Az MTV-nek már mindegy, hogy az ember férfi vagy nő

Az MTV Movie & TV Awards idei díjkiosztóján nem lesz külön kategóriája a férfi illetve női szereplőknek.

Az MTV Movie & TV Awards átlépte végre a nemek közti megkülönböztetést, és a díjakat legjobb moziszínész és legjobb tévészínész kategóriákban osztják ki a legjobb női/férfi kategóriák helyett - írta meg a Guardian. Az is változás, hogy lesznek olyan kategóriák, amikben vegyesen szerepelnek mozifilmek és sorozatok.

A legjobb moziszínész kategóriába mostantól befér Daniel Kaluuya a Tűnj el! című filmből és Emma Watson A szépség és a szörnyetegből. Az MTV döntése egy időben jött több gender-semleges vitával: múlt héten Asia Kate Dillon "non-binary" színész, aki aki sem férfiként, sem nőként nem határozza meg magát, kívül helyezkedik a kétváltozós genderen, levelet írt az Emmy-díjkiosztó szervezőinek (az amerikai televíziós produkciók számára kiosztott díj), miután ők megkérdezték, hogy melyik kategóriában szeretne szerepelni: a női vagy a férfi színészek kategóriájában a Billions című sorozat szereplőjeként.

„Szeretném megtudni, hogy a színész illetve színésznő kifejezés az anatómiára vagy az identitásra utal, és azt is, miért kell, hogy egyáltalán utaljon valamelyikre" – írta Dillon. A Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája azt válaszolta, hogy Dillon bármelyik kategóriában jelentkezhet, attól függően, hogy melyiket érzi közelebb magához. Dillon a színész kategóriát választotta, mivel ezt gender-semlegesebbnek találta.

A legtöbb díjkiosztó - Oscar, Emmy, BAFTA - még mindig megkülönbözteti a női és férfi előadókat, ez ellen 2012-ben történt lépés, ekkor a Grammy-díjak már mellőzték a nemek megkülönböztetését, és a kategóriákban csak a műfaj-meghatározások szerepeltek.

Az MTV szóvivője így nyilatkozott a változtatásról: "A közönség valójában nem látja a férfi/női határvonalat, ezért úgy döntöttünk, csináljuk!”

Melissa Silverstein, a Women and Hollywood alapítója és szerkesztője azonban korántsincs meggyőzve a változtatás előnyeiről, sőt. Ő azt mondja, hogy már így is alulreprezentáltak voltak a nők azokban az Oscar-kategóriákban, ahol nincs férfi/női megkülönböztetés (pl. technikai kategóriák): csupán 20 százalék volt a nőnemmű jelölt szemben a 80 százalékos férfisereggel. Ezzel a döntéssel nagy az esélye annak, hogy még inkább kiszorulnak a nők.

Az idei MTV-jelölések számát a Tűnj el! című újhullámos horror vezeti, melyet hét kategóriában jelöltek, beleértve „az év gonosza” kategóriát. A szépség és a szörnyeteg valamint a Rólunk szól négy-négy jelölést kapott. A díjkiosztóra május 7-én, Los Angelesben kerül sor.