Enyedi Ildikó filmje Arany Medvét kapott a Berlinálén

A Testről és lélekről emellett a filmkritikusok díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost díját is elnyerte.

Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről kapta meg a legjobb alkotásnak járó Arany Medve-díjat a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szombat esti díjkiosztóján - írja az MTI. A rendező a díj átvételekor azt mondta

annyira egyszerű filmet akartunk készíteni, mint egy pohár víz, a munka mégis nagyon kemény volt. A legnehezebb az volt benne, hogy miként rejtsük el az alkotásban a film témáját, amely csak jószívű embereknek mutatkozik meg.

A Berlinalén szerencsére nemcsak a zsűri, hanem a nézők, a filmkritikusok és a berlini újságolvasók is jószívűek voltak: a Testről és lélekről a filmkritikusok nemzetközi szövetségének FIPRESCI-díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is elnyerte a Berlinalén. Magyar alkotás eddig összesen egyszer nyert Arany Medvét: Mészáros Márta Örökbefogadás című drámája kapta meg 1975-ben tüntették ki a Berlinale legfőbb elismerésével.

A Testről és lélekről egy vágóhíd gazdasági igazgatója és egy minőségellenőr - egy középkorú férfi és egy fiatal nő - kapcsolatát mutatja be. A két félénk, visszahúzódó személyiséget az köti össze, hogy ugyanazt a visszatérő álmot álmodják.

Enyedi Ildikó alkotása az Inforg-M&M Film gyártásában, a Magyar Nemzeti Filmalap 420 millió forintos gyártási támogatásával készült. Producerei Mécs Mónika mellett Muhi András és Mesterházy Ernő, operatőre Herbai Máté. Főszereplője Borbély Alexandra, a budapesti Katona József Színház társulatának tagja, és Morcsányi Géza, akinek ez az első színészi alakítása.

A filmben látható többek között Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin is. Az Arany Medve díjas alkotással nyitják meg február 26-án Budapesten a 3. Magyar Filmhetet, a magyar mozikban március 2-tól vetítik.

 

A Berlinale Cannes mellett a legjelentősebb európai filmfesztiválok egyike. Legfőbb díjaiért, az Arany Medvéért és a fő alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvéért 18 alkotás versenyzett az idén. A vasárnap véget érő 11 napos fesztiválon 403 filmet mutattak be. Díjjal tér haza a szemle másik magyar nagyjátékfilmje, Török Ferenc 1945 című alkotása is: a Panoráma szekcióban bemutatott dráma a harmadik díjat kapta a közönségszavazáson. A szekcióban 43 országból 50 nagyjátékfilmet mutattak be.