A sorozat lapos pénztárcájú diákok számára készül, de mindenkit érdekelhet, aki szeretne kevés pénzből olyan kiadós vacsorát előállítani, amelyre még barátait is meghívhatja. A sorozat főszereplője Döme, a fiatal szakácsfiú és Kozi, a segítője. Bár a műsor hangvétele kötetlen, szakmailag minden precízen történik, hiszen Döme képzett szakács. A Gasztropuccs hadat üzen a rossz minoségű étkezésnek és a gyorséttermeknek. A műsor célja, hogy a fiatal nézőket rászoktassa a mindennapi főzésre, hiszen gyorsan, jót, otthon, az albérletben vagy a koleszban is ehetünk. És persze jó, ha nem felejtjük: A LEGJOBB BULI MINDIG A KONYHÁBAN VAN!
Figyelem: A beküldött észrevételeket a szerkesztőink értékelik, csak azok a javasolt változtatások valósulhatnak meg, amik jóváhagyást kapnak. Kérjük, forrásmegjelöléssel támaszd alá a leírtakat!
Hát nagyon elszomorítottál, hogy kapásból lepasszoltad a receptemet...:(((
Nem vall túlzott kitartásra!!!:)))) Pedig egy igazán egyszerû kis dologról volt szó, és a sütõhöz csak annyit kellett volna hozzányúlnod, amig föltekered a hõfokszabályozót!!!:D De, így jártam. Ennyit a receptírásról....:))))
Egyébként elárulom, hogy a pizzához semmi köze, kivéve a szeletelési módot!! Remélem minél elõbb elkészítik neked!! Biztos vagyok benne, hogy fincsinek fogod találni!!
A gyümölcsökkel kapcsolatban nem értünk egyet. (na, ez is ritkán fordul elõ...) :))))) Egy jól "eltéliesített" magyar almánál semmi sem ér többet, errõl nem is tud senki meggyõzni. A banántól szabályosan undorodom. Magas a kálium tartalma, és a kalória tartalma is. Tömény, édes, nem frissít fel. A kiwi...?? És? C-vitamin?? Ugyan már!!!! Nekem sokkal többet ér a tavaszi/nyári friss eper, ribizli, málna, cseresznye, meggy, és a késõbb érõ hazai gyümölcsök is (nem sorolom, úgyis tudod). Téli c-vitamin pótlásra ott a jó öreg savanyú káposzta. C-vitamin bomba!!!!! És még rostbõ is. Errõl ennyit. Nem mérgezem magam és a családomat semmiféle szõrös, vagy szõrtelen magyar gyomornak idegen cuccokkal!!!:)))
Ja, és a PÖRKÖLT....nem, nem, amit te készítesz az nem az. El kell nevezned másnak, mert a pörkölt alapanyaga: zsír, hagyma, pirospaprika, stb. Anélkül nem azt készíted. Valami más finomságot, de nem lehet pörköltnek nevezni. Mondjuk olivás párolt disznóhús/borjúhús..., vagy valami hasonló...:))))) Errõl eszembe jutott, hogy az olasz carbonara spagetti nálunk (szinte mindenhol) tejszínes, sonkás, Trappistás tészta. Az eredeti recept pedig olivás, szalonnás tojásos fõtt tészta Parmezánnal!!:))
Ugye, hogy ez sem carbonara????? Ez tejszínes, sonkás tészta, kész passz.:)))))
Az egzotikus gyümölcsökrõl még annyit, sztem kár mindegyiket mellõzni. Épp az elõbb vágtam föl két kiwit, és fogyasztottam el jóízûen (egy kis keksz kíséretében). Tele van C vitaminnal! Most is jól csípte a kisebb bõr sérüléseimet, de még így is nagyon megéri.
Van egy érzésem, hogy sokan a kiwit, meg a banánt, nem is akkor fogyasztják amikor friss és zamatos. Ha már megpuhulnak, fõleg a banán,
Kreatív, talán tipikus magyar háziasszony vagy, nem vitás. Élvezetes kis olvasmányt tettél ide, lehet belõle tanulni. Ki is nyomtattam a receptedet, és továbbítottam a másik konyhai 'illetékes'-nek nálunk. Valami pizza-féleséget emlegetett, de hogy ebbõl mikor lesz valami ehetõ, azt nem tudom. Kiszámíthatatlanság, ez az egy biztos. :)) De tényleg jól hangzott, addig, hogy 'hajtogatott' tészta. A sütõhöz szinte soha nem nyúlok, de ha ezt valaki majd föltálalja nekem, megenném!!!
Na, a pörkölt az jobban érdekel. Eddig még senkivel nem 'egyeztettem' e kérdésben, de látom ebben is nagyon otthon vagy. Amit én csinálok ilyen néven, az semmilyen könyvben nem található!! Tetszett amit s zsírról meg pirospaprikáról mondtál, de ha már egyszer ráálltam az olívaolajra, annál is maradok. Minden húshoz ezt használom, semmi sót, és csupán egy-két fûszert. Sõt, még a hagymát sem szeretem. Kizárólag a sertéshúshoz használok ilyet. Amióta olívában párolom a hagymát, azóta legalább az illatát megkedveltem. Igaz, néhányszor már készítettem pörköltöt hagyma nélkül is!! Hja kérem, ha az 'oldalbordánk' úgy eszi a hagymát mint más az almát, akkor soha nem lehetünk biztosak benne, hogy van-e még itthon belõle. Volt már, hogy lementem a fél km-re levõ boltba egy(!) db hagymáért, de ennek vége!! A nélkül is kb ugyanolyan finom, elhiheted nekem. :) Az én 'csodareceptem' abból áll, hogy se a hús, se a köret nem áll meg magában, csak együtt lehet finom! Nem elég magyaros a fõztöm? Mindegy, a gyomromnak pont így felel meg. :)) A vendégkosztosok természetesen utólag annyi fûszert tehetnek az adagjukba, amennyi csak jól esik nekik!!!
Én sem a fõzelékekrõl írtam, hogy unalmasak, csak arról, hogyha mindennap babfõzelék lenne, (átvitt értelemben) és még ráadásul tudnád is, hogy mit kapsz az nagyon unalmassá tud válni. Nem vagyok mesterszakács, csak egy hétköznapi háziasszony, és ennek következtében nem használok igazán különleges alapanyagokat (kivéve a mediterrán konyha alapanyagait, ami szerintem nem is számít igazán különlegesnek). Sõt, még az egzotikus gyümölcsöket sem veszem be a család étkeztetésébe. Az a véleményem, hogy a mi emésztõrendszerünk nem szívesen veszi be ezeket a külföldön õshonos cuccokat. A magyar konyha az egyik legváltozatosabb, kezdve az alapanyagokkal, folytatva az ételkészítési technológiákig/receptekig. Fõleg, ha nagy magyarország területét nézzük. Csomó tájegységnek megvannak a különbözõ titkos receptjei, amibõl folyamatosan lehet újdonságot varázsolni a család asztalára.
Én elõnyben részesítem a vajat, olívát, mint zsiradékot, illetve sokszor használok sütõzacskót, amiben ízletesebb a hús, mert a zamat bent marad, nem sül ki és a zsiradék felhasználás: 0. De attól függetlenül amikor kell, igenis használok zsírt is. A magyar konyha nem tudja nélkülözni. Pl. az igazi pörkölt, házi, kisütött disznózsír nélkül nem mûködik. :)))) A pirospaprika íz és színanyaga ebben tud igazán kioldódni. Ezért van az, hogy ha valaki étolajjal készíti, egy jellegtelenebb, narancsszínben virító ételt kap, a szép mélyvörös helyett. Persze mindezt mértékkel, mert utálom, ha a zsír kiül a kaja tetejére. De visszatérve a fõzelékekre, ha utálod a lisztet, máris tudok helyette mást javasolni a sûrítéshez. Használhatsz habaráshoz étkezési keményítõt. Azzal finomabb, selymesebb lesz az étel és mivel nem rántással készíted, a zsiradék mennyiségét is csökkentheted.
És most pedig jöjjön egy egyszerû recept (muszáj a recept is, mert ha csak a hozzávalókat írnám le, nem biztos, hogy elég lenne) :))))
Ez egy gyorsan, könnyen elkészíthetõ lepény, amit én uzsonnára szoktam készíteni, nagy adag vegyes joghurtos salátával. Az egész család imádja, sõt, a gyerekek is. Lehet hidegen is és melegen is fogyasztani (délutáni váratlan vendégeknek is ideális kaja, mert gyorsan elkészül).
Hajtogatott tésztát kell készítened hozzzá, de ha az még nem megy, vagy szorít az idõ, akkor kész, boltban kapható leveles tésztából is készítheted.
Mielõtt nekiállsz, kapcsold be a sütõt és tekerd fel 180-200 fokra, hogy melegedjen.
Tehát: Egy csomag mélyhûtött leveles tészta, 100gr reszelt Trappista sajt, 2 egész tojás, 200 gr selyemsonka, egy löttyintés fõzõtejszín (nem a habtejszín, mert az édes!!!) szükség szerint tej. Só nem kell, mert a sonka elég sós. Bors, egy csipetnyi oregano.
A leveles tésztát kiengedés után nagyobb méretûre sodrod ki, mint a tortaforma (én a hagyományos gyümölcstortaformát használom). Ha ezzel kész vagy, kibéleled vele a formát úgy, hogy bõven lelógjon a tészta széle róla, mert ha beletetted a tölteléket, vissza kell hajtanod a tetejére. Az összetevõket egy tálban villával, vagy habverõvel összekevered. Ha túl sûrû, löttyintesz bele egy kis tejet. Az egész cuccot beleborítod a formába. Visszahajtod a tészta széleit és összeragasztod, hogy teljesen le legyen zárva. A tetejét megkened tojásos ecsettel, hogy sütés közben kapjon egy kis színt.
30-40 perc alatt készre sütöd. Persze ez sütõtõl is függ. 20-30 perc után tûpróbával ellenõrizheted, hogy kész van-e (hiába a hõfok, mindenkinek más intenzitású a sütõje).
Ha elkészült, a formában hagyod egy kicsit (össze fog esni a teteje, de az nem baj). Ha már kicsit kihûlt, tálra emeled, szeleteled (mint a pizzát) és salátát adhatsz hozzá. Ennyi.:D
A tölteléket mindenfélével variálhatod, én például én mindig más zöldséget is teszek bele (sonka, sajt állandó), így mindig más és más az íze. Pl: kukoricát, párolt brokkolit, zöldpaprikát, vagy bármit, ami otthon éppen kéznél van. Zöld fûszerekkel is vadíthatsz. Pl. apróra vágott friss bazsalikommal, stb. A lényeg, hogy a "kevesebb több" elvét kövesd! Ne legyen a fûszer túl sok, kapjon minden helyet!!!
Jó étvágyat hozzá!!
A babfõzelékrõl jut eszembe, nagyon szeretem a fõzelékeket, egyet kivéve. Nekem sohasem unalmasak, mert az mindig attól függ milyen HÚS kerül bele! Így lesz igazán finom az étel!!!
A korábbi kérdésemet veheted komolyan is, ha tetszik. Engem persze nem annyira a KÉSZ receptek érdekelnek, hanem inkább az olyan alapanyagok amikbõl szeretsz (és tudsz is) fincsit csinálni!
Ja, és sütni nem tudok, tehát a liszt nem túl izgalmas a számomra. Kivéve, ha fõzelék készül nálunk! :)
Az értesítések jelenleg le vannak tiltva! Amennyiben szeretnél cikkajánlókat kapni, kérlek, hogy a böngésző Beállítások / Értesítések menüpontja alatt állítsd be az értesítések engedélyezését!
Hozzászólások