Pinokkió

Bakancslistához adom
Pinocchio
amerikai animációs film, 88 perc, 1940

Értékelés:

42 szavazatból
Szerinted?

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy magányos fafaragó, akit Dzsepettónak hívtak. Egy csillagfényes éjszakán, a csodák éjszakáján egy tündér életre kelti az öregember fabábuját, Pinokkiót, és ezzel fantasztikus kalandok egész sora veszi kezdetét, amelyek próbára teszik a kis Pinokkió bátorságát, hűségét és őszinteségét - azokat az erényeket, amelyeket meg kell tanulnia ahhoz, hogy igazi hús-vér kisfiú váljon belőle.
Bölcs barátja, Tücsök Tihamér hiába próbálja figyelmeztetni, Pinokkió csetlik-botlik, és egyik butaságot követi el a másik után.Kötelező Walt Disney klasszikus.
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
deadscott 2021 dec. 27. - 09:14:57 5/10
Tanmese 10 év alattiaknak. A figurák aranyosak, de sajnos a történet még a saját logikája szerint sem működik (lásd kettővel alattam szólót).
Torolt Felhasználo 2016 ápr. 15. - 17:20:04
"Érdekes" mese amiben a jótündér egy szenilis vénember meggondolatlan kívánságát félig váltja valóra.

Egy: Dzsepettó szenilis, mert hiába kakukkol az összes órája amiben a figurák lelövik, felvagdalják vagy legalább megverik egymást, kénytelen a zsebóráján megnézni mennyi az idõ.

Kettõ: miért csak mozgó fabábú lesz Pinokkió? És mégis mennyire fogja ez magát jól kivenni az iskolában? Vajon nem fogják máglyán elégetni Dzsepettót boszorkányságért? Bár mivel elég hamar eltûnik a faluból lehet hogy csak gyerekrabló pedofilnak fogják nézni a valódi gyerekként visszaérkezõ Pinokkióval. Hacsak persze a medzsik nagy része nem a falu agymosására ment el.

Leendõ apuka miután felgyújtotta magát a gyerek másnap hajnalban máris elküldi iskolába. Egyedül. Totális felelõtlenség.

De az is érdekes lenne hogyan tervezte kimagyarázni magát Dzsepi-bácsi a marionettes elõtt miután nem sikerült teljesítenie a rendelést. Hiszen esélye nem volt új pinokkió-bábot csinálni még aznap, ugye.

Tücsök "Lelkiismeret" Tihamérnak mi volt vajon a terve? Egyértelmûen képtelen önmagában célt érni, és látja amint épp ELRABOLJÁK a rábízott gyereket. Minimum Dzsepettónak szólnia kellett volna.

Amúgy igazán nem értem miért akar az élõ bábú ember lenni. Nem érez fájdalmat. Potenciálisan halhatatlan. Nem kell táplálkoznia. És vígan megsértheti az energiamegmaradás tételét.

A Megkérõjelezhetõen Jövedelmezõ Vidámparkban Mr. Lelkiismeret megint elhagyja Pinokot. Képletesen ennek nyilván lenne értelme, de ez itt egy önálló éntudattal rendelkezõ független lény!

Mikor pedig kiderül hogy Dzsepettót elnyelte egy bálna(!) Pinok követ köt a nyakába és tengerbe veti magát.

Még szerencse hogy fabábú, hát nem?
horas 2012 jún. 02. - 15:57:23
Vannak benne egészen elképesztõ ötletek, durva az az ellentét, ami a realisztikus ábrázolás és a teljesen elrugaszkodottak között van. Az remek, ahogy a társadalmunk ábrázolva van benne, hihetetlenül velõsen átjön a világ kegyetlensége és gonoszsága, hogy egy naiv kisfiú pillanatok alatt mekkora és gyakorlatilag visszafordíthatatlan bajba tud keveredni.

Viszont a bálnás rész, és a szamaras igen durva és már-már beteges. Egyébként imádom Disney-meséket, ahogyan ezt is. Klasszikus.
offtopic
robicsek2 2011 júl. 22. - 12:18:07 Előzmény geri12
Ja ja , de hogy vesztek el ? széthordták azokat is .
KI tudja lehet hogy az is valahol Kádár titkos film archívumában van valahol :) Mint a Micimackó :PP
AM mellesleg kíváncsi lennék arra a Micimackóra, mert nekem megvan a régi szinkronos de csak úgy hogy ilyen sorozat szerüsében volt fel volt darabolva, és az utolsó rész nem volt meg. Jó lenne ha bedigiznék és kitisztítanák kicsit.
A Pinókkió is megvan régi szinkronnal vhs en.
Mermaid 2010 aug. 01. - 21:53:42 Előzmény geri12
Igen! Ez így van (sajnos). A Csipkerózsikának például az EREDETI magyar szinkronja úgy eltûnt, mint a kámfor!
De õszintén szólva én a Pinnochió és a 101 kiskutya újraszinkronizálását BÛNNEK tartom!
A Pinnochióban a Tücsök az eredeti magyar változatban a Csákányi László hangjával utánozhatatlan és zseniális! A Tücsök új hangja (Józsa Imre) közelébe sem ér, bár én õt elismerem, mint szinkronhangot, de akkor sem! Derék Rókus eredeti hangja Agárdy Gábor is utánozhatatlan. Az új hangját Harsányi Gábort én maximálisan elismerem, mert nagyon jó szinkronhang, de itt nem alkotott õ sem olyan jót mint az eredeti hang!:-(
10/10
Jedi Lovag 2009 okt. 11. - 19:16:20 10/10 Előzmény geri12
Búbállyos,szellemes,vicces,tanulságos.Igazi mese.:)
Most 14 éves koromban értem meg,hogy mennyni értelme van.
geri12 2009 okt. 10. - 19:56:33
Példák:

-A DVD miatt kell újraszinkronizálni. (5.1 miatt)
-Van olyan aminek elveszett a szinkronja. (nem vicc)
-Aztán valamit csak azért, mert más csatorna is adja és õk csinálnak egy saját szinkront. (például ilyen a Nils) A M2 régi szinkronnal adja, a minimax sajáttal. Általában ezek az okok. Ez van!
Abelinda 2009 okt. 10. - 14:25:18
Most néztem a Disney-n. Gyerekkoromban meg volt videón, valami kalóz másolat, de az eredeti, Csákányi-Domján szinkronnal, ami nagyon jó volt. Nem értem miért kell újraszinkronizálni ezeket a híres, népszerû rajzfilmeket. :( (Nils Holgerssonnal is ez történt.)
fulcsy 2009 jún. 10. - 13:27:40 Előzmény Zittyke
sajnos az új szinkron.


**


a macska nagyon vagány (a Figaro) :))))
Zittyke 2009 febr. 24. - 21:05:12
Lehet tudni, hogy a DVD-n a régi vagy az új szinkron lesz rajta?
Attól félek, hogy az új, mint a 101 kiskutyán..
tom991 2009 febr. 05. - 18:37:03
plusz egy kép
tom991 2009 febr. 05. - 18:36:09
Márciusban DVD-n! További infó a profilomban található InterCom-os linken.
9/10
csimpyaki 2009 jan. 23. - 15:12:51 9/10
Walt Disney második egész estés rajzfilmje 1940-bõl. Carlo Collodi történetét a kis fabáburól talán mindenki ismeri. Mivel az eredeti mese egy csöppet erõszakos, Disneyék finomítottak egy kicsit a cselekményen, így egy egészen bájos, és tanulságos filmecske kerekedett ki az itáliai író klasszikusából.
Hihetetlen, hogy már majd'70 éves ez az alkotás. A technikai megvalósításon ez meg sem látszik. Még a mellékalakok is aprólékosan kidolgozottak, már a jövõ Disney filmjeit vetítik elõ. A hatást csak fokozta, hogy a régi, Demjén, Csákányi, Kõmíves, Raksányi, Alfonzo, Pap, Agárdy, Erdõdy féle szinkronnal sikerült megnéznem, ami egészen fenomenálisra sikeredett.
És ami a legfontosabb, kicsi keresztfiam is élvezte, bizonyítván, van még helye a klasszikus rajzfilmeknek ebben az egyre romló világban. Inkább ezeket a régi alkotásokat mutatom meg neki elõbb, a mai agyament rajzfilmekkel ráér megismerkedni késõbb is.