Odáig vannak a kritikusok a True Detective új évadáért

A konszenzus szerint sikerült felérni az első évadhoz, Jodie Foster pedig tökéletes a főszerepben.

2024. január 14-én kerül fel az HBO kínálatába a True Detective 4. évada, amelyben  a sorozat eredeti alkotója, Nic Pizzolatto már csak executive producerként vett részt, helyette a mexikói Issa López  volt a showrunner, a főszerepeket pedig Jodie Foster és Kali Reis alakítják.

A szériát néhány kritikus már ledarálhatta, és a többségük lelkendezően nyilatkozott róla. A Rolling Stone szerzője a női vonulatot emelte ki:

„A Night Country rengeteg női energiát injektál - nemcsak a képernyőn, de azon kívül is - egy olyan sorozatba, amelyet a múltban nem éppen a nők szerepeltetéséért ünnepeltek. A végeredmény egy feszes, hatepizódos évad, amely megtartja a legtöbbet abból, ami Pizzolatto alatt nagyszerű volt, miközben maga mögött hagyja az akkori évek öncélúbb vagy egyenesen ügyetlenebb részeit.”

A The Hollywood Reporter írója is az első évadot hozza fel párhuzamnak:

„A Night Country bizonyos szempontból visszautal az első évadra, visszahozza a true crime elbeszélés és a természetfeletti felhangok keresztezését. Az évad közvetlen utalásokat is tartalmaz az első évad képeire és dialógusaira - általában feleslegesen, mivel egyébként a Night Country témájában és általános perspektívájában nem áll összhangban az előző évadokkal. A Night Country félretolja Pizzolatto védjegyének számító férfias merengést egy olyan, a nők felé forduló történetért, amely az antológia tipikusan szövevényes cselekményét olyan módon személyessé teszi és internalizálja, hogy az üdítő és gyakran hatásos.”

A True Detective 4. évada lesz az új A bárányok hallgatnak?

Kézenfekvő az összehasonlítás, hiszen mindkettőben Jodie Foster nyomoz félelmetesen bizarr gyilkossági ügyekben.

Jodie Foster véleménye

 

Carly Lane a Collidertől a castingot dicséri:

„A True Detective korábbi évadai a színészek teljesítményein alapultak, és a Night Country folytatja ezt a tendenciát. Lehetetlen úgy ránézni Ennis rendőrfőnökére, Elizabeth Danversre, hogy ne Fostert lássuk, akiről egyszerre érezzük, hogy ennek a karakternek az eljátszására született, és hogy karrierje ezen szakaszában tökéletesen alkalmas egy ilyen szerepre. Gyengébb színész esetében fennállna a kockázat, hogy sztereotípiává válik a karakter - egy kemény nő, aki az érzelmi kötődés helyett a kényelmes fizikai kalandokat keresi (sokszor már házas férfiakkal, kivívva a feleségeik haragját), és sikeresen tönkreteszi a legtöbb kapcsolatát.”

A Decider szerzője szerint kiváló választás volt a showrunner.

„Issa López nemcsak olyan forgatókönyvet alkotott, amely könnyedén összekapcsolja a mágikus és a hétköznapi dolgokat, hanem a sorozat nagy rejtélyeit is ügyesen felgöngyölíti, és csak a legmegfelelőbb elvarratlan szálakat hagyja meg.”

A BBC kritikusa is úgy látja, hogy ez az évad, amire a kultikus első óta vártunk.

„A True Detective (2014) eredeti évada Woody Harrelson és Matthew McConaughey főszereplésével nagy elvárásokat támasztott.

Két sokkal gyengébb folytatás után ez a negyedik évad végre beváltja az első izgalmas ígéretét.”

Már egy magyar kritikus, Tóth Csaba is látta az évadot.


via: Uproxx