Seagal fashion show – válogatás a művész patinás felsőruházataiból

Van, hogy egy színészi teljesítmény olyannyira magával ragadó, hogy eszünkbe se jut szemügyre venni az adott jelenet bárminemű egyéb körítését. Nos, Steven Seagal ennél jóval nagyvonalúbb volt, és eszébe sem jutott holmi Sztanyiszlavszkij-hókuszpókusszal elterelni a figyelmet – például – illusztris ruházatáról.

Ha hihetünk a legendáknak, ezek nagy része személyesen Seagal dizájnja alapján készült, ennek fényében pedig következő válogatásunk még inkább hiánypótló jellegű lehet.

Már pontosan nem emlékszünk, hogy a Tűz a mélyben ominózus jelenetben a vérző fejű Gorbacsov-imitátor miért próbálja meg pisztolyvégre kapni Stevent, a 20. másodperc után azonban semmi kétségünk nem marad afelől, hogy az ízlésrendőrség járőréről van szó. Vagy éppen egy fanatikus természetvédőről, aki nem engedheti meg, hogy hősünk csíkos malaclopójával felborítsa a paradicsommadarak hormonháztartását. A női szereplő ugyanakkor komoly ziccert hagy ki, amikor a „magamra vonom a figyelmét” mondatot nem ekképpen nyugtázza: „Nem lesz nehéz!

 

Már megszokhattuk, hogy az Egyszerre Csak Egy Ember Támad Baráti Kör majdnem minden filmben összeütközésbe kerül hősünkkel, és ezúttal sincs ez másképp. Mégpedig azért, mert Seagal ildomosnak érezte eltulajdonítani Old Shatterhand felsőjét, mialatt az előző jelenetben látott színpompás kabátot beadta a patyolatba. Mondanunk sem kell, hogy a tervezett retorzió nem jár eredménnyel.

 

A Tisztítótűz című örökbecsűben a mimikai inkasszóval sújtott mester, mint rendőrnyomozó tervez tengerészcsomót kötni egy sorozatgyilkos légcsövére. Ezt a nemes küldetést pedig egy olyan kolléga társaságában kell véghezvinnie, akivel kölcsönösen rühellik egymást. Az ellenszenv azonban merőben hiteltelen, utóbbi ugyanis emlékeink szerint egy árva megjegyzést sem tesz Steven felsőruházatára. Pedig az iménti darab barátok közt is ideális lenne egy anakondafarmon megrendezendő Kis Grófo-koncertre.

 

Nyakunkat tesszük rá, hogy Tisztítótűz forgatásán a stáb öltöztetője elkövetett egy fatális hibát. Mégpedig, hogy Steven utóbbi jakója láttán kiejtette az alábbi két szót: „Ne tetézd!” A többi pedig már történelem. Mellesleg egészen eddig a pontig csak legendaként tekintettünk arra a szóbeszédre, miszerint vannak emberek, annyira féltik perzsaszőnyegüket a beletaposott franciadrazsétól, hogy inkább magukon hordják azt.

Seagal A fenevad gyomrában című művében Thaiföldön bizonyítja be lánya elrablóinak, hogy a Calcium-Sandoz legkevésbé sem véd a csonttörés ellen. Egyúttal tisztában van vele, hogy egy buddhista országban csak a kultúrbarbárok feszítenek rojtos cowboydzsekiben vagy malaclopó kabátban, ezért itt a Kung Fu... azaz Aikido Panda-szett dukál. Abból is immár leginkább az XXL-méretű.

Seagal rajongói keménymagjának - illetve bárkinek, aki hajlamos volt rávenni magát, hogy a 21. századi munkásságát figyelemmel kövesse – bizonyára feltűnt, hogy újkeletű műveiben a mester többé-kevésbé leszámolt a színekkel. Ugyanakkor annál jobban ráfanyalodott a Csengőfrász Divatház által forgalmazott állambiztonsági bőrkabátokra. Példának okáért ebben aprítja a vámpírokat(!) is a Szemben a sötétséggel című 2009-es alkotásban is annak biztos tudatában, hogy az adószakértésért éppen bevarrt Wesley Snipes biztosan nem indít plágiumpert a kaptárból.