A leningrádi pályaudvar gyermekei

Bakancslistához adom
The Children of Leningradsky
16 éven aluliak számára nem ajánlott lengyel dokumentumfilm, 38 perc, 2005

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

Megrendítő látlelet az utcagyerekekről a harmadik évezred Oroszországában. A dokumentumfilm rideg statisztikai adatokat közöl a felnőtt világgal: Oroszországban több mint 2 millió kisgyerek él az utcán, éhezik, s a jelenük-jövőjük teljesen kilátástalan. Moszkva legelhíresültebb pályaudvarán, az un. "Leningrdadszki" vasútállomáson is számtalan hajléktalan, szegény gyermek vegetál, s próbál koldulásból megélni. A rendezők több kisgyermek sorsán keresztül mutatják be azt a rettenetes nyomort, elviselhetetlen életmódot, amely ezeknek a kisgyerekeknek jutott. Van, aki segíti őket, s naponta élelmet visz nekik, s van, aki visszaél számkivetettségükkel, például prostitúcióra kényszeríti őket. S ők, mint minden gyermek, még ebben az elviselhetetlen hétköznapokban is reménykednek egy szebb élet elérhetőségében.

A dokumentumfilmet 2004-ben Oscar-díjra jelölték a legjobb dokumentumfilm kategóriában.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
bolond 2012 júl. 15. - 04:05:46 10/10
Eredeti hanggal, angol felirattal itt:

http://www.youtube.com/watch?v=mfXyMLUshX4&feature=related

ez az elsõ harmada, de fent van a többi is.
gocsort87 2012 júl. 14. - 22:07:38 Előzmény Marsiello
ÉS HOGYAN TUDOM MEGNÉZNI A FILMET??????????
offtopic
Marsiello 2009 máj. 26. - 20:12:02
Engem is mélyen sokkolt, hogy még léteznek ilyenek, hogy 6-7-8 éves gyerekek isznak és szipuznak ez valami förtelem...De még is milyen összetartás van köztük?...Egyes családokban nincs ilyen összetartás...És egy csomó veszélynek vannak kitéve( pedofilok, emberkereskedõk, sorozatgyilkosok)
A film vége volt rám a legnagyobb hatással, amikor a kislány meghalt alkohol mérgezésben...és eltemetik...
Uram isten...ezek gyerekek...nem ilyen sorsot érdemelnek...
mandulavirág 2009 máj. 26. - 00:07:49
"Az Isten hisz az emberekben. Mindenkit szeret. A rossz embereket is szereti. Azt is, aki nem orosz. A csecseneket is szereti. legjobban a gyerekeket szereti."
Azt hittem, érzéketlen vagyok, de ez sok volt. :,(
szevia 2008 dec. 13. - 12:45:34
inkább mint téged..
DefSenseii 2008 dec. 08. - 14:39:11
ne sírjatok itt is ez lesz, egyébként meg van mindenkinek elég baja örüljetek hogy nem ti csöveltek
kocamama 2008 dec. 08. - 14:22:16 Előzmény katadoromb
Szerintem Oroszország nem "többé-kevésbé európai" ország. Egyszerûen Ázsia és Balkán keverék.
Meli 2008 dec. 07. - 15:27:54
Szõrnyû egy világban élünk!:(((((
10/10
prunco 2008 dec. 07. - 01:13:10 10/10 Előzmény szevia
2006-ban készült egy interjú Hanna Pollakal (pont Magyarországon) és akkor említette, hogy azért már Oroszországban is sokat javult a helyzet köszönhetõen Putyin elnök megszigorított gyermekvédelmi törvényeinek.
Amikor én elõször láttam ezt a dok.filmet utána hetekig nem is tudtam hogy mi van velem, csak a halálra tudtam gondolni, a családtagjaim elvesztésére, a sok nyomorúságos sorsa ami nap mint nap körbe veszi az embert. Aztán egy ismerõsõm (pszichologus) hívta fel rá a figyelmemet, hogy bizony depresszióba estem. Valahogy a világ fájdalma az én fájdalmam is lett. Nagyon mélyen megrendített ezeknek a gyerekeknek a sorsa. Ha eddig nem adtunk hálát az istennek, ezt a fél órás filmet végig nézve megtehetjük...
10/10
anniedoc 2008 dec. 07. - 00:40:56 10/10
Hát...
Köszönöm. Megrendítõ film. Nem tudok mit mondani.
Köszönöm!
nzolly 2008 dec. 07. - 00:36:04 Előzmény szevia
Ezt a filmet azért meg kellene ismételni egy párszor, korábbi idõpontban. Hátha elgondolkoztatna egy-két embert...
NZ
szevia 2008 szept. 25. - 21:59:36
(már a "történt" alatt nem azt értem persze, ami pl. a filmben is,) hanem hogy eljutott e valahová a segélykiáltás?)
szevia 2008 szept. 25. - 21:57:09 Előzmény szevia
2004 ben készült a film; vajon történt e azóta valami ott a pályaudvaron /legalább/; nem tud errõl valaki valamit?
szevia 2008 szept. 24. - 22:18:08
Döbbenetes!! Eszembe jutott /többek közt/ egy inrejúban nemrég hallott mondat: "bizonyos körök szerint túl sokan vagyunk a földön". Úgy látszik ez nem csak Afrikára igaz..
Heathcliff 2008 szept. 02. - 05:17:22
Mélie, köszönöm, hogy ezt leírtad. Remélem, sokan elolvassák majd. Sajnálom, hogy nem láttam a filmet. Azt nem hiszem, hogy csak a milliárdosok segíthetnének a gyerekeknek; nem csak õk felelõsek. Mindenki felelõs.
Mélie 2008 szept. 01. - 23:51:33
Még annyit hozzáfûznék...
az utolsó bekezdésben foglaltak:vagyis a felelõsség kérdése,Romániában(és a Balkánon),és Mo-on a kormányzó politikusokra hárul.(Itt kevesebb a milliárdos pénzember,és kevésbé mesés vagyonnal rendelkeznek,de a hatalmuk a saját hazájukon belül ugyanannyi,ha nem több,hiszen õk részt vesznek a törvényalkotásban!)Gondoljuk el,a világ "boldogabb felén" élünk,állítólag fejlett,sõt Uniós országokban;Romániának rohamosan nõ a gazdasági teljesítménye!NEM IGAZ,H NEM LEHET OLYAN SZOCIÁLPOLITIKAI RENDSZERT KIDOLGOZNI,AMI EZT A HELYZETET A LEHETÕ LEGGYORSABBAN,ÉS VÉGÉRVÉNYESEN MEGOLDJA!NEM IGAZ,H NEM LEHET HATÉKONYAN VÉDENI A MÉG ÖNELLÁTÁSRA KÉPTELEN KISKORÚAKAT!Égbekiálltó bûn,h ezekkel az alapból nyomorult helyzetben lévõ kis emberekkel egyes beteges hajlamú felnõttek még képesek visszaéléseket elkövetni,és még mélyebbre taszítani õket(nemi betegségek),v pénzt facsarni ki belõlük(prostitúció)!
Nagy szerencsénkre nem csak olyanok vannak,akik csak pofáznak a "gyermekszegénységrõl",hanem EGY olyan ember biztosan akad,aki nem volt rest,észrevenni õket,és cselekedni,és róla büszkén mondhatjuk,h magyar!
Mikor megkérdezték,miért,azt válaszolta:hogyan tudna elmenni mellettük,mikor az ember egy árva kölyökkutyát sem hagy az úttesten,hanem megáll,és hazaviszi!
Aki még nem jött volna rá:BÖJTE CSABA az illetõ(így,csupa nagybetûvel!),aki maga is árvagyerek volt,talán ezért is érzékenyebb erre az óriási a problémára!Nem tudom,az oroszoknak van-e ilyen karizmatikus emberük...de a Dél-Erdélyben kóborló utcagyerekeknek,NEMZETISÉGRE VALÓ TEKINTET NÉLKÜL,nagy-nagy szerencséjük van,mert elõbb-utóbb rájuk talál a szervezete,amely egyre jobban terjeszkedik!
Mi,átlagemberek,annyit megtehetünk,hogyha belebotlunk egy vélhetõen hasonló helyzetben lévõ gyerekre(ránézésre sok minden megállapítható!),v a környezetünkben él így vk.a közösség hallgatólagos tudomásulvételével,akkor legalább MI nem megyünk el mellette szemlesütve,anélkül,h megállnánk,és fekvesszük a kapcsolatot a megfelelõ hatósági szervekkel,amint lehet!
Gondoljunk csak bele:mi lenne,ha a saját gyerekünk állna ott,vagy magunk kerültünk volna ilyen kilátástalan,szörnyû helyzetbe,anno...

/a témáról szól még a köv dán játékfilm,amelynek a cselekménye azonban nap mint nap megtörténhet Oroszországban: Lilja 4ever...nagyon plasztikusan ábrázol,csak erõs idegzetûeknek ajánlom!/
Mélie 2008 szept. 01. - 21:47:48
Hallottam már errõl a filmrõl,mikor friss volt.Nagy port vert fel,és valamelyik TV bejátszott egy interjúrészletet a lengyel rendezõnõvel.Néhány képkockát mutattak csak belõle(az is döbbenetes volt!),és a rendezõnõ maga mesélte el,mirõl szól;kb. annyira elgyötört volt-az arckifejezése,a szeme!,-mint amennyire felõrli a szociális munkásokat a munkájuk!Érthetõ is:annyi szõrnyûséget láthatott-egyszerre "nagy dózisban",-amennyit mi,átlagemberek,talán életünkben sem!(érdekes,mert náluk is hasonló nyomorban élnek sokan vidéken,ugyanolyan nagy gond,h a munkanélküliség okozta depressziót alkoholba folytják az emberek,mégis az orosz helyzetrõl készített doku-t!)
Azóta nálunk is elkészült ebben a témában egy hasonló film:az Iszka utazása c.,ha vk azt hinné,h ezért az élményért "szovjet barátainkig" kell menni!Ugyanilyen állapotok uralkodnak a ma már többségében románok lakta DNY-Erdélyben,a korábbi iparvidékeken(Zsil-völgye),csak talán kevésbé"koncentráltabban",mint egy nagyváros pályaudvarán,ahová az egész országból érkeznek ilyen kis szerencsétlenek!A történelmi Románia területén még rosszabb a helyzet:nemrég láttam egy interjút talán a UNICEF egyik Mo-i vezetõjével,akinek a birtokába került egy fénykép,amely egy elhagyott területen lévõ román buszmegálló mellett meztelenül álldogáló 10-12éves,még serdületlen fiút ábrázolt.A fotómûvész term oda is ment hozzá:árulta magát az arra elõforduló pedofiloknak,mert éhezett.
És sajnos az sem ártana,ha a saját portánk elõtt kezdenénk a söprögetést:ha jóval szórványosabban is,de a mai Mo-on is élnek még gyerekek elképesztõ nyomorban!(talán prostitúcióra kevésbé kényszerülnek kenyérért)
Nem elsõsorban a legtöbbet emlegetett kisebbségre gondolok:velük kapcs speciálisan kell hozzáfogni,és kollektíve kezelni õket.(ha igaz az,h alapjába véve család-,és gyerekszeretõk,akkor nem elsõsorban gyerekszegénységrõl van szó,nem szándékosan veszélyeztetik a gyerekeiket!)De alapvetõen õk is ott élnek nagy nyomorban,ahol mások is nyomorognak,mert nincs munkalehetõség.Ez nem diszkrimináció kérdése,mint amire ráfogják!
Hatalmas a bûne az orosz milliárdosoknak!!És ahogy hallani,nincsenek kevesen...Olyan kicsit kéne csak a vagyonukból rááldozni ezekre...meg sem éreznék.Állítólag Oroszország remek terület a befektetésekhez:komoly nyereségre lehet szert tenni...ÉRTHEZTETLEN,MIÉRT NEM FORGATJÁK VISSZA LEGALÁBB EGY RÉSZÉT A MILLIÁRDOKNAK A SAJÁT HAZÁJUKBA,AHONNAN KINYERTÉK!!!Ehelyett Londonban,meg Ny-Eu más méregdrága városaiban verik el,de úgy szórják két kézzel,h megszégyenítik a helyi pénzarisztokráciát!Otthon meg elmennek a mérhetetlen nyomor mellett,lelkiismeretfurdalás nélkül-persze lehet,h a luxusautókból mindez nem látszik,és AZOKAT a pályaudvarokat nem használják...De TV-t azért néznek,nem lehet,h semmit nem tudnak ilyenekrõl!Hogy lehetnek ennyire érzéketlenek???Sokszor mondjuk:"Nincs igazság a földön!" Én hiszem,h valahol azért majd számonkérik rajtuk,h NEM SEGÍTETTEK,PEDIG BÕVEN LETT VOLNA MÓDJUK RÁ életük folyamán!És helyére billen a mérleg...
katadoromb 2008 aug. 31. - 11:18:22
Ezt kifelejtettem. A hivatalos weboldal:
www.childrenofleningradsky.com
katadoromb 2008 aug. 31. - 11:08:54
Elmondhatatlan. 8-10-12 éves gyerekek tömegesen! élik a hajléktalanok életét. Az aluljárókban, vagy távfûtés-csövek mellett, összebújva alszanak; koldulnak, prostituálódnak. És semmi remény a kitörésre, mert még iskolába sem járnak. A felnõttek (rendõrök) kegyetlenek velük, verik õket - ahelyett, hogy segítenének nekik valamilyen formában, ha már a hatóságok látókörébe kerültek. Így aztán senkire nem számíthatnak.
Hogyan lehet ennyire hézagos a gyermekvédelmi intézményrendszer egy (többé-kevésbé) európai országban? És amik vannak, azok milyenek lehetnek, ha a gyerekek inkább a hajléktalan létet választják?
Ennek nem lenne szabad megtörténnie. Nem ezek a gyerekek akartak megszületni. Õk nem tehetnek semmirõl.
10/10
bolond 2008 aug. 31. - 07:30:20 10/10
Döbbenet. Elõször láttam tegnap a Dunán. Ajánlom mindenkinek aki úgy érzi szar az élete, sok a baja. Átértékelõdik minden azonnal.
Összes hozzászólás