Mindörökké

Bakancslistához adom
18 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 77 perc, 2021

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

A front nyugatabbra mozdult, ez már a hátország. Ocsenás egy katonai kórházban lábadozik, amikor épp a falu fölött lőnek szét egy utasszállító repülőgépet. Ocsenás a helyi kocsmában ismerkedik meg Béressel, majd asszonyával is. Margitka magatehetetlenül létezik egy kisgyerek értelmi szintjén, külseje azonban arról árulkodik, hogy a lezuhant repülőgép túlélője lehet. A hármójuk között kialakuló furcsa szerelmi háromszög az elkerülhetetlen tragédia felé tart ebben a közegben.

Pálfi György filmjének világpremierje a régió egyik legrangosabb ’A’ kategóriás filmfesztiválja, a Tallinn Black Nights Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt. Az alkotás a legjobb látványtervező díját nyerte el a nemzetközi zsűritől a hivatalos díjátadón, amit Nyitra Anna látványtervező személyesen vett át Tallinnban. A Mindörökké Tar Sándor El valahová című novellájának átdolgozása. Az irodalmi alapanyag disztópikus világba kalauzol el, amelyben a látvány azért is elismerésre méltó, mert közvetlen állami támogatás nélkül készült a film. A Mindörökké a Pusztai Ferenc vezette KMH Film gyártásában, a Körúti Film és a Filmax közreműködésével készült. Pálfi előző filmje, Az Úr hangja az ’A’ kategóriás tokiói filmfesztiválon volt versenyben, előtte a szintén ’A’ kategóriás Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon három díjat (legjobb rendezés, zsűri különdíja, az Europa Cinemas mozihálózat díja) nyert a Szabadesés című filmjével. Pálfi korábban Cannes-ban szerepelt a Final Cut – Hölgyeim és Uraimmal, előtte a Nem vagyok a barátod Karlovy Varyban volt versenyben. A Taxidermia négy díjat nyert a Magyar Filmszemlén, szerepelt Cannes-ban és többek között Chicagóban lett a legjobb film, a világsikert aratott Hukkle-val pedig többek között Európai Filmdíjban részesült. A Mindörökké Az Úr hangjához, a Szabadeséshez és a Taxidermiához hasonló szürreális, vizuálisan erőteljes alkotás, amely garantáltan meghökkenti a nézőt.
Bemutató dátuma: 2022. február 22. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
pihes 2023 júl. 28. - 14:44:13 5/10
Apokalipszis hangulat végig, a film meg olyan amilyen ÖT/TÍZ
9/10
tomi2 2022 nov. 13. - 12:58:39 9/10
Jó kis film ez... Nem egy könnyed családi vígjáték, de aki olvasott valaha Tar Sándort, az nem is számít másra.
Egy nem is olyan disztópikus világban Magyarország már a nyugati front hátországa, ennek egyik falujában lábadozik egy katona, úgy tűnik, az egyetlen, aki a jóságos emberi értékeket és kommunikációt hordozza (még), az itt élő („élő”) emberek pedig már alkalmazkodtak az új szabályokhoz, persze mindenki a maga módján. Polgár Tamásnak kalaplengetés ezért az alakításért!
A filmet még jóval az Ukrajnában dúló háború előtt készítették, de így sajnálatos aktualitása is van.
Aki vállalja, hogy a kilátástalanságról nézzen filmet, és fogékony a groteszk humorra, annak tudom ajánlani. A filmplakát amúgy zseniális.
Felhőjáték 2022 szept. 16. - 08:42:00
Televiziót nézünk, csontá repdezett földeket haldokló éhinség miatt szenvedő gyerekeket, az öldöklés angyala kaján vigyorral befészkeli magát nappalinkba ahol a szelid konszolidáció gúzsbakötve vár a sarokban egy kis embersére. De ő sem kerülheti el a távcsöves géppisztoly célkeresztjét mert a halál angyala mindig célba talál kényre , kedvre választva áldozatait.
Sehol ország (lehetne akár nálunk is hiszen nem messze van háború) kis falujában talán éppen a "mi kis falunkban" az élet smink nélkül jár-kel hol a biznisz halottak teste mellől felszedni az értéket, hogy a kocsma agorán piát véve régi multunk dicsőségét hallgassa főhösünk.

Aki maga is lábadozik egy sérülés után segít a félbolond lányon, segít az ápolónő szexuális éhségén. Jön - megy hullákat cipel és furcsa de mindnennapi életet él.
Hiszen a borzalmak megszokhatóak igaz nem mindig túlélhetőek, viszont megkeményítik az embert. Hősünk részvét nélkül turkál a repüéőgép holmik között hogy újra segítsen a a haldoklokon, testeket sikáljon, néha emberként tekintsen másokra a napok pedig telnek.


Szűrrealista kis hót reál ahol a filmet nézve viszolygó tekintetünket rémülten vetjük erre-arra, hogy látunk -e egy hatalmas objektívet mely egy géppisztoly csőben végződik.
A ma holnapja egybe mosódik az álom valósságá válik felelmeink, hogy nálunk is megtörténhet. A békés néző, már te is célkereszben lehetsz, elementárisan tör ránk a pesszimizmus. Ahol a nemzeti mult és az aranykalászos jövő sem látszik ébredni csak a céltalan halál ad randevút.

A Mindörökké nem hasonlit egyetlen filmes iskolára sem - persze ha akarom kicsit Luis Buñuel vagy falusi naturalista neorealizmus, vagy méginkább egyik sem.
Azt nem tudni kik miért és , hogyan irányítják ezt az országot és néha felrémik, hogy ez az ország csak erre a falura korlátozódik.
Temetetlen holtak szét erródált életek a lét már magában hordozza a halott holnapot.
A valóság pedig degeneráltság, szétvágott testek, mély szegénység alkoholizmus , elbutulás és mint egy Boss képen a borzsalmak liturgiája folyik.
Pálfi már Az Úr hangjában jelez számunkra, hogy vészesen rohanunk egy apokaliptikus jövő, vagy ha tetszik vég romlás felé.
Ocsenás (Mi Atyánk) pedig aki segítő egyben a falu örzője, gyámolitója elhagyja gyámolítottjait -a kép lehet parabolisztikus vagy a rút valóság- és újra az öldöklést választja.
Az Atya elhagyta a falut és félek minket is...
9/10
Böhöm 2022 júl. 24. - 23:34:28 9/10
Érdekes elképzelés egy Európában dúló háborúról, illetve az az alatti életről egy kis magyar faluban. Nagyon furcsa úgy nézni ezt a filmet, hogy mire láthatta a közönség, addigra igaz is lett a fikció - de legalábbis nagyon is elképzelhető, reális. Ez így hátborzongató. Lehet, hogy a mai valóság nélkül gyengébbet szólna ez a film, de így szerintem nagyon ütős.
Koztom 2022 júl. 20. - 15:56:53
Egy képzeletbeli országban ahol azt éneklik a kocsmában, hogy hajrá Ferencváros... Ugyanolyan kínos volt nézni, mint mostanában a magyar filmeket. Pedig a Taxidermia az egyik kedvenc magyar filmem, de úgy látszik itt megállt a tudomány, már az Úr hangát is alig tudtam végig nézni :(
ketyosz 2022 júl. 05. - 23:57:08
Mi volt ez a szar?!
10/10
zodiac1967 2022 febr. 27. - 14:00:37 10/10
Az élet maga 2022-ben...
N_Csaba 2022 febr. 26. - 18:35:42
Amikor hét évvel ezelőtt belefogott Pálfi György Mindörökké című filmjébe, olyan disztópikus háborús világot képzelt el, ami soha nem jön el.
https://afuzet.hu/mindorokke-ez-most-fajt/