Mundruczó Kornél még kész sem volt a filmjével, amikor meghívták Cannes-ba

A Cannes-i Filmfesztiválon az Evolúció című filmjével versenyben lévő rendező azt is elárulta: akkor lenne a legboldogabb, ha újra moziba járnának az emberek.

Exkluzív interjút adott az Indexnek Cannes-ban Mundruczó Kornél rendező, aki jelenleg a generációkon átívelő traumáink feldolgozását középpontba helyező Evolúció című, német-magyar koprodukcióban leforgatott filmjével van kinn a legrangosabb európai filmfesztiválon

Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró #FREE SZFE feliratú pólóval demonstrálnak a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem önállósága mellett 2020-ban, a 77. Velencei Filmfesztiválon (fotó: Elisabetta Villa / Getty Images)

 

A rendező az alábbi témákat érintette az interjújában:

  • Nem tekinti konkurenciának Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, ami szintén versenyben van Cannes-ban egy másik szekcióban (az Evolúció a Cannes Première elnevezésű programban szerepel).
  • Amikor telefonon közölték vele, hogy az Evolúciót is meghívnák Cannes-ba, nagyon örült, de közben pánikba esett, mert akkor még nem is volt kész a film. Szerencsére sikerült időben elkészülni a fényeléssel, a hangutómunkával és a filmzenével is.
  • Az Evolúció forgatása rekordsebességgel zajlott, 13 nap alatt vették fel a jeleneteket a világméretű koronavírus-járvány idején, budapesti, berlini és lipcsei helyszíneken.
  • Tavalyi filmjéből, a Pieces of a Womanből színpadi verzió készült lengyel nyelven, amit hamarosan Avignonban is bemutatnak.
  • Az Index a „pedofiltörvényről” is kérdezte a rendezőt, külön kitérve arra, hogy idén is tervez-e olyan demonstrációt, mint amikor tavaly, a 77. Velencei Filmfesztiválon #FREE SZFE-pólóban állt ki egykori iskolája, a Színművészeti Egyetem mellett. A rendező szerint „a meleg kérdést összemosni a gyerekvédelmi kérdésekkel káros narratíva”, emellett szerinte „a magyar nem egy homofób nemzet, ez a törvény viszont egyértelműen játszik megint az érzéseinkkel, és kirekesztő”.
  • Arra a felvetésre, hogy mi van, ha a korábbi, Nincsen nekem vágyam semmi című meleg témájú filmjét a nemrég hatályba lépett új törvény miatt most már nem merik levetíteni a mozik vagy a filmklubok, a rendező ezt válaszolta: „Valamiért abban bízom, hogy ez a törvény önmagát érvényteleníti, nem válik gyakorlattá. De persze a visszaélés lehetősége adott.”
  • Végezetül arról is színt vallott a rendező, hogy akkor lenne a legboldogabb, ha újra moziba járnának az emberek.

Az Index teljes Mundruczó-interjúját ide kattintva lehet elolvasni.