Idris Elba rendezőnek állt

Jamaica a jamaicaiaké, mondhatnánk a Yardie első előzetese láttán, hiszen a népszerű fekete bőrű színész rendezői bemutatkozása Kingstonból indul, hogy Kelet-Londonba érkezzen.

Idris Elba sokoldalú pasas, Anglia legnépszerűbb színes bőrű színésze – még arról is volt szó, hogy egyszer ő lesz James Bond -, producer, DJ és reality sztár, aki most már rendezőként is bemutatkozott. És rögtön meg is fejtjük nektek filmje címét: a Yardie a 70-es években az elsősorban Londonban élő jamaicaiak „beceneve” volt. Ez volt az első komoly, szervezett fekete közösség, kőkemények voltak, az akkor még valódi tényezőnek számító skinheadek sem mertek ujjat húzni velük, és rengeteg drogdíler került ki közülük. Ebben a közegben játszódik Elba filmje, a történet azonban a Bob Marley által is megénekelt Trench Townban, Kingston fővárosának szegénynegyedében kezdődik 1973-ban.

A Victor Headley regényéből készült Yardie főhőse D, vagyis Denis, a csóró kissrác, aki isteníti zenész bátyját, aki szeretné elérni, hogy ne terjesszenek drogot a környéken – meg is ölik persze. A srác felnőve egy zenei producer mindenese lesz, aki Londonba küldi, ahol D újra találkozik gyerekkori szerelmével, és zenével is próbálkozik, ám közben drogdílerkedésből tartja fent magát – amíg össze nem fut testvére gyilkosával. A találkozásból háború kerekedik Hackney amúgy is hírhedt utcáin, amibe a helyi gengsztereken túl a török maffia is belekeveredik, lévén, hogy ők juttatják el a kokaint a gazdag, fehér yuppieknak, akik mindig időben fizetnek.

Bár Elba legutóbbi alakításai – lásd A setét torony, A hegyek között – nem arattak osztatlan sikert, rendezését sokan dicsérik, hiszen a Yardie-t már vetítették a Sundance-n és a Berlinánén, külön kiemelve a film hangulatát és a főszereplő, Aml Ameen játékát, aki a 2006-os Zűrös kölyökben tűnt fel először, de láthattuk Az útvesztőben vagy a Sense8 sci-fi sorozatban. És a hangulatban nyilván óriási szerepet játszik a zene, mind a jamaicai reggae, mind a dub, a soundtrackért pedig Dickon Hinchcliffe (Tindersticks) és David Hill felel. A forgatókönyvet Headley regényéből Brock Norman Brock (Bronson) és a veterán Martin Stellman (Kvadrofónia, A birodalom védelme) írta, a filmre pedig jelenleg is több filmforgalmazó licitál, így a bemutató dátumát egyelőre nem tudni – reméljük, hozzánk is elhozza valaki.