flower című családi dráma került fel 5,5 millió dollárral (ezt december 31. óta vetítik a kínai mozik, 207 milliós dolláros bevételt termelt mostanáig). A Wish Dragon című kínai mese 3,4 millió dolláros bevételt hozott össze a hétvégén, de mi sem bizonyítja jobban, hogy ez jó eredménynek számít, mint hogy készül a második rész. A Warm Hug című kínai vígjáték 2,5 millió dolláros hétvégi bevételt termelt (a 32 nappal ezelőtti premierje óta pedig már 127 milliónál jár).

Mivel a kínai filmforgalmazók szándékosan visszatartják az év eleji nagy durranásaikat a kínai újév kezdetéig, február 12-ig, a következő hetek folyamán a jegybevételek robbanásszerű fellendülésére számít az ázsiai ország. (via Variety)