A Noszty fiú esete Tóth Marival

Bakancslistához adom
magyar filmdráma, 80 perc, 1938

Értékelés:

29 szavazatból
Szerinted?

A huszártiszt Noszty Ferinek tisztázatlan nő- és anyagi ügyei vannak. Húgának házassága is megoldásra vár, ám a lányt szerencsére készséggel feleségül veszi Kopereczky báró. Feri édesapja azt szeretné, ha fia a gazdag Tóth Mari kezét nyerné el. Feri lángra is lobban a lány iránt, anélkül, hogy tudná, ő a kiszemelt ara. Közben Feri lejárt váltója miatt még főhadnagyi rangja is veszélybe kerül. Már civilben ostromolja tovább a számára még mindig ismeretlen Marit, míg végre kiderül: ő az Amerikából jött lány.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
vino-et-veritas 2022 ápr. 10. - 17:28:42 Előzmény kintornas
OFF
Legalább "belülről" is jól ismerte a visznyokat. Ezért is érdemes néha őt is olvasni. Amúgy ezafajta "világkép" évszázadok óta "be van kódolva" a magyar társadalomba - a "szereplők" változnak, de a történet kb. ugyanaz...
4/10
kintornas 2022 ápr. 10. - 17:05:56 4/10
https://www.youtube.com/watch?v=TF04tia0Bc0 Már az 1938-as filmes feldolgozásban rehabilitálták Noszty Ferit: aki pedig az eredeti Mikszáth-regényben sem bukik végzeteset. Annyi, hogy a kincstári nyeregből egy adóhivatali székre kell áthelyeznie a súlypontját: de a lényeg, az állami alk. státusz, az marad.

Mikszáth kritikájának az élét a tulajdon életvitele is tompította. Hiszen ő maga is az állam csecsén lógott: Fiatalkorában kishivatalnok volt, idősebb korában pedig országgyűlési ülnök. Ráadásul a leszármazottaiból is rendre bürokraták lettek.

Vizet prédikált, de ő maga azért bort ivott.

Az adóhivatalt a sztálinisták feloszlatták, de a rendszerváltó értelmiség 1987 július 1-jén restaurálta.

A tóthmihályok rendre elhagyják ezt a siralomvölgyet, de a nosztyferkók – azok maradnak.

Soha nem lesz itt polgári társadalom.

Csak tudásalapú.
offtopic
far vik 2011 febr. 27. - 14:37:19
Most nézem, Szörényi Éva pont ötven évvel élte túl Jávor Pált.
ewcsi 2011 febr. 27. - 14:16:13
Szeretnék köszönetet mondani a Port.hu-nak, azért mert nem küldtek értesítõt arról, hogy ma játszani fogják a filmet!:)
hanna86 2010 aug. 23. - 13:52:30
Tetszett, egyedül az zavart, hogy más korba (30 évvel késõbb játszódik a film, a század elsõ évtizede nekem szimpatikusabb /már csak a ruhák miatt is:)/, mint a '30-as évek) helyezték át a történetet.
"Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival /1908/
A mû alapötletét egy 1901-ben történt bácskai esetbõl merítette Mikszáth."
offtopic
kgyuri0 2010 aug. 22. - 15:03:44
MatuschkaPista!

Nem akarom magam fényezni, de kb 10 éves koromban képzeltem utoljára, hogy a Nobel-díj, az valami objektív értékmérõ.

Olyan ez mint a látványsportok, vagy a pontozott küzdõsportok, vannak bevett szabályok, amihez a zsüri tagjai töbé-kevésbé tartják magukat és más részt pedig egy rakás szubjektivitás.
Biztos, hogy vannak politikai szempontok is, hiszen olyanok mindenhol vannak.

Azért ha a magyarok egy világversenyen pontozásos sportban, ill. pontozásos gyõzelmet aratnak, föltámad a nmzeti büszkeség. Azt is megkérdezhetnéd, ugyan minek, hát ha az illetõ sportoló nem vallja magát magyarnak.

Elõször is, ha egyáltalán van létjogosultsága nemzeti elfogultságnak, büszkeségnek(szerintem van) az teljesen független lehet attól, az illetõ mit nyilatkozik. Objektív tény, hogy Kertész magyar anyanyelvû, itt járt iskolába, itt lett emberré, ráadásul az a bizonyos nyilatkozat egészen biztos el lett túlozva jótétlelkek által(ismételten hangsúlyozom, igazán nem tudjuk a szöveget se meg a grüntextust se).
Ha mást nem, gondold meg, ha szerencsétlenségére nem ide születik magyar zsidónak, hanem pl. Spanyolországba, Dániába, nem részesülhetett volna Auschwitz élményében, nem tudta volna megírni a könyvet, felõlem még akár ezért is büszke lehetsz a magyarságára.
matuschkapista 2010 aug. 22. - 09:30:41
Már rég nem olyan objektív mércét jelent a Nobel-díj, mint egy 100 méteres síkfutás eredménye. Aktuálpolitikai szempontok alapján döntenek sokszor és bizonyos köröknek igen nagy érdekérvényesítõ képessége van a díjak odaítélésénél. Abban az évben a Holocaust volt a fõ csapásirány, a következõ évben egy leszbikus osztrák nõ kapta meg.
Még egyszer megkérdezem, miért legyek büszke egy íróra, aki kijelenti, hogy nincs magyar kötõdése? Legyenek rá büszkék a németek vagy a zsidók. Ahogy jobban tetszik.
offtopic
kgyuri0 2010 aug. 22. - 03:14:29
Nem tudom, matuschkaPista, komolyan úgy gondolom, hogy a Nobel-díj bizottság által figyelembe vett értékek is változnak, LevTolsztoj se kapott Nobel-díjat, pedig még Móricznál is jobb volt.

Mivel nem értünk hozzá annyira, meg semmi beleszólásunk nincs, ezért csak az örvendezés marad, ha mégis megkapja egy magyar, eddig egyedül Kertész.
offtopic
kgyuri0 2010 aug. 22. - 01:54:34
Nyugi, barátocskám.
offtopic
kgyuri0 2010 aug. 22. - 01:38:30
Kedves MatuschkaPista!

Féreértéseket elkerülendõ az a regény kiváló, mindenképpen megérdemelt egy Nobel-díjat.
Na, de ez nem arról szóló topic

“Lehet egy ország állapotát bírálni és lehet kijelenteni, hogy az embernek nincs kötõdése hozzá, nincs magyar identitása. A kettõ messze nem ugyanaz.”

Lehet, hogy nem ugyanaz, de a kettõ megkülönböztetése carrágás. Ha én egy állam polgárának születtem, elképzelhetetlen, hogy azt mondanám, nincs kötõdésem oda, ha és amennyiben meg lennék elégedve az adott ország, a hazám, belsõ állapotával (széles értelemben). Úgyhogy az ilyetén elhatárolódást bizvást értheted kritikaként.

Különben pontosan nem tudom, mit nyilatkozott, ebben számomra ennyi van és nem több. Szerintem te sem tudod, mit nyilatkozott pontosan. Ha mégis, az már is egy beteges szimptomája annak, hogy a “kérdés kezel téged”.

És isten ments, hogy nkem itt el kezdj idézgetni, inkább jöjjön a csinos fiatalember!
matuschkapista 2010 aug. 22. - 01:19:34
Lehet egy ország állapotát bírálni és lehet kijelenteni, hogy az embernek nincs kötõdése hozzá, nincs magyar identitása. A kettõ messze nem ugyanaz.
A regény értékérõl a véleményem nem változott a díj elnyerése után sem és ezt egyáltalán nem befolyásolta a szerzõ származása. Tõlem lehetett volna hucul, tót, vend, sokác vagy sváb, akkor is siralmasnak tartottam volna.
Nekem nincs kardom, de majd küldök megint egy fényképet a rokonszenves, de nem éppen nordikus arcberendezésû fiatalemberrõl.
offtopic
kgyuri0 2010 aug. 22. - 01:11:51
Kedves MatuschkaPista!

1.Hogy nem “löttyös” az indulatod? Ami persze, nincs is?

A löttyös indulatok leginkább arról ismerszenek meg, hogy még a meglétük is letagadtatik. Pld az antiszemitizmus a legritkább ersetben nyílt sisakos.

2. Hogy én összekeverném a sorrendet? Nem hinném!

Persze az az igazág, hogy régebben nem kisértem figyelemmel Kertész nyilatkozatait, nem tudom, mikor határolódott el. Hogy õszinte legyek, nem is érdekel az elsõsége.
Én határozottan emlékszem, hogy bejelentették hogy megkapja a díjat, s a hazai népiesch nélyréteg azonnal elkezdett böfögni.

De, ha föltéve, de nem megengedve õ már régebb óta arról lenne elhíresült, hogy kritizálja a hazai viszonyokat, az is beleférne. Egy Nobel.díjas mûvésztõl el is várom, hogy legyen benne annyi érzékenység, hogy antennáival érzékelje az itt tapasztalható szégyelletes mucsai fertõt.
Nincs még egy ország, ahol ha egy állampolgáruk Nobel-díjat kapna, ennyi fanyalgás és gusztustalan ugatás követné, mint a hiénák!

Csak hogy ne értsünk ár mindenben egyet! Kard ki kard!
Nofri 2010 aug. 21. - 23:52:53 Előzmény györffyné
valahogy sosem tudtam realistának besorolni,bárhogy törekedett rá...nálam maradt romantikusnak.jó:lájtromantikusnak.

ez most off vagy on?
:D
matuschkapista 2010 aug. 21. - 23:21:44
Összekevered a sorrendet. Elõbb volt az elhatárolódás és utána a hazai "mélymagyar" reakció.
Én évekkel a díj elõtt a rádióban meghallgattam néhány részt, amit személyesen olvasott fel. Fogalmam sem volt róla, hogy kicsoda, de élvezhetetlennek és csikorgó nyelvezetûnek találtam a regényt. Szerintem egy regény nem egyenlõ egy memóriajátékkal, amiben az a feladat, hogy minél hosszabb mondat végén, ki tud jobban emlékezni az elejére.
matuschkapista 2010 aug. 21. - 23:17:01
Úgy értettem, hogy nem azon gondolkodtam, hogy a magyar írók közül ki érdemelné meg a díjat, hanem Móricz nemzetiségtõl függetlenül olyan helyet foglal el az irodalomban, hogy mindenképpen méltó lett volna rá.
kgyuri0 2010 aug. 21. - 23:15:45
Elég magyar kötõdés nekem, hogy magyarul írta a díjazott könyvét.
Mindenki azt nyilatkozza, amit akar, õ is. Miért, szerinted ilyen meglehetõsen gusztustalan irigy huhogásra, amit a mély-mayaroktól kapott, mi a nyavaját kellett volna nyilatkoznia?
kgyuri0 2010 aug. 21. - 23:12:40
"világirodalmi viszonylatban említettem a Nobel-díjat és Móricz Zsigmondot"

Na, ezt nem egészen értem, hogy másként említetted volna? Esetleg még magyar irodalmi bviszonylatban, de miért emeled ki?
matuschkapista 2010 aug. 21. - 21:45:53
Részemrõl semmi indulat, még löttyös sem. Egészen nyugodtan vettem tudomásul, hogy az említett úr többször kihangsúlyozta, hogy nincs magyar kötõdése. Szerintem neki is jobban tetszene a nevének ilyen változata.
Én egyébként világirodalmi viszonylatban említettem a Nobel-díjat és Móricz Zsigmondot.
offtopic
kgyuri0 2010 aug. 21. - 21:38:06
Na, ha hiszed, ha nerm, pontosan tudtam, hogy ide lyukadsz ki!

Én büszke vagyok,arra, hogy Kertész magyarul ír.

Az emerichGertnerezéstõl meg, legyek õszinte, hányok!!!

Azon kívül természtesen az egésznek semmi köze Móriz-Herczeg problematikához, de igazságod van, zárjuk rövidre, elõ a löttyös indulatokkal!
matuschkapista 2010 aug. 21. - 20:24:27
És végül megkapta Emmerich Gaertner.
Összes hozzászólás