Egy vörös hajú szőke - Amy Adams portré

Nem az a típus, aki után feltétlenül megfordulnánk az utcán, mégis korunk egyik legjobb fiatal színésznője, pontosan azért, mert bármivé át tud lényegülni!

 

Amy Adams két héten belül két filmmel is „jelentkezik” – előbb az Érkezés című érzékeny és okos sci-fivel, majd az erotikus felütésű Éjszakai ragadozókkal. Ő korunk talán legjobb színésznője, drámai és komikai alakításai egyformán zseniálisak, mivel mindent képes eljátszani, nehezen beskatulyázható, de eddig csupán „körbelőtték” a nominációkkal.

Az Amerikai botrány révén egy legjobb női és a The Master a Kétely, A harcos és a Junebug esetében egy legjobb női mellékszereplői jelölést kapott, és mindegyiknél nagyon közel járt a győzelemhez. Amy okos, de tud egyszerűnek látszani, a külseje inkább átlagos, de képes gyönyörű és kihívó lenni, minden jól áll neki, és nem véletlen, hogy Superman csaja!

Teljes nevén Amy Lou Adams született 1974. augusztus 20-án az olaszországi Vincenzában, de természetesen nem olasz – amerikai édesapja katonaként éppen itt szolgált. Hat testvér mellett nőtt fel Castle Rockban, Colorado államban és a Douglas Megyei Középiskolában tanult, ahol megmutatkozott szereplési vágya, de akkor még a kórusban énekelt, és emellett főleg a tánc foglalkoztatta.

Balerinának készült, és nem gondolta magát vonzónak, így eszébe sem jutott, hogy színésznő legyen. Egyedül a zene és a tánc volt képes felszabadítani a gátlásait, amiből bőven lehetett, mivel az Utolsó Napok Szentjeinek szigorú egyházi tanítádai alapján nevelkedett, ám családja hátrahagyta a gyülekezetet, miután Adams szülei tizenegy éves korában elváltak. Ezután az édesanyjával Atlantába költözött és egy táncszínház tagja lett. Egy étterem-színházban dolgozott Chanhassenben, Minnesota államban, mikor egy filmproducer felfedezte őt.

Az ekkor 25 éves, addig puritán életet élő, kisvárosi lány 1999-ben Los Angelesbe költözött, első szerepe pedig egy gyorsan törölt tévésorozatban volt, ám a széria élelmes producerei a már leforgatott anyagokból összevágtak egy egészestés filmet, ez lett a Kegyetlen játékok 2.

Ezt egy sor újabb tévés munka követte, szerepelt az Azok a '70-es évek showban, a Bűbájos boszorkákban, a Buffy, a vámíprok rémében, a Smallville-ben és Az elnök embereiben. Ezután Steven Spielberg Kapj el, ha tudsz! című vígjátékában tűnt fel mint az a csinos ápolónő, akibe Leonardo DiCaprio beleszeret.

Normális esetben egy ilyen szerep a nagy kiugrást jelentette volna, de valamiért erre 2005-ig kellett várni. Ekkor mutatták be a Junebug című alacsony költségvetésű, független filmet, ahol egy vidám és beszédes terhes nőt alakított. Amy Adams alakításáért elnyerte a Sundance Filmfesztivál zsűrijének különdíját, és ez csak az első díj volt a hosszú sorban, és talán ő sem hitte el, hogy az alakításért végül Oscar-díjra is jelölték.

2007-ben Adams a Walt Disney újszerű zenés élőszereplős meséje, a Bűbáj főszerepét játszotta el, a mesebeli hercegnőt alakít, aki a rajzolt giccsvilágból New York valóságába csöppen, és valószínűleg itt lett hősnőnk igazi sztár – részben azért, mert itt váltott végleg a természetes szőkéről a festett vörösre.

A szerep Golden Globe-jelölést hozott Adams számára, míg a 2008-as Kétely című filmért Golden Globe-ra, SAG-ra, BAFTA-ra és Oscarra is jelölték. A 2010-es esztendő a Harcos bemutatásával meghozta harmadik Oscar-díj jelölését – itt Mark Wahlberg talpraesett csaját játszotta.

2012-ben a The Master kicsi, de annál jelentősebb mellékszerepe meghozta neki a negyedik Oscar-jelölést, 2013-as évben pedig három fontos filmjét is bemutatták. Köztük volt az új Superman-franchise első darabja (Az acélember), Spike Jonze romantikus sci-fije (A nő) és A harcos rendezőjének új mozija, az Amerikai botrány , amelynek szélhámosnőjének eljátszásáért megkapta első Golden Globe-díját és főszereplői Oscar-jelölését.

2014-ben szerepelt Tim Burton Margaret Keane-ről szóló életrajzi drámájában, a Nagy szemekben. A filmben Christoph Waltz játszotta a férjét, és a szerepért elnyerte a legjobb vígjátékban vagy musicalben szereplő színésznőnek járó Arany Glóbuszt. Ismét Lois Lane bőrébe bújt Az acélember folytatásában, a Batman Superman ellen - Az igazság hajnalaban, és 2014 végén megerősítette, hogy ő játssza majd Janis Joplint az énekesnőről szóló életrajzi filmben is, amelynek címe várhatóan Get It While You Can lesz.

Most pedig Dr. Louise Banks szakértő nyelvtudós bőrébe bújik Denis Villeneuve Érkezés című filmjében, és egy hétre rá láthatjuk a Tom Ford által rendezett Éjszakai ragadozókban is, ami Austin Wright Tony and Susan című regényén alapul. Az előbbiben Jeremy Renner, az utóbbiban Jake Gyllenhaal lesz a partnere.

2001-ben kezdett el randizgatni Darren Le Gallo színésszel, akit egy színészeti órán ismert meg. 2008 júliusában eljegyezték egymást. 2010 májusában megszületett kislányuk, Aviana Olea Le Gallo. 2015 májusában, közel hét év jegyesség után Kaliforniában házasodtak össze, azóta is boldogan élnek, mint egy Disney mesében.