A Sárkányok házát a sztrájk sem tudja megállítani

Folytatódik a forgatás.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az írók után a hollywoodi színészek is sztrájkba léptek. Péntek éjféltől mintegy 160 ezer színész, illetve statiszta fejezi be a munkát, ami a legtöbb amerikai film- és televíziós produkciót leállítja.

A Sárkányok háza rajongóinak mégsem kell a kardjukba dőlniük, a jelenleg is forgó 2. évad munkálatai a tervek szerint folytatódnak. Az ok: az Egyesült Királyságban, ahol a sorozatot részben forgatják, más a sztrájkjogi helyzet, mint az Egyesült Államokban.

Indul a színészek sztrájkja, leállhat Hollywood

160 ezren döntöttek a munkabeszüntetés mellett. Jobb munkakörülményeket, és védelmet akarnak a mesterséges intelligenciától.

Bővebben a sztrájkról

 

A Trónok harca előzménysorozata az Equityvel, a brit színészek szakszervezetével áll szerződésben. A szakszervezet csütörtökön közleményt adott ki, amelyben szolidaritást vállalt az amerikai társszervezettel, mondván,

minden törvényes eszközzel támogatják a SAG-AFTRA-t és annak tagjait, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a Sárkányok háza főszereplői, Emma D'Arcy, Matt Smith, Olivia Cooke vagy Rhys Ifans otthagynák a forgatást.

Paul W. Fleming, az Equity főtitkára elmondta, hogy a sztrájk az Egyesült Államok törvényei szerint jogszerű, de az Equity brit ügyvédei azt a tájékoztatást adták, hogy az Egyesült Királyság törvényei szerint nem az. Következésképpen

a sztrájkhoz csatlakozó előadóművésznek az Egyesült Királyságban nem lesz védelme az ellen, hogy a gyártó vagy a megbízó elbocsássa vagy szerződésszegés miatt beperelje.

Hasonlóképpen, ha az Equity arra bátorít valakit, hogy csatlakozzon a sztrájkhoz, akkor maga az Equity is jogellenesen jár el, és ezért kártérítésért perelhető.

Ettől függetlenül az Equity "teljes mellszélességgel kiáll” a SAG-AFTRA tagjai mellett, és tüntetéseket, gyűléseket és tiltakozásokat fognak szervezni az elkövetkező napokban és hetekben, hogy kifejezzék szolidaritásukat a testvérszakszervezettel.

A másik készülő Trónok harca spin-off, A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight helyzete más, mivel még nem kezdődött el a gyártása. George R.R. Martin május elején jelentette be, hogy a sorozat bezárja az írói szobát a hollywoodi írók sztrájkjának idejére.

Via: EW