Íme a legjobb betétdalok a Stranger Thingsből

A Netflix ’80-as években játszódó tinihorror-sorozata telis-tele van klasszikus slágerekkel a popzene aranykorából, mi pedig a negyedik évad premierjére várva összegyűjtöttünk közülük néhányat, a teljesség igénye nélkül.

The Clash: Should I Stay or Should I Go

Az ikonikus punk rock banda egyik legnagyobb slágere Will kedvenc dala, ami kulcsszerepet játszik az első évadban. Először akkor csendül fel, amikor Jonathan az autórádióban meghallja és eszébe jut, amikor először mutatta meg Willnek, aki később ezt a dalt indítja el az otthoni magnón az Upside Downból, így jelezve édesanyjának, hogy életben van.

 

Toto: Africa

Nem is lenne hiteles egy ’80-as években játszódó sorozat, ha nem hangzana el benne a Toto az utóbbi években gyakorlatilag mémmé vált klasszikusa. Az első évadban akkor hallhatjuk a legendás számot, amikor Steve „tanulni” segít Nancynek, ami azonban hamarosan csókcsatába fordul. Később, amikor lefekszenek egymással, szintén egy AOR-legenda, a Foreigner Waiting for a Girl Like You című dala szól a háttérben. Hát, igen, akkoriban még volt ízlése a tinédzsereknek…

 

The Bangles: Hazy Shade of Winter

Az eredetileg Simon and Garfunkel által sikerre vitt dalt 1987-ben a The Bangles dolgozta fel a Fagypont alatt című film egyik betétdalaként, így használata kisebb baki, mivel az első évadban még csak 1983-ban járunk a történet szerint. A szám azalatt a jelenet alatt szól, amikor Nancy barátnőjét, Barbot elragadja egy titokzatos entitás az egyik epizód végén.

 

Devo: Whip It

A második évad egyik első jelenetében a srácok épp a játékteremben lógnak, amikor megszólal a kultikus new wave csapat hatalmas klasszikusa 1980-ból, a lendületes, teljesen agyahagyott szám pedig tökéletesen indítja el a várva várt szezont.

 

Ray Parker Jr.: Ghostbusters

A második évad elején már 1984 Halloweenjánál járunk, a fiúk pedig az éppen akkor aktuálisan friss mozi, a Szellemirtók karaktereinek öltöznek be. Nem meglepő tehát, hogy a film ikonikus főcímdala is felcsendül az ominózus jelenet alatt.

 

Scorpions: Rock You Like a Hurricane

Az új szereplőként bemutatkozó Billy Hargrove a sztereotipikus ’80-as évekbeli rosszfiú: mullet haj, kakaóbajusz, cigaretta és kocsijából bömböl a heavy metal, jelen esetben a Scorpions 1984-es alapvetése. De az a jelenet is teljesen hiteles, amikor otthon épp súlyokat emelget és a háttérben a Ratt Round and Round-jának videoklipje látható az MTV képernyőjén, illetve az is, amikor a Halloween buliban a Mötley Crüe Shout at the Devil-je szólal meg, amikor megnyer egy ivó játékot.

 

Bon Jovi: Runaway

A New Jersey-i banda bemutatkozó kislemeze akkor csendül fel, amikor - miután elszökött otthonról - Tizi busszal megérkezik Chicagoba, hogy megkeresse a másik lányt, Kalit a Hawkins laboratóriumból. Úúú, ő a kicsi szökevény.

 

Jim Croce: You Don’t Mess Around with Jim

Az 1973-ban, a karrierje csúcsán repülőszerencsétlenségben elhunyt énekes-dalszerző folk-rock slágerére a második évad egyik részében Jim Hopper seriff lejt táncot, amiből rengeteg vicces mém született. A dal ráadásul kakukktojás, mert a többi számmal ellentétben nem a '80-as, hanem a '70-es években jelent meg, de mivel egy felnőtt karakterhez köthető, így talán érthető, hogy nem egy aktuális sláger a 40-es seriff kedvence. De Isten őrizz, hogy belekössünk, hiszen eszünk ágában sem lenne szórakozni Jimmel.

 

The Police: Every Breath You Take

A második évad záró epizódjának végén szólal meg Stingék legnagyobb slágere, ami eleinte csupa vidám jelenet alatt hallható – Hopper átkarolja Joycet, Mike és Eleven csókolóznak -, azonban szövege végül hátborzongató mögöttes üzenetet kap, amint mindeközben az Elmenyúzó baljósan megjelenik az iskola felett.


Corey Hart: Never Surrender

Míg az előző évad végén Mike és Eleven Cyndi Lauper Time After Time című örökzöldjére lassúztak, a harmadik évad nyitójelenétben a ’80-as évek ügyeletes kanadai szépfiújának Never Surrender című szerelmes dalát hallhatjuk, amikor a tinédzserek a lány szobájában csókolóznak. Legalábbis amíg Mike mókásan énekelni nem kezdi a számot, ami az 1985-ös év egyik legnagyobb slágere volt.

 

Madonna: Material Girl

Madonna slágere a már 1985-ben játszódó harmadik évadban szólal meg abban a felhőtlen jelenetben, amikor Tizi és Max ruhákat próbálnak fel a Starcourt Mall bevásárlóközpontban. A pláza később még kulcsfontosságú helyszínné válik a szezon során, különösen az utolsó epizódban.

 

Limahl: Never Ending Story

Az egész sorozat talán egyik legcukibb jelenete az, amikor a harmadik évad utolsó részében Dustin és barátnője, Suzie eléneklik a Végtelen történet című fantasy film betétdalát, amit annak idején a Kajagoogoo egykori frontembere, Limahl vitt sikerre 1984-ben. Dustinnak és a srácoknak ugyanis épp a világot kéne megmenteniük, amihez azonban szükségük van Suzie-ra, aki erről mit sem sejtve csupán egyetlen feltétellel segít nekik: ha Dustin duettezik vele.