Elhunyt Carrie Fisher, a Csillagok háborúja Leia hercegnője

Pénteken szívinfarktust kapott, ma pedig helyi idő szerint 8:55-kor elhunyt egy Los Angeles-i kórházban Carrie Fisher – írta a People.com.

A hatvan éves színésznő egy Londonból Los Angelesbe tartó repülőgépen lett rosszul pénteken, a fedélzeten újra kellett éleszteni. Az utasok között volt egy orvos, aki szakszerűen le tudta vezényelni az újraélesztést. A vészhelyzet 15 perccel leszállás előtt történt.

LEON NEAL/AFP
LEON NEAL/AFP

Landolás után a hatvanéves Fishert mentővel egy közeli kórházba szállították, vasárnapra úgy tűnt, stabilizálódott az állapota, azonban ma mégis elhunyt, amit lánya, Billie Lord is megerősített.

Carrie Fisher 1956 október 21-én született a kaliforniai Beverly Hillsben az Amerikai Egyesült Államokban, Eddie Fisher énekes és Debbie Reynolds színésznő gyermekeként. 1973-ban iratkozott be a Central School of Speech and Drama iskolába Londonban, ahol egy évig tanult színészetet. Két év múlva azonban a hollywoodi csillogás visszahúzta Los Angelesbe, ahol szerepet kapott a Sampon című Hal Ashby-filmben. Majd 1977-től a Star Wars első három epizódjában, majd a rebootban is eljátszotta Leia Organa hercegnőt.

Carrie Fischer őszintén vállalta drogfüggőségét. A Telegraphnak egy interjúban bevallotta, már 13 éves korában kipróbálta a marihuánát, később kokainnal és LSD-vel élt. Önéletrajzi regényében, a Postcards from the Edge című bestsellerben őszintén beszélt függőségéről. 1985-ben bipoláris zavart diagnosztizáltak nála.

A 90-es években írói karrierjére összpontosított, ekkor adta ki Surrender the Pink and Delusions of Grandma című regényét. Számos hollywood-i forgatókönyv írásában is részt vett, mint pl. A nászok ásza, az Apácashow, vagy a Hook.

Billie Lourd, Fisher egyetlen gyermeke 1992-ben született. Apjával, Bryan Lourd filmcsillaggal három évig voltak együtt.

Leia hercegnő szerepéről egy helyen azt nyilatkozta: „mindig is tudtam, hogy ez egy olyan hatalmas dolog, ami nagy hatással lesz az életemre, de soha nem értettem meg pontosan a jelentőségét”. A szerepért a legjobb női mellékszereplő kategóriában 2016-ban Szaturnusz díjra jelölték.  

A Star Wars-saga szempontjából nagy kérdés, mi lesz Leia karakterével. Fisher ugyanis a Csillagok háborúja még készülő, 2017-ben megjelenő VIII. részében is szerepel, azt egyelőre nem tudni, hogy leforgatták-e a vele játszódó jeleneteket.

Forrás: People.com