A világ gyengéd közönye

Bakancslistához adom
Laszkovoje bezrazlicsije mira / Laskovoe bezrazlichie mira
16 éven aluliak számára nem ajánlott kazahsztáni-francia dráma, 100 perc, 2018

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

A cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójának versenyprogramjában mutatkozott be.

Apja hirtelen halála után Szaltanatnak hátra kell hagynia idilli vidéki életét és gyermeki ártatlanságát. A fiatal lány a kegyetlen, idegen nagyvárosban kezd új életet, és elhatározza, hogy megkeresi a pénzt az örökségül kapott hatalmas adósság törlesztésére, hogy anyját megmentse a rá váró börtöntől. Gyerekkori barátja, Kuandik régóta szerelmes belé: a városba is követi, hogy megvédhesse a rá leselkedő veszélyektől. A két naiv fiatalra lecsapnak a szélhámosok és csalók, de a számtalan pofon ellenére együtt küzdenek tovább, és soha nem nyugszanak bele a vereségbe…
Bemutató dátuma: 2019. március 21. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
funfun 2019 ápr. 17. - 20:33:01 3/10
Csalódás volt a film a trailer után, poétikusabbra vártam. De amúgy is csalódás volt, elég egysíkúan mutatta be a szerelmet, ami egyoldalú, csak a fiú részéről tombol. A fiú jelleme is egysíkú, tiszta, tele őserővel, amit csak a környezete rombol, ő tiszta marad - legalábbis úgy tűnt, ennek bemutatása a rendező szándéka. A barát elárulása viszont még ebbe sem fér bele szerintem, hogy őt is feláldozza a plátói szerelem oltárán. Hiteltelen, hogy az egyszerű parasztgyerek, akiről még az is nehezen feltételezhető, hogy írni, olvasni tud, a lány könyveit, Camus-t olvas és idéz. Mindezt 10 éve, de a lány előtt csak közös utazásuk során fedi fel. A lány pedig nem képes valódi áldozatot hozni. A fiúra támaszkodik, az egyoldalú érzelmi kapcsolatnak minden előnyét természetesnek veszi, aztán mikor látja, hogy nem boldogulnak, elfogadja nagybátyja ajánlatát. Pirosból feketére vált, üzletasszonyként alkudozik magára és kéri számon az ajánlatokat. Szóval a lány nem vált számomra szimpatikus szereplővé, ő nem tudott adni senkinek önzetlenül semmit.

SPOILER: a közös haláluk rejtély maradt nekem. Hogy haltak meg végül? Vagy halálos sebbel értek a falu határában lévő fához, ahonnan a közös történetük indul, és mint az operákban, a halálos döfés után még elénekelték a hosszú nagyáriát, mielőtt meghaltak, hogy hasonlattal éljek?
Az is rejtély, a pénz uralta világban a maffiózók ugyan miért szemlélték élvezettel a görög drámákhoz hasonlatos előadást, ami egyértelműen róluk szólt, és nőiket gúnyolta ki? Eleve a műfaj, maga a színház, mint szórakozás nem fér össze a jellemükkel és "foglalkozásukkal" szerintem.
Szintén nem volt világos számomra, miért kellett egy ismeretlen árus raktárát felgyújtania Kuandyknak, hiszen a szembesítéskor egyik sem tudta, ki a másik.

3 és 4 pont között valahol. Kis gondolkodás után semmi nem dőlt a 4 irányába, marad a 3.