A föld

Bakancslistához adom
El Ard
egyiptomi filmdráma, 130 perc, 1969

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Az egyiptomi filmkritikusok szerint minden idők legjobb egyiptomi filmjének tartott A föld című film nyolc évig készült az Egyiptomban jólismert Abdel Rahman al-Sharqawi regénye alapján. A cselekmény 1933-ban játszódik, egy Nílus-menti kis falu paraszti közösségében.
A falu életét a föld határozza meg, pontosabban a víz, hiszen e nélkül nem terem meg semmi.
Egy napon kihirdetik a kormányzó rendeletét, a falu öntözési kvótáját tíz napról ötre csökkentik, csak öt napon át lehet a különböző csatornák és gátak segítségével vizet juttatni a földekre. A parasztok Abu Swelen vezetésével először felháborodnak, majd petíciót fogalmaznak magának a miniszterelnöknek a rendelet visszavonásáért. Az írástudók aláírják az ívet, az írástudatlanok ujjlenyomatukkal hitelesítik a petíciót. A kérést a helyi tanító viszi Kairóba, ahol azonban nem jár sikerrel, a főváros utcáin a gyarmatosító britek ellen tüntetnek.
Nem sokkal később újabb csapás éri a falut, a helyi földesúr a kormány segítségével utak építését kezdi meg a vidéken a modernitás és a fejlődés érdekében, ám ez azzal jár, hogy némelyek földjét kettészeli majd az út és vannak olyanok is, akik minden földjüket elveszítik az utak miatt. Köztük van Abu Swelen is...

Stáblista:

Szereplők

Mohamed Abu Swelam
Mohammad Effendi
Abd El-Hadi

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
adamnagysweetmovie 2011 márc. 01. - 10:49:09 8/10
Úgy is jó film volt, hogy a Francia Intézetbe nem jött el az elõre beígért tolmács, így sokan egy kukkot sem értettünk az arab nyelvû, francia feliratú kópiából. Én még a tartalmát sem olvastam el elõzetesen, így a film kb. 60-70%-ban homályban maradt. De ezért a 30%-ért is megérte.
Talán a magyar rendezõk közül Fábrihoz tudnám hasonlítani: kevés helyszín, kissé szinpadias díszletezés, mégis az arcok, az apró részletek szociológiailag is hitelessé teszik a filmet. Drámaiságában is Fábrihoz hasonló intenzitású (talán túl sok is volt a dráma), és formanyelvére is a mérsékeltség a jellemzõ (bár a színhasználat különösen felfokozott).