Tom Cruise rekordját is megdöntötte a Top Gun

Ráadásul az idősebb nézőket is visszacsábította a mozikba.

Tom Cruise-t szokás a világ jelenlegi legnagyobb mozisztárjának tartani, és valószínűleg az is, a filmjei – a Mission: Impossible sorozatot is beleértve - ennek ellenére nem szoktak olyan kiemelkedő nyitásokat produkálni, mint mondjuk a Jurassic World vagy a Halálos iramban-franchise-ok, helyette hosszútávon termelik meg a nagy bevételt. A korábbi rekordot a színész filmjei közül a Világok harca tartja 64.9 millió dolláros nyitóhétvégei eredménnyel - ezt szárnyalta most túl a Top Gun: Maverick 124 millióval, csak a hazai piacot nézve, világszerte pedig már 248 milliónál tart. Utóbbi már csak azért is meggyőző teljesítmény, mert Kínában és Oroszországban nem is mutatták be a filmet.

Miles Teller, Tom Cruise, Glen Powell, Jennifer Connelly és Jon Hamm a Top Gun cannes-i premierjén (Forrás: Getty Images / Daniele Venturelli/WireImage)

 

Az új Top Gun emellett a legjobb nyitást produkáló film 2019 decembere óta, már ha a képregény-adaptációkat nem számítjuk. A siker különlegességét az adja, hogy a szuperhősfilmekkel szemben a közönségének nagyobb részét (55%-át) a 35 éven felüliek adják (ebből 38%-ot tesznek ki a 45, és 18%-ot az 55 éven felüliek), ráadásul a visszajelzések is jók, a vetítéseket követő felmérésekben a nézők A+ CinemaScore osztályzatot adtak a filmnek. Utoljára a Pókember: Nincs hazaút teljesített ilyen jól. További érdekesség, hogy a prémium formátumú vetítésekből (az IMAX-t is beleértve) származik a bevételek 37%-a. A hírt így kommentálta az IMAX vezérigazgatója, Richard Gelfond:

Ha azt hittétek, hogy a mozi halott, menjetek és nézzétek meg a Top Gun: Mavericek, és utána mondjátok el, hogy mit gondoltok.

A film a nyári blockbusterek visszatérésének hírnöke, és egy olyan katalizátor, ami felerősíti az igényt az olyan élményekre, mint például amikor az F-18 átlépi a hangsebességet.”

A Top Gun: Maverick jelenleg 97%-on áll a Rotten Tomatoes-on. A Port kritikája itt olvasható.

Via: THR / Indiewire