Indul a színészek sztrájkja, leállhat Hollywood

160 ezren döntöttek a munkabeszüntetés mellett. Jobb munkakörülményeket, és védelmet akarnak a mesterséges intelligenciától.

Május 2-án ismét sztrájkba kezdtek a hollywoodi forgatókönyvírók, miután eredménytelenül zárultak a tárgyalások a stúdiókkal és a producerekkel. Mivel az álláspontok nem közeledtek, június végén közel 300 színész levélben jelezte, hogy hajlandóak lennének a „kettős sztrájkra”, vagyis hogy a forgatókönyvírókkal együtt ők is beszüntetik a munkát, ha nem születik meg az egyezség.

Július 13-án, csütörtökön a SAG-AFTRA (a színészeket és a televíziós alkotókat összefogó szakszervezet) bejelentette, hogy az országos elnökség egyhangúlag megszavazta a céh első sztrájkját.

Mindez azt jelenti, hogy péntek éjféltől mintegy 160 ezer színész, illetve statiszta fejezi be a munkát, ami a legtöbb amerikai film- és televíziós produkciót leállítja.

Sztrájkba léphet 160 ezer színész

Köztük olyan nagy nevek is, mint Meryl Streep, Liam Neeson, Jennifer Lawrence és Brendan Fraser. A határidő péntek éjfél.

Az előzmények

 

A SAG azt szeretné, ha a streamingóriások megállapodnának a nyereség igazságosabb elosztásáról és a jobb munkakörülményekről. Jobb fizetést, és a szakszervezet nyugdíj- és egészségügyi alapjához való nagyobb hozzájárulást szeretnének, illetve azt, hogy a streamingszolgáltatásokból származó maradványdíjakat hangolják össze a színházi és televíziós produkciók által hagyományosan kifizetett díjakkal.

A szakszervezet szeretné azt is elérni, hogy szabályozzák jobban a "saját felvétellel rögzített meghallgatások" rendszerét. Mára ugyanis iparági normává vált, hogy ahelyett, hogy a színészeket behívnák castingra, a jelölteket arra kérik, hogy saját magukat rögzítsék, ami nagy terhet ró a színészekre, mert maguknak kell a megfelelői technikai felszerelést biztosítani, illetve találniuk egy színészpartnert a jelenethez.

A szakszervezet garanciákat kér arra is, hogy a mesterséges intelligenciát (AI) és a számítógép által generált arcokat és hangokat nem használják a színészek helyettesítésére. Mára az a jövő, amelyben a kreatív munkásokat generatív mesterséges intelligencia váltja fel, közelebbinek tűnik, mint valaha, és a színészek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve. A szinkronszínészeknek az AI által generált hangok már most kezdenek konkurenciát jelenteni. A rendezők szakszervezetének (DGA) már sikerült megállapodnia a Film- és televíziós producerek szövetségével (AMPTP) arról, hogy a rendezők munkáját az AI nem „hígíthatja fel.”

A nagy stúdiók a mesterséges intelligencia felhasználásával kapcsolatos aggályok kezelésére egy általuk "úttörőnek" nevezett javaslatot tettek, amely védené a színészek digitális képmását, és megkövetelné a beleegyezésüket, ha a digitális másolataikat használnák fel, vagy változtatásokat végeznének a képmásukon.

A színészek szakszervezete azonban elutasította az ajánlatot. A SAG ügyvezető igazgatója és főtárgyalója, Duncan Crabtree-Ireland így indokolta meg, hogy miért tartják elfogadhatatlannak az alkut:

"Azt javasolják, hogy a háttérszereplőinket szkenneljék le, fizessék ki őket egy napi bérükkel, hogy aztán birtokolják a képmásukat, és az örökkévalóságig használhassák azt. Ha azt hiszik, hogy ez egy úttörő javaslat, akkor azt javaslom, gondolják át újra."
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jamie Lee Curtis (@jamieleecurtis) által megosztott bejegyzés

A gyártás alatt álló filmek esetében a sztrájk azt jelenti, hogy a munka nagy része lehetetlenné válik. Még azokban az esetekben is, amikor a forgatás már befejeződött, a színészek ugyanis nem tudnak részt venni az újraforgatásokon és az utószinkron felvételén.

A még forgatás alatt álló tévésorozatok is nagyrészt leállnak, bár egyes esetekben az előadók és a producerek között mellékmegállapodások születhetnek, amelyek lehetővé teszik a munka folytatását.

A sztrájk következményeképpen a hollywoodi sztárok nem tudnak majd részt venni az új és a bemutatás előtt álló filmeket népszerűsítő rendezvényeken. Az Emmy-díjátadót és a Comic-Cont is átütemezhetik emiatt.

A sztrájk hatása már tegnap megmutatkozott: Cillian Murphy, Matt Damon és Emily Blunt csütörtök este, a sztrájk meghirdetésekor távoztak Christopher Nolan Oppenheimer című filmjének londoni premierjéről. Nolan azt mondta a mozi közönségének, hogy a színészei elmentek molinókat írni a sztrájkra, hozzátéve, hogy támogatja őket a küzdelmükben.

Több színész is az Instagramon fejezte ki támogatását a sztrájk mellett, köztük a Better Call Saul sztárja, Bob Odenkirk, a Szex és New Yorkból ismert Cynthia Nixon és a Halloween-filmek sztárja, a friss Oscar-díjas Jamie Lee Curtis.

A sztrájk ma kezdődik a Netflix kaliforniai központja előtt, majd a Paramount, a Warner Bros és a Disney irodái előtt folytatódik.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bob Odenkirk (@odenkirkstagram) által megosztott bejegyzés

Az AMPTP, azaz a Film- és televíziós producerek szövetsége szerint a sztrájk "természetesen nem a remélt eredmény, mivel a stúdiók nem tudnak működni a tévéműsorokat és filmeket életre keltő előadók nélkül".

A szakszervezet sajnálatos módon olyan utat választott, amely anyagi nehézségekhez fog vezetni több ezer ember számára, akik az iparágtól függenek"

- tette hozzá a közlemény.

Megszólalt Bob Iger, a Disney vezérigazgatója is, aki szerint a sztrájkoló írók és színészek szakszervezeteinek elvárásai nem "reálisak", és szerinte ez a legrosszabb időszak arra, hogy a COVID utáni helyzetben előállt zavart tovább fokozzák.

"Megértem az összes munkavállalói szervezet azon törekvését, hogy a tagjai érdekében dolgozzon, hogy igazságosan kompenzálják őket az általuk nyújtott érték alapján. Az iparágnak sikerült egy nagyon jó megállapodást kötni a rendezők céhével, amely tükrözi azt az értéket, amellyel a rendezők hozzájárulnak ehhez a nagyszerű üzlethez. Ugyanezt akartuk tenni az írókkal is, és ugyanezt szeretnénk tenni a színészekkel is. Olyan szintű elvárásokat támasztanak velük szemben, amelyek egyszerűen nem reálisak. És hozzáadnak a kihívások halmazához, amelyekkel ez a szakma már most is szembesül, ami őszintén szólva nagyon bomlasztó."

via: BBC / EW / Collider