Sztrájkba léphet 160 ezer színész

Köztük olyan nagy nevek is, mint Meryl Streep, Liam Neeson, Jennifer Lawrence és Brendan Fraser. A határidő péntek éjfél.

Május 2-án ismét sztrájkba kezdtek a hollywoodi forgatókönyvírók, miután a stúdiók és a filmes és televíziós írók közt eredménytelenül zárultak a tárgyalások. Az írók többek közt az szeretnék, hogy a streamingszolgáltatóktól nagyobb részesedést kapjanak a leadott filmek és sorozatok után. Az írók céhe további javaslatokat tett a nyugdíj- és egészségügyi járulékokra, a személyzeti garanciákra és a mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályozásra.

A színészeket és a televíziós alkotókat összefogó SAG-AFTRA szakszervezet elnöke, Fran Drescher a múlt héten optimistán beszélt arról, hogy a stúdiókkal folytatott "rendkívül eredményes" tárgyalások után "korszakalkotó megállapodásra" jutottak, de a jelek szerint korai volt az öröm, mert közel 300 színész levélben tiltakozott a szervezetnél.

 

Az A-listás színészek, köztük Meryl Streep, Liam Neeson, Jennifer Lawrence és Brendan Fraser arra kérik a céhet, hogy álljon ki a Film- és Televíziós Producerek Szövetségével (AMPTP) szemben támasztott követeléseik mellett.

"Reméljük, hogy meghallották az üzenetünket: ez egy példátlan fordulópont az iparágunkban, és ami máskor jó megállapodásnak számítana, az most egyszerűen nem elég. (…) Úgy érezzük, hogy a bérezésünket, a szakmánkat, a kreatív szabadságunkat és a szakszervezetünk erejét mind aláásták az elmúlt évtizedben. Meg kell fordítanunk ezt a trendet"

- olvasható a levélben.

A levélben a mesterséges intelligencia alkalmazásával kapcsolatos aggodalmakra is kitérnek, és kilátásba helyezik a „kettős sztrájkot”, vagyis hogy a forgatókönyvírókkal együtt a színészek is beszüntetik a munkát.

A szakszervezet 160 ezer tagja (ebbe a statiszták is beletartoznak) kész sztrájkba lépni, ha nem születik egyesség a péntek éjféli határidőig.  Legutóbb 1960-ban fordult elő, hogy az összes hollywoodi színész egyszerre sztrájkoljon – akkor, a későbbi amerikai elnök, Ronald Reagan vezetésével, sikerült a színészeknek jelentős engedményeket kikényszeríteni. Az írók legutóbb 2007-ben sztrájkoltak, és bár a munkabeszüntetés „csak” 100 napig tartott, ezzel 2 milliárdos veszteséget okoztak a gyártóknak.

A levelet aláíró színészek között ott van Fred Armisen, Kevin Bacon, Elizabeth Banks, Alison Brie, Neve Campbell, Keith Carradine, Olivia Cooke, David Cross, Ariana DeBose, Julia Louis-Dreyfus, Minnie Driver, Brendan Fraser, Chelsea Handler, Colin Hanks, Neil Patrick Harris, Maya Hawke, Riley Keough, Joey King, John Leguizamo, Eva Longoria, Rami Malek, Marlee Matlin, Liam Neeson, Bob Odenkirk, Patton Oswalt, Elliot Page és Keke Palmer.

Via: AFP / The Wrap