Steven Seagal gyászkorszakának legröhejesebb verekedős jelenetei

Következzék néhány indirekt harci paródiagyűjtemény Steven Seagal színművészi karrierjének dicstelen időszakából!

A 90-es évek akciófilm-fanatikusai vélhetőleg előbb feledkeznének el szüleik gyémántlakodalmáról, mint a Törvényre törve bárjelenetéről, vagy az Ölve vagy halva bolti huligánjainak csúfos haláláról. Steven Seagal pár évvel későbbi filmjeinek kópiái azonban már ugyanazon polcra kerültek a műszaki boltokban, mint a félédes Dínom-dánom vörösbor a józsefvárosi nonstopokban. (Nem mellesleg hasonló szellemi és emésztőszervi hatást gyakoroltak a befogadó közönségre.) A színvonalbeli zuhanórepülés közepette pedig egyre inkább az lehetett az érzésünk, hogy a verekedős jelenetek koreografálását professzionális bohócdoktorok vették át a harcművészektől. A következőkben ezen gyanúnkat igazoljuk néhány példával!

A professzor (2003)

A műkincsekkel seftelő Seagal egy pekingi fodrászatban kutat felesége gyilkosai után, mivel gyanúja szerint az asszonyt romlott tavaszi tekerccsel mérgezték meg egy hajszárító búra alatt. Balsejtelme beigazolódni látszik, amikor az Oldboyba oltott félkegyelmű Hajas László egy Jackie Chan-paródiával próbálja megnevettetni őt. Steven veszi a lapot, és az irodai székből elrepteti a fodrászt, mint Bóbita a szárnyas malacot. A hajszobrász erre – szülei közeli vérrokonságát bizonyítandó – egy Gollam-imitációval próbálja összezavarni hősünket, aki falhoz veréssel honorálja a produkciót. Ám a retardált kungfubajnokot ez sem tántorítja el egy újabb performansztól, és egy Mátrix-burleszket ad elő. Seagalnál azonban ez már túlmutat a lelki tűréshatáron, és egy lepedővel hátra köti a túlmozgásos tökkelütött sarkát.

 

Az idegen 2. – Sötét hajnal (2005)

Bevalljuk töredelmesen, komoly bajban lennénk, ha össze kellene foglalnunk a 2003-as Az idegen tartalmát – már csak azért is, mert bármikor kérdezhetik egy műveltségi kvízműsorban. Legyen elég annyi, hogy Seagal, mint egykori titkosügynök visszatér, ám ezúttal már némileg jobb esélyekkel indulhatna egy Kung Fu Panda-hasonmásversenyen. Ezúttal hivatásos testszégyenítők próbálnak az életére törni, ám mivel a verekedés közben csak dublőre tartózkodik a helyiségben, az egyik rosszfiú mérgében szétveri a helyiségben elhelyezett próbababákat. És miközben Seagal képviselőfánkot majszol egy közeli cukrászdában, a kaszkadőr a lépcsőházban is lerendez két gengsztert.

 

Gyilkosságba hajszolva (2009)

A sztori szerint Seagal egy önmagánál is jóval terebélyesebb mackó, Oroszország alvilágának szolgálatában állt, ám azóta szakított az bűnözéssel, és kézzel szőtt hátmelegítőket árul menyéteknek egy kisállat-kereskedésben. Ám ahogy az lenni szokott, a maffia nem átjáróház, a múlt árnyai pedig óhatatlanul feltámadnak. Ezért összeütközésbe kerül a Muszka Akcentussal Fenyegetőző Jenkik világszövetségével, miközben a háttérben az Orosz népdalok MIDI-ben válogatás szól: egyik ellenlábasa homlokán egy üvegpoharat nyom el, mire az holtan esik össze, míg másikuk térdre rogy Steven márianosztrai tetoválásainak látványától, mire jutalmul hősünk a vitrinben helyezi el őt.

 

A kínai kapcsolat (2017)

A pszichológia tudománya ma már külön szakkifejezést honosított meg azokra, akik a mai napig nem bírták feldolgozni, hogy Steven Seagal rútul elhalálozik egy 1996-os akciófilm 40. percében. Kérjük a Tűzparancs-sérülteket, hogy a következő jelenetet semmiképp ne indítsák el szakember felügyelete nélkül, állapotuk ugyanis tovább súlyosbodhat. Tudniillik szebb napokat látott ikonjuk újfent alulmarad, méghozzá egy Mike Tysonnal vívott harci bohózatban. Miután Iron Tyson lezúzza a Bütykös Bögöly talponálló törzsvendégeit, magával a mesterrel kerül konfliktusba, aki kikacsintás jelleggel fültövön vágja őt. Mike erre olyannyira bedühödik, hogy a söntésbe tuszkolja Stevent, mit sem törődve vele, hogy egy üveg Éva-vermut is az enyészeté lesz. Mindezt azért, hogy egy olyan sztorival henceghessen, amit élő ember nem fog elhinni neki: történetesen, hogy leverte Seagalt.