A pármai kolostor

Bakancslistához adom
La chartreuse de Parme
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott olasz-francia filmdráma, 96 perc, 2012

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

Sanseverina hercegnő unokaöccse, Fabrizio del Dongo fiatal papjelölt megérkezik Nápolyból Pármába. A waterlooi csatában részt vett fiatalember már útközben értesül egy magát szabad embernek valló útonállótól, hogy Pármában mindenki szenved IV. Ernesto elviselhetetlen zsarnokságától. A nagynéni beleszeret a vonzó fiatalemberbe, de ő csak anyai barátnőt lát benne. San Severina udvarlója, a miniszterelnök Mosca egyre féltékenyebb, akárcsak a hiú uralkodó, aki titokban már régóta el akarta csábítani a grófnőt. Fabrizio szerelmi kalandja a városka színésznőjével tragikusan végződik. A herceget emberölés címén a pármai börtönbe zárják. Kapóra jön az uralkodónak egy tragikus végű párbaj, ami miatt Fabriziót 20 évi várfogságra ítélik. A szerelmet eddig csak hírből ismerő fiatalember cellája ablakából megpillantja a börtönparancsnok lányát, Cléliát, és végzetes szerelemre lobban iránta...

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Minácska 2021 ápr. 01. - 14:32:13
Amit most adnak le, abban Gérard Philipe játszik, nem pedig R. G. Díaz!
Gega1 2014 okt. 13. - 11:36:43
A film nem 120 perces, ahogy itt szerepel, hanem 2 x 120 (reklámokkal együtt, ami szerencsére nem volt túl sok a Film Cafén), mivel kétrészes.
jt_coda 2013 dec. 24. - 21:25:51 Előzmény frenchbullie
1948 Gérard Philipe változatot ajánlom........................
frenchbullie 2013 aug. 25. - 11:58:19 Előzmény Bubus53
Üdv! Bizony elég egyszerûen oldották meg a dolgot, átmásolták a remake-hez a nagy klasszikus, Gerard Phillipe-es eredeti tartalmát.
filoszemitabéla 2013 aug. 14. - 12:23:08
Sanseverina hercegnõ unokaöccse


akárcsak a hiú uralkodó, aki titokban már régóta el akarta csábítani a grófnõt. Fabrizio szerelmi kalandja a városka színésznõjével tragikusan végzõdik. A herceget emberölés címén a pármai börtönbe zárják"


Ezt a tömény idiotizmust! Elõször hercegnõ, aztán egy sorral lejjebb már csak grófnõ. Fabrice del Dongo pedig hirtelen herceggé lép elõ.

Ettõl függetlenül a film jó. Elhisszük Fabrice-nak, hogy képes lenne ott maradni a szerelemért, hogy másnap kivégezzék. Elhisszük, hogy ez egy olyan kor volt, amikor egy arisztokrata számára nem a saját élete volt a legfontosabb, hanem voltak más prioritások, mint büszkeség, becsület, szerelem.
Lenyûgözõ, hogy a mai olvasó számára is mennyire élvezhetõek Stendhal majd 200 éves regényei. Tökéletesen más kor volt és mégis megjelenik a regényeiben valami olyan életérzés, ami a ma emberének is megérinti a lelkét.
10/10
juevdrevi 2013 aug. 08. - 14:48:17 10/10 Előzmény olahmiki1959
Nem szeretnek illuzio rombolo lenni, de en olvastam is es lattam is a Gérard Philipe fele Parmai kolostort. A konyv felett nem jart el az ido, de bizony a film felett nagyon is. Ugy, hogy en bizony orulok, hogy ujra feldolgoztak; megha a torteneti huseg nem is 100%-os. Olvasa kozben a kepi vilag nagyon is kapcsolodik a ma hasznalt gesztusokhoz es stilushoz, es a regi feldolgozas bizony ma mar nagyon avitt. (Ezzel nem Gerard Philip teljesitmenyet szeretnem lerombolni; ma valoszinuleg o sem ugy jatszana mar Felice szerepet.)
Bubus53 2013 aug. 07. - 00:25:35 Előzmény frenchbullie
Felettébb érdekes, ahogy leírják a tartalmat hitelesen, aztán a filmben meg egész másképp történnek a dolgok. ????
frenchbullie 2013 máj. 13. - 09:45:33
Üdv! Stendhal-tól csak a Vörös és feketét olvastam, Pármai kolostor kimaradt az életembõl. Elõbb került szemem elé ez a feldolgozás, mint a könyv, úgyhogy megnéztem. Nem volt rossz... Csak azon gondolkoztam közben, vajon mennyire követi a film a regényt. Érzésem szerint kicsit sokszor "dobták le magukról a textilt"... Saccperkábé tízpercenként:-) Elõször nem értettem a 16-os karikát, aztán leesett a tantusz. Spoilerféle Annak örültem, hogy a hercegnõ végül belátta a "Tisztes õszes halánték" elõnyeit.
vitkovits 2013 márc. 30. - 21:40:46
Egyetértek, mindig jobb, élvezetesebb a régi. Ma dél körül láttam az "új" Ben Hur elsõ részét, de (bár tisztességes munka) meg sem közelíti az eredeti, 1959-es alapmûvet. (Amelybõl pl. a legendás kocsiverseny-jelenet ötletét ellopták a Csillagok háborúja szerzõi, az ifjú Anakin-féle részben.)

Vagy ott van az agyonsztárolt Titanic, amely valóban látványos mozi, egyszer-kétszer megnézi az ember azt a "halivúdi vudut", de csak mosolyog rajta, ha elõtte látta a Titanic eredeti, 1950-es, nem amerikai, hanem angol, fekete-fehér "változatát", amely igazi filmszimfónia!

Ez a Pármai kolostor is nézhetõ - azonban axiómaként leszögezhetõ, hogy teljesen fölösleges olyan filmeket újra földolgozni, melyek eredetije annyira jó, hogy eleve hamvába holt kísérlet túlszárnyalni.
Ezüstliliom 2013 márc. 30. - 18:47:13 Előzmény olahmiki1959
Ugyanúgy, ahogy a Ben Húrt. Én sem értem. Azokat úgysem lehet felülmúlni. Ennyire nincsenek új forgatókönyvek?

Na, azért megnézem, ez milyen lett...
olahmiki1959 2013 márc. 27. - 07:48:42
Megint csak az a kérdés merül fel az emberben, hogy az 1948-ben készült klasszikus, hibátlan filmváltozat után, - amelyben a fiatalon elhunyt zseniális színész, Gerard Philipe játszotta a fõszerepet, - miért kellett újból leforgatni ezt a történetet?...