Hullanak a Trónok harca-szereplők, mint az őszi legyek

Cicik, leszbicsók, várostrom, intrika! Turbófokozatba kapcsolt a világ legjobb fantasy sorozata. Spoileres hét eleji kibeszélő.

Újabb hét, újabb Trónok harca-epizód! És persze újabb Trónok harca-konteók, amelyek egy rakás megválaszolatlan (vagy megválaszoltnak hitt?) kérdést hagynak maguk után. Itt a 7. évad 3. részének spoileres kibeszélője – a korábbi két részé pedig itt és itt olvasható.

Vigyázat, extrém spoilerveszély!!!

Persze azoknak megint nem volt túl sok meglepetés, akik már tavaly októberben elolvasták a 7. évad kiszivárgott sztorivázlatát, mivel a 3. epizóddal kapcsolatos jóslatok is bejöttek. Íme:

  • Tyrion Sárkánykő partjainál találkozik Havas Jonékkal, és elviszi őket a fellegvárba Daeneryshez. A térképteremben történik meg a nagy találkozás, ahol Missandei, Szürke Féreg és egy csomó kigyúrt dothraki áll Dany mögött. ---> Így történt, annyi különbséggel, hogy Daenerys a tróntermében fogadta Észak Királyát, és nem a trón mögül nyíló térképszobában.
  • Danerys arra kéri Jont, térdeljen le és hódoljon be neki. Ezt a tulajdonképpeni Targaryen-unokaöcs visszautasítja, arra hivatkozva, hogy a Mások és a zombik elleni harc sokkal fontosabb a Vastrónnál. Daenerys hülyének nézi, de Tyrion (aki ugye korábban már járt a Falon), megvédi Jont: nem beszél őrültségeket, tényleg nagy a baj északon. ---> Így történt.
  • Ser Davos meg akarja említeni Havas Jon halálát és feltámadását, de Jon azonnal rászól, hogy erről hallgasson. ---> Így történt, bár Daenerys felfigyelt a kis nyelvbotlásra, miszerint Havas Jont szíven szúrták Északon, és Varysnak is gyanús, hogy a Melisandre valamiért nem akar találkozni Sárkánykő várában Havas Jonnal...
  • Vagy a találkozó előtt, vagy utána egy másik találkozón Tyrion megpróbálja meggyőzni Jont, hogy mindenkinek az lesz a legjobb, ha Daenerys ül a Vastrónra. ---> No, erről pont nem igazán beszéltek, Tyrion ravaszabb annál, mint hogy egy nyakas Starkot olyasmiről akarjon meggyőzni, amiről az illető hallani sem akar. Jelenleg inkább csak Daenerys próbálja meggyőzni Jont a saját trónigénye jogosságáról, Tyrion pedig inkább arra kíváncsi, mi kellene Havas Jonnak Sárkánykőről, amiért cserébe majd ők is kérhetnek valamit. Jon természetesen a Másokat megsebezni képes obszidiánt akarja, aminek a kitermelésére utóbb Daenerys engedélyt is ad neki.
  • Bran megérkezik a szülői házba, Deresbe. Meera is hazamegy a lápvidéki Greywaterbe. ---> Így történt, bár Meerát nem láttuk azután, hogy megérkezett Brannal Deresbe.
  • Tyrion (...) kiterveli a Lannister főváros, Casterly Rock elfoglalásának tervét: azon a titkos alagúton juttat be katonákat, amin a Lannisterek eredetileg kurvákat csempésztek az apja palotájába. ---> Így történt, Szürke Féreg csapata azon az alagúton lopózott be a várba, amit még ő építtetett a titkos tivornyáira elvitt örömlányoknak.
  • Jaime a déli hóditás ideje alatt Égikertbe is ellátogat. Itt a Töviskirálynő kiissza a méregpoharat, de előtte még bevallja, hogy ő ölette meg Joffrey Baratheon királyt. Ezután Jaime visszamegy Királyvárba, amit ezután lángba borítanak Daenerys sárkányai. ---> Az első fele meg is történt, a sárkányok pusztítását viszont gyaníthatóan a 4. részre tartogatják a készítők.

Lássuk a mostani rész 7 legjobb jelenetét!

1. Havas Jon megérkezett Sárkánykőre

Kronológiailag ugyan nem Havas Jon és Daenerys személyes találkozója volt leghamarabb a mostani epizódban, de mindenképpen ez volt a legkatarktikusabb esemény. No nem azért, mert Emilia Clarke és Kit Harington akkora színészóriások lennének, hanem inkább azért, mert a készítők mesterien operáltak azzal, hogy itt a néző már tudja: a Sárkánykirálynő előtt a saját unokaöccse áll, csak most még egyikük sincs azzal tisztában, hogy rokonok! Ráadásul ha Rhaegar Targaryen herceg és Lyanna Stark titkos házassága törvényes volt (máskülönben miért őrizték volna a hercegnét és a gyermekét a Királyi Testőrség tagjai a király halála után is), akkor Havas Jon a Vstrón jogos örököse, és nem Daenerys. 

2. A Vörös Papnő és Varys beszélgetése

Hátborzongatóan jóra sikerült Carice van Houten és Conleth Hill jelenete, és valószínűleg kulcsfontosságú lesz a történetben mindaz, amit Melisandre a magaslaton a Póknak mondott: összehozta a jeget és a tüzet. George R. R. Martin regényciklusának eredeti címe ugyanis The Song of Ice and Fire (nálunk: A tűz és jég dala), amiről a konteóhívők már évek óta azt tartják, hogy Havas Jon a jég és Daenerys a tűz, akik ketten együtt fogják legyőzni a Másokat. Persze az továbbra is kérdéses, hogy melyikük a tűzpapnő istenének avatárja, Azor Ahai reinkarnációja, a Fényhozó nevű, lángoló kard forgatója, aki a szerelme megölése árán tud majd végezni az Éjkirállyal – ahogy azt már egyszer megtette az idők hajnalán. Még érdekesebbek viszont a Vörös Papnő utolsó szavai: „Visszatérek, drága Pók. Még egyszer, utoljára. Itt fogok meghalni, ebben az idegen országban – akárcsak te.”

Természetesen a mai napig tartja magát az a konteó, hogy Varys maga is Targaryen-leszármazott, helyesebben oldalági Blackfyre-rokon (akiknek fekete alapon vörös háromfejű sárkány helyett vörös alapon fekete háromfejű sárkány a jelképük). És azért nyírja gondosan kopaszra a fejét, nehogy a Targaryenekre jellemző, jellegzetes szőke haj elárulja. Viszont ha Varys ereiben is királyi vér csörgedezik, akkor jó lesz vigyáznia a Vörös Papnővel, aki ugye a boszorkánypraktikáihoz előszeretettel használja fel az uralkodók testnedveit, hogy ezzel más uralkodóknak ártson...

3. Homoki Tyene leszbicsókos megmérgezése

Cersei egy perverz szemétláda, ezt eddig is tudtuk. A mostani epizódban az ördögi praktikák nagy szakértőjének, Qyburn mesternek a segítségével pont olyan mérgező csókkal ölte meg Homoki Ellaria legkedvesebb lányát, ahogyan azt a Viperák is tették anno Myrcellával, amikor elbúcsúztak tőle a kikötőben.

4. Cersei cicit villant!

Öröm látni azt a szikrázó feszültséget, ami a lázadó Greyjoyokat és Martelleket legyőző Euron, és az egymással huncutkodó Lannsiter-ikrek között feszül. A nagyképű Vas-szigeteki király ugye egyáltalán nem titkolja, hogy kiváló párja lenne a Vastrón úrnőjének, és a jelek szerint tud Cersei és Jaime hálószobatitkáról is. A királynő pedig a jelek szerint éreztetni akarja a testvérével/szeretőjével, hogy fél kézzel is ő számára az igazi férfi – és már meg is van az ürügy, hogy legyen egy kis pucérkodás ebben az epizódban is.

5. Bran hazatérése Deresbe

 

Nem tehetek róla, mindig elérzékenyülök a Stark-család érzelmes jeleneteinél. Márpedig a Trónok harca stábja mestere annak, hogyan csináljon panaszosan síró hegedűszóval kísért, szirupos dramaturgiai csúcspontot abból, amikor a rég nem látott testvérek, ezúttal Sansa és Bran, újra találkoznak. Az emberarcot ábrázoló varsafánál lefolytatott, későbbi párbeszédük viszont eléggé félelmetes volt: Sansa gyaníthatóan egy mukkot sem értett abból, hogy ki a Háromszemű Holló, miféle időutazó képességei lettek Brannak, és honnan a fenéből tudja a kisöccse, milyen menyasszonyi ruha volt rajta, amikor Ramsay az 5. évadban megerőszakolta... A Brannal kapcsolatos konteók egyébként igen meredekek: eszerint valóban képes ide-oda ugrálni időben és térben, és nemcsak hogy az ő sutyorgásait hallgatva őrült meg az embereket égető II. Aerys Targaryen király, de az az Építő Brandon is Bran volt, aki a Hősök Korában parancsot adott a Fal megépítésére – talán mert a jövőből érkezve tudta, hogy ezzel kell megállítani a Másokat. A legvadabb összeesküvés-elméletek szerint pedig a Háromszemű Holló egyfajta kozmikus egyensúly felett őrködő, sziszifuszi-luciferi figura, akinek lételeme, hogy újra és újra valami kapitális hibát okozzon a teremtés művében, utána viszont végig azon igyekszik, hogy ezt helyrehozza.

6. A Casterly-hegy elfoglalása

 

Bár David Benioff és D.B. Weiss írói kvalitása nem mérhető Martinéhoz, ahhoz nagyon értenek, hogy mikor kell kosztümös történelmi kalandfilmeket megszégyenítő, látványos csatajeleneteket tenni a sok meztelenkedés, intrika, elmés párbeszéd és homályos jóslat közé. Az ugyan egy elég klisés forgatókönyvírói megoldás, hogy egy fegyveres akció tervezgető haditanács alá bevágjuk a későbbi, tényleges harcok jeleneteit – de a Casterly-hegy elfoglalásánál így is telitalálat, ahogy Tyrion narrálja Szürke Féreg és csapata véres gerillaakcióját.

7. A Töviskirálynő megmérgezése

 

Aki olvasta a tavaly kiszivárgott évadösszefoglalót, annak nem volt túl nagy meglepetés Olenna Tyrell halála. A 79 éves Diana Rigg a hihetetlenül jó játékával viszont még így is tökéletes finálét hozott össze. ráadásul egy rejtéllyel kevesebb: a Töviskirálynő végre elmondta Jaime-nek, hogy nem Tyrion vagy Sansa, hanem a Tyrell-ház mérgezte meg Joffreyt – gyaníthatóan azért, hogy Margaery Tyrellnek ne egy önelégült, perverz pöcsfejhez kelljen hozzá mennie, hanem a sokkal könnyebben befolyásolható Tommen herceghez.