10 dolog, amit nem tudtál a Twin Peaksről

Már csak néhány óra, és kezdődik a Twin Peaks várva-várt harmadik évada. Tudtad, hogy az első rész videóváltozatában rögtön megfejtik az ügyet? És hogy Mihail Gorbacsov is nagy Twin Peaks-rajongó volt? A nosztalgiázás mellett íme néhány érdekesség a világ legfurább tévésorozatáról.

 

 

Alternatív befejezés

A stúdió nyomására Lynchéknek össze kellett vágniuk a pilot epizódból egy filmre valót, amihez le kellett forgatniuk egy alternatív lezárást is. Az európai piacon - nálunk is - kijött ez a verzió VHS-en, de aki esetleg még nem látta, ne is nézze meg, elég kiábrándító. Ehhez a változathoz a vörös szobában játszódó, 25 évvel későbbi jelenetet is hozzábiggyesztették, amivel nincs baj, csakhogy Mike, a félkarú ember és BOB (illetve itt inkább simán csak Bob) minden rejtélyességüket elveszítették, sőt, a sorozat lidércnyomásos réméből egy sima trógert csináltak. Lövöldöznek egyet, aztán meghalnak, rejtély megoldva.

BOB egy véletlen miatt került bele a történetbe

A csapzott hajú, farmermellényes, vicsorgó, artikulátlanul üvöltő BOB még ma is iszonyú félelmetes, köszönhető Lynch leleményének, és annak, hogy a vicsor nélkül teljesen hétköznapi figura. Pedig az eredeti történetben benne sem volt, de egy szerencsés véletlen miatt mégis csak ő lett a városka sötét mitológiájának központi figurája és Laura Palmer meggyilkolásának kulcsszereplője. Frank Silva díszletmunkásként dolgozott a forgatáson, és a pilot epizód egyik jelenetében épp egy szobában pakolgatták a bútorokat, amikor valahogy eltorlaszolták az ajtót, a férfi pedig bent maradt a szobában. Lynch ránézett, és nyomban eldöntötte, hogy beleteszi a sorozatba, bár először fogalma sem volt, mit fog vele kezdeni. 

 

Felvette, ahogy Silva az ágy mögött kuporog, és onnan néz kifelé, majd egy későbbi jelenetben, amikor a gyászoló Laura anyja teljesen kiborulva felsikolt, kiderült, hogy Silva arca látszik a tükörben. Az operatőr ki akarta dobni a felvételt, de Lynch teljesen el volt tőle ragadtatva, bár még akkor sem tudta, hogy mi a fene lesz belőle.

 

Az eljövendő múlt sötétjén át a varázsló látni kívánja az egyetlen kiutat két világ között : Tűz, jöjj velem !

 A Twin Peaks históriája tele van véletlenekkel, és az alkotók spontán ötleteivel. Ez a mondat is ilyen, egyszer csak eszébe jutott Lynchnek. A félkarú Mike-nak jóval kisebb szerepe lett volna, de ott helyben kiderült, hogy Al Strobel remek színész és még  a hangja is karakteres - végül ennek a felfedezésnek kapcsán kristályosodott ki BOB figurája is.

 

Nem is annyian laknak Twin Peaksben

Forrás: CBS Photo Archive/Getty Image

 

 A sorozatot nézve cseppet sem tűnik több tízezres nagyságúnak, sőt, inkább egészen kicsinek tűnik. És ez így is van. Twin Peaks lakossága 5120 főt számlál. A plusz számjegyet a gyártó tévécsatorna utasítására festették a táblára, mert attól tartottak, hogy egy ennyire "vidéki" sorozatot nem valószínű, hogy sokan néztek volna. A "hivatalos" Twin Peaks-útikönyv megerősíti az ötezres lélekszámot, arra a szerencsétlen egyesre pedig ráfogják, hogy csak "tipográfiai elem".

 

Németországban egy tévécsatorna szemétségből elárulta, ki ölte meg Laura Palmert

A német RTL Plus 1991 őszén tűzte műsorára a sorozatot, csakhogy a rivális SAT1-en némi nézettségért simán elspoilerezték, hogy Laurát a saját apja ölte meg. Onnantól meredeken zuhant a nézettség, az RTL jogosan ki is akadt.

 

Gorbacsov nem bírt magával

A forgatásról szóló Reflections: An Oral History of Twean Peaks című könyvben a sorozat egyik produce, Jules Haimovitz elmesélte, hogy felhívta őt a milliárdos Carl Lindner, George Bush egyik legnagyobb támogatója, és a gyilkos kiléte felől érdeklődött. Lindner nem tudta ki az, és azt ígérte, megkérdezi Lynchtől. A rendező persze nem árulta el, így Haimovitz visszahívta Lindnert, és megkérdezte, ki szeretné tudni? Kiderült, hogy Bush elnök bízta meg, mert őt meg Mihail Gorbacsov kérte meg erre, annyira fúrta az oldalát a kíváncsiság. A producer ezután is kérte Lynchet, hogy árulja már el a titkot, de ő ismét visszautasította. Haimovitz, saját elmondása alapján, akkor jött rá, hogy Lynch-nek fogalma sem volt róla, ki ölte meg Laura Palmert.

 

Laura Palmer halálát egy megtörtént gyilkosság ihlette 

1908. július 7-én a New York állambeli Sand Lake-ben a 20 éves Hazel Irene Drew a város egy elhagyatott, erdős részén sétált keresztül. A közeli tó miatt leginkább táborozók, mókusvadászok és halászok jártak arrafelé, így egy csinos, fiatal lánynak, pláne sötétedés után elég veszélyes volt egyedül mászkálni arrafelé. Aznap este két ember látta őt arrafelé, egyikük egy fiatal srác volt, akivel néhányszor találkozgatott. Ők voltak az utolsók, akik élve találkoztak Hazel-lel: négy nappal később a tó partján találták meg a felismerhetetlenségig felpüffedt holttestét. Halálát egy fejre mért ütés okozta, ami beszakította a koponyáját.  Néhány holmija alapján sikerült azonosítani, és noha legalább két tucatnyi gyanúsított is felmerült a nyomozás során, a tettes soha nem sikerült elfogni.

Mark Frost nagyszülei azon a környéken éltek, és gyerekkorában sokszor töltötte náluk a nyarat. Nagyanyjától hallotta először Hazel Drew történetét, de a rejtélyessége miatt addigra afféle kísértethistória lett a gyilkosságból. Frostra nagy hatással lehetett a történet, mert a elég sok elemét beleszőtte később a sorozatba a holttest megtalálásától kezdve a rengeteg gyanúsítottan át a lány egykori szépségéig.

 

Spielberg is szeretett volna rendezni

Steven Spielgerg nagyon szerette volna, ha ő rendezhetné a második évad első epizódját, Frost és Lynch le is ültek vele. Spielberg nagyon lelkes volt, és azt mondta, hogy azt akarja, hogy az általa rendezett rész olyan fura legyen, amennyire csak lehetséges. Frost ezt nagyon izgalmasnak és hízelgőnek találta, ám Lynch közölte, hogy azt a részt feltétlenül ő akarja megcsinálni, ha Spielberg rendezni akar, rendezzen egy másikat. Úgy tűnik, másikat nem akart.

 

A rejtélyes vörös szobában visszafelé mondták a színészek a szövegüket

A szívesen táncikáló törpét játszó Michael J. Anderson az alábbi videóban tart is erről egy gyorstalpaló tanfolyamot.

 

 

Rokoni szálak

Donna apját Warren Frost alakítja, aki Mark Frost apja, sorozatbeli felesége, Mary Jo Deschanel pedig Zooey Deschanel anyja. Sőt, Zooey apja, Caleb Deschanel három epizódot rendezett. Normát, a Dupla R tulaját játszó Peggy Lipton Rashida Jones (Városfejlesztési osztály, A hivatal) anyja (és Quincy Jones az apja).