5 világsláger mérsékelten kíméletes magyar nyelvű átirata

Az önfeledten halandzsázott külföldi slágerek kétségkívül kínosnak hatnak, hacsak nem csendes magányunkban prezentáljuk őket. Sokszor azonban magyar nyelvű bravúrátirataik sokkal inkább alkalmasak masszív szégyenérzet kiváltására, mint egy „ádzsászkótuszé álávjú”. Az alábbiakban ezt demonstrálnánk öt példával:

Pataky Attila: Believe

Pataky Attila egy komplett generáció tudatának esett neki hegesztőpisztollyal, amikor Regős Bendegúznak öltözve először énekelt mulatósegyveleget a Dáridóban. Szerencsére következő hasonló megmozdulása, a Világslágerek Pataky-módra már jóval kisebb publicitást kapott, és talán csak ennek köszönhető, hogy a magyar lakosság nem költözött vissza Etelköz jurtáiba. Az ominózus album bármely szerzeménye felér egy hordó oltott mésszel a szürkeállomány számára, Cher Believe-jének átiratában azonban még a vocoder is sírva fakad a verzékben, amiért ehhez kell asszisztálnia. Ezek után semmi kétségünk nem lehet afelől, miért esett a földönkívüliek választása a miskolci Fox Mulderre. Abban viszont csak reménykedhetünk, hogy vizsgálatából nem vontak le hosszútávú következtetést az összes földlakókra vonatkoztatva.

Digital Scream: Túlélem én

1978-as megjelenése óta az I Will Survive az ilyen-olyan feldolgozások jóvoltából több hányattatáson ment keresztül, mint DiCaprio A visszatérőben. (Arról nem is beszélve, hogy a rádiós túljátszásoknak köszönhetően eleve égszínkék galambepét okádtunk tőle.) Ám 1993-ban a Digital Scream bebizonyította, hogy korábban a leghírhedtebb kényszer-újrahasznosítók is kesztyűs kézzel bántak vele. Az együttes bizonyos értelemben forradalmat írt azzal, hogy bemutatta, milyen lett volna a Pet Shop Boys, ha Neil Tennant eltanulja az orrpolip általi hangképzés technikáját, és a stadionok helyett a murcifesztiválok színpadjait célozzák meg. Nos, a csapat ebbe a muzikális demizsonba töltötte bele az ominózus slágert, és tette rajzó muslicák által is fogyaszthatóvá.

Poór Péter: Férfi vagyok

A Budapest TV-ben nem igazán az volt a horrorisztikus, hogy bármi megtörténhetett a képernyőn, hanem hogy bármi meg is történt. Ennek fényében egy laza felhúzott szemöldökkel konstatáltuk, hogy Poór Péter táncdalénekes kivetette hálóját a Bad Boys Blue You’re a Woman, I’m a Man című slágerére. Ám a „férfi vagyok, te meg nő, nincs itt semmi bökkenő” refrén hallatán immár veterán trash-rajongóként is erős kényszert éreztünk, hogy ablakmosó folyadékos flakonból vedeljük a Stroh-rumot. Azért tegyük hozzá, hogy a művész úr eleganciája a mű magas gyépéfaktora ellenére is a régi, élünk a gyanúperrel, hogy suttyomban üzbég vándorcirkuszokban is fel-fellépeget A Nagy Zsuscsinyov művésznéven.

Komár László: Mambó Lackó

Komár Laciról nehéz elfogulatlanság nélkül beszélnünk. Senki nem veheti el tőlünk azt az élményt, amikor a Sziget-nagyszínpados Prodigy után a fényeket követve, bódult cserebogárként érkeztünk meg a Táncdalfesztivál-sátorba, és nem tudtuk eldönteni, hogy ez vajon még ugyanaz a produkció-e, amit félórája láttunk. Laci bácsi rongylábfigurája láttán azonban minden világossá vált, és újabb fergetegparti vette kezdetét. A Lou Bega-féle I Got A Girl magyar nyelvű debilinterpretációját azonban a nosztalgikus emlékek sem tudják felülírni. „Hat, hét, nyolc, kilenc, tíz – a Komár Laci olyan, mint a gyümölcsíz” – valljuk be, Spielberg ehhez képest kíméletesen indította a Ryan közlegény megmentését. Ugyanakkor a (nem) komplett dalszöveg üvölt azért, hogy egyszer érettségi tétel legyen fukusimai sügérek irodalomérettségijén.

Z’Zi Labor és a Veresegyházi Asszonykórus: A fal

Nem kell kockás ingre pulóvert húzó, szemüveges progrock-rajongónak lennünk ahhoz, hogy felismerjük a The Wall című Pink Floyd-mű jelentőségét. Ugyanakkor joggal gondoltuk egykor: nem létezik akkora méretű bohócsapka, amit rá lehetne húzni a szóban forgó lemez gigaszerzeményeire. „Na, fogjátok meg a söröm!” – mondta Janicsák István, és jobban lebutította az Another Brick In The Wall-t, mint boráros téri punkot egy vödör csónaklakk. És mintha ez nem lett volna elég, egy imbecillis rapbetéttel, valamint a Veresegyházi Asszonykórus csatasorba állításával is próbálta kivívni, hogy az ízlésrendőrség faltörő kossal törje rá a bevasalt páncélajtót. Nincs kétségünk afelől, hogy törekvését siker koronázta.

Kép forrása: YouTube