A visszatérő trivia

Mit kell egy vegetáriánus színésznek kiállnia, kiről mintázták a film főgonoszát, és hogyan is zajlott az az átok forgatás a nagy hidegben és a rövid nappalok alatt? Hasznos és haszontalan, de érdekes információk A visszatérő elkészültéről, alkotóiról és arról a szerencsétlen flótásról, akit szétcincált egy bazi nagy medve.

Ez volt kétségkívül Leonardo DiCaprio életének legnehezebb forgatása - noha jópár nehéz filmen van túl. A színésznek jéghideg vízben kellett úsznia, vegetáriánus létére nyers bölénymájat kellett ennie és egy döglött póni belsőségeit kellett kipakolnia a „holttestből”, meg kellett tanulnia, miként kell megtölteni és elsütni egy elöltöltős muskétát vagy esőben tüzet gyújtani, két indián nyelvből is - pauni és arikara - hosszú dialógusokat kellett bemagolnia, illetve egy indián sámántól ősi gyógyító szertartásokat és technikákat kellett elsajátítania.

A filmet az itt ábrázolt események időrendjében vették fel egy 80 napos beosztás alapján, de maga a teljes forgatás 9 hónapon át húzódott el - ezen nyilván nem kellett a teljes stábnak végig jelen lennie. Ez a szokatlanul hosszú idő a rendkívüli hidegnek és a távoli helyszíneknek volt köszönhető, illetve a rendező, Alejandro González Inárritu és operatőre, Emmanuel Lubezki azon esztétikai döntésének, hogy a filmet csakis természetes fény felhasználásával fotózzák, hogy elérhessék a maximálisan valósághű hatást. Márpedig fent északon nagyon kevés ideig süt a nap. Így aztán minden egyes nap munkamenetét rendkívül pontosan meg kellett tervezni, mert pár perces csúszás is egész jeleneteket tehetett tönkre, de még így is jelentős csúszás alakult ki, és a stáb egyszer csak azt vette észre, hogy a kanadai helyszínen el kezdett olvadni a hó. Mivel rohamosan közeledett a jó idő, nem volt más választásuk, mint az egész produkciót átköltöztetni Argentína déli, hegyvidéki részére, ahol még rengeteg hó volt, és a tájkép is hasonló volt.

Tom Hardy gyakran állítja magáról, hogy sosem olvassa el a neki szerepajánlattal elküldött forgatókönyveket, és elsőre nem különösebben érdekelte a közös munka Alejandro González Inárrituval, mivel éppen katonát szeretett volna játszani, ám Leonardo DiCaprio gyakorlatilag könyörgött neki, hogy olvassa el A visszatérő szkriptjét. Hardy végül kötélnek állt, és még csak a könyv felénél járt, amikor felhívta a rendezőt, hogy vállalja a szerepet. Később, amikor kiderült, milyen körülmények között fognak dolgozni, Hardy már kezdte bánni, hogy igent mondott - pedig a Mad Max után ő számított a leginkább harcedzettnek -, és komoly vitába keveredett Inárrituval, amit végül azzal simítottak el, hogy a rendező hagyta a színésznek, hogy fojtófogásba vegye - hogy ez miért volt jó neki, rejtély, de az esemény fényképéből Hardy egy pólót is készített a stáb minden tagjának.

Nem Tom Hardy volt az egyetlen, akinek problémája akadt a hirtelen természetű mexikói rendezővel: rengetegen mondtak fel a forgatás alatt, de volt, akiket Inárritu rúgott ki, producerével, Jim Skotchdopole-lal - aki sokak szerint a rossz előkészítésben és tervezésben volt hibás - odáig fajultak a dolgok, hogy a rendező kitiltotta a forgatásról.

Az igazi Hugh Glass nem vitte magával félig indián fiát a kérdéses expedícióra - bár valóban élt a paunik között és volt indián felesége -, és bár az itt ábrázolt kalandok nagyrésze tényleg megtörtént, leszámítva a kellemetlen találkozást a francia trapperekkel, Glass a végén csupán szóban vonta kérdőre az őt magára hagyó társait, akik idősebb korukban, természetes halállal hunytak el.

Leonardo DiCapriót eredetileg a Steve Jobs (2015) főszerepére kérték fel, amin el is gondolkodott, de amikor beérkezett az ajánlat A visszatérőre, lemondta azt a szereplést.

A film „élete” még 2001 augusztusában kezdődött, amikor Akiva Goldsman producer megvásárolta Michael Punke még ki nem adott könyvének megfilmesítési jogait - bizonyos fordulatokat Punke tett hozzá az eredeti történethez, hogy még izgalmasabbá tegye azt -, és Dave Rabe forgatókönyvet írt belőle. Még 2010-ben az volt az elképzelés, hogy Christian Bale alakítja, Hugh Glass és az ausztrál John Hillcoat rendezi a filmet, de a dél-koreai Chan-wook Park is érdeklődött a projekt iránt, és azt szerette volna, ha Samuel L. Jackson lenne a főszereplő - talán nem szóltak neki, hogy Glass nem volt színesbőrű -, a rosszfiú John Fitzgeraldot pedig Sean Penn játszotta volna, aki igent is mondott a felkérésre, de a dologból szerencsére nem lett semmi.

A filmben újra együtt játszik Leonardo DiCaprio, Tom Hardy és Lukas Haas, akik korábban az Eredetben (2010) szerepeltek közösen.

A filmnek már az első, 2015. július 17-én debütáló előzetese is hatalmas siker volt: kevesebb mint 36 óra kellett a netre való felkerülésétől számítva, hogy elérje a 7 milliós nézettséget.

Leonardo DiCaprio A Wall Street farkasa (2013) után kerek két évet hagyott ki a filmezésből - A visszatérővel tért vissza.

Tom Hardy a gaz és álnok John Fitzgerald alakítását Tom Berenger aljas őrmesteréről mintázta A szakaszból (1986), és ezért a filmet vagy tucatszor nézte meg.

A filmmel Leonardo DiCaprio egy újabb nevet tehet az Oscar-díjas rendezők listájához, akikkel karrierje során együtt dolgozott. Alejandro González Iñárritu mellett Martin Scorsese, Steven Spielberg, Danny Boyle, James Cameron, Clint Eastwood, Sam Mendes, Quentin Tarantino és Woody Allen is birtokosa már az arany szobrocskának, és mint tudjuk, Leo még nem az, de ez talán változik ezzel a filmmel. A jelölés mindenesetre már megvan, ahogy a már elnyert Golden Globe-díj is.

Alejandro González Iñárritu első közös munkája Leonardo DiCaprióval, és egyben ez a mexikói rendező eddigi leghosszabb filmje, hiszen összesen 156 perces - DiCapriónak ez persze smafu a Titanic 194 percével szemben.

Alejandro González Iñárritu azzal védekezett, amikor megvádolták, hogy a film elkészítése feleslegesen drága lett, hogy már az elejétől fogva mindenki tudta, hogy ez nem lesz egy olcsó produkció, és a többletköltségek a változó időjárás okozta extra forgatási napoknak tudhatók be.