Tévénézettség: az RTL városi luxusnői a TV2 falusi realityje ellen

A Város Királynői és a Farm VIP küzdelme maradt már csak erre az évre.

A 18 és 49 év közöttiek, vagyis a kereskedelmi célcsoportban egy RTL-es műsor lett a legnézettebb a héten: a vasárnapi RTL Híradót nézték a legtöbben, 185 680-an, 18,4 százalékos közönségaránnyal.

A másodiktól az ötödik helyig viszont négy Farm VIP-adás foglalja el a toplistát, vagyis a TV2 műsorának bejött az élet, csak az RTL-es Az Árulók tudta pár hete megszorongatni. A Város Királynői viszont nem jelentenek reális „veszélyt” a falusi reality számára, így a hétköznapokat teljesen egyértelműen a TV2 nyeri sorra. Ehhez még hozzátesz a Szerencsekerék is, ami a Párharcot váltotta a késő esti idősávban – pont emiatt nem is lőtt úgy ki Kasza Tibiék nézettsége, mint amikor fullban főműsoridőben látható a vetélkedő, de azért az átlagos 119 095 nézőszám és 15 százalékos közönségarány így is megvan. A Farm VIP is veszített előző heti nézettségéből(175 ezer néző, 18,5% SHR), múlt héten 168 ezres nézőszámmal ment a műsor, a közönségarány is szemmel láthatóan csökkent: 16,6 százalékra.

Farm VIP; Forrás: TV2 Sajtószoba

 

A Város Királynői nézettsége továbbra sem valami combos, de a premier hetéhez képest nem csökkent olyan nagyot a nézettsége: 125 ezerről 117 ezerre, a 13,3 százalékos közönségarány 11,7 százalékra – vagyis azért kialakult egy nézői kemény mag, akik követik a milliomos hölgyek kirakatéletét. A műsor legnézettebb epizódja a fiatalok körében a 18. helyen végzett, a teljes lakosság körében azonban egyetlen epizód sem került fel a top 50-es listára.

Mivel szinte az összes nagyobb tévés showműsor és produkció véget ért, olyan adások jutottak a lista első harmadába, amelyek egyébként csak nagyon ritkán: ezek pedig az egész estés filmek. A vasárnap este az RTL-en sugárzott Jumanji: A következő szint a 15. helyen végzett 138 795 nézővel a fiatalok körében, míg a TV2 vasárnap esti filmje, a Nagyfiúk a 17. helyet csípte meg 135 485 nézővel.

A Város Királynői; Forrás: RTL Sajtóklub

 

És itt álljunk meg egy pillanatra: a TV2 a Farm VIP-t hétvégén is bevetette, és szombaton meg is verte a vele egy időben az RTL-en sugárzott Lego Masterst, viszont ez a bravúr vasárnap már nem sikerült a műsornak: a falusi reality alulmaradt a Jumanjival szemben. Azonban vasárnap sem kellett csüggednie a TV2-nek, ugyanis az utána következő Nagyfiúkkal szépített, ami meg az RTL késő esti filmjét, a Venomot ütötte ki a nyeregből.

A fiatalok körében a hírműsorok közül az RTL Híradóját részesítik előnyben, a teljes lakosság viszont szinte csak és kizárólag a TV2-t nézi, így a Tényekből és a Tények Pluszból tájékozódik.

Ebben a célcsoportban az emberek mintha elfeledkeztek volna arról, hogy egyáltalán létezik az RTL csatorna: a nézettségi toplista első tizenöt helyezettje között egyetlen RTL-es műsort sem találunk, van viszont helyette Farm VIP rogyásig, valamint Tények és Tények Plusz. 16. helyen szerepel először RTL-es műsor, mégpedig a csütörtöki RTL Híradó. A csatorna egyéb műsoraiból csak a Fókusz került fel az ötvenes toplistára, semmi egyéb.


A Farm VIP egyeduralma természetesen a nézettséget jelző lefontosabb számon is látszik: a fiatalok körében, főműsoridőben mért közönségarányok tekintetében a TV2 nyert 14,5 százalékkal, az RTL a második helyen végzett 11,5 százalékkal.