A renitens

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar bűnügyi tévéfilmsorozat, vígjátéksorozat, 2024

Értékelés:

113 szavazatból
Szerinted?

Somos Renáta, azaz Reni (Gáspár Kata), egy háromgyerekes egyedülálló anya, aki 160-as IQ-ja ellenére takarítónőként dolgozik. Egy véletlen folytán a rendőrség felismeri a benne rejlő lehetőségeket, így az életvédelmi osztály vezetője, Cseke Anikó őrnagy (Balsai Móni) tanácsadói állást ajánl neki, amit Reni csak úgy fogad el, ha cserébe ők is segítenek neki megfejteni élete legnagyobb rejtélyét. A kissé kényszeres, szabálykövető Dobler százados (Makranczi Zalán) nehezen tud mit kezdeni a mellé beosztott anarchista Renátával, ami hol komikus, hol drámai jeleneteket szül. A sorozat különálló epizódjaiban ez a furcsa pár egy-egy bűnesetet old meg, miközben Renáta saját ügye — amiért csatlakozott a rendőrséghez — furcsa fordulatot vesz.

A nyomozásban két fiatal, idealista nyomozó, Czirják Imre (Lengyel Benjámin) és Mikes Boglárka (Jeney Luca) van a segítségükre, míg Renit a gyerekek körüli teendőkben a szomszédja, Sanyi bá’ (Mikó István), és két kisebbik gyermekének apja, Roland (Mészáros Béla) segíti.

A francia formátum alapján készült magyar változatot a Paprika Studios fejlesztette és gyártotta, a sorozat showrunnere Móré Annamária.

Évadok:

Stáblista:

Szereplők

Somos Renáta
Cseke Anikó őrnagy
Dobler százados
Czirják Imre
Mikes Boglárka
Sanyi bá’

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
napraforgó máj. 23. 16:56:31 8/10
Nem mondtam soha, hogy nincs munkaidő. De ha "dolog van", akkor nyilván nem dobhat el mindent a kezéből, mondván, hogy épp letelt. Talán a rendőrök is ismerik a túlórát.

Egy közlekedési rendőrnél könnyebb betartani a munkaidőt, mondjuk reggel 8-tól 5-ig irányítja a forgalmat. A járőrök is X időt járőröznek. De a bűnügyi nyomozás azért nem ilyen. Egy nyomozó nyilván a szabadidejében is töri a fejét,. gondolkodik. És ha jut valamire, akkor tán intézkedik is. És van, ami várhat reggelig, van, ami meg nem.
8/10
sita76 máj. 23. 13:13:24 8/10 Előzmény napraforgó
Pedig a rend őreinél is van ám olyan, hogy munkaidő. Nem dolgoznak ők sem 0-24-ben, azért pihenni nekik is kell. Jó, tudom a filmekben nem így van, Barnaby is lemarad az összes családi eseményről :-)
Komolyra fordítva, hírekben lehet hallani olyat, hogy a szolgálaton kívűli rendőr szolgálatba helyezi magát, és akkor jogosult intézkedni.
Na most itt nem hogy szolgálatba helyezte volna magát, hanem konkrétan azt sem mondta el, hogy ő rendőr.
"Hát mi a fontosabb, az igazság, vagy az, hogy vakon teljesítse a parancsot?"
Hát igen, fegyveres testületnél valóban a parancsteljesítés fontosabb, mint az igazságérzet. És igen, ha az őrnagy rosszul dönt, akkor felelősségre kell vonni, de ez a felettesei dolga, nem a beosztottjáé.
És mondok ennél még durvábbat, a való életben olyan is van, hogy nem derül ki az igazság :-)
Amúgy meg a történet szerint Renáta mondott csak ellent Anikónak, Dobler nem szólt egy szót se, csak ellenszegült a parancsnak.
8/10
napraforgó máj. 23. 12:23:13 8/10 Előzmény sita76
Furának találom, hogy pont az az őrnagy marasztalta el Doblert, aki rásózta Renátát. Hisz az őrnagy asszony volt az, aki ragaszkodott ahhoz, hogy Renátát vegyék fel a testülethez tanácsadónak. És most, hogy a százados Renáta hatására érzékenyebb lett és nem hozott papírízű döntéseket, hanem intuitív módon utánajárt a megérzéseinek, kiderítve az igazságot, a főnöke lecseszi, mert úgymond nem hajtotta végre az utasítását.
Hát mi a fontosabb, az igazság, vagy az, hogy vakon teljesítse a parancsot? Ha ez utóbbi, akkor bizony az őrnagy hibázott és őt kellene elmarasztalni.
Amúgy meg ez egy olyan fiktív probléma. Nem nézett ki olyan vaskalaposnak az őrnagynő, akivel nem lehet értelmesen beszélni.
8/10
napraforgó máj. 23. 12:07:06 8/10 Előzmény sita76
Rendben, akceptálom az érveidet, de engem nem is az akasztott ki, hogy Dobler jogszerűen használta-e a fegyverét - ezt majd eldönti a katonai bíróság, vagy más olyan testület, akire ez tartozik.
Amin én kiakadtam az, hogy "munkaidőn kívül" intézkedett.
Akárhogy is, az én felfogásomban a bűnüldözésben nincs olyan, hogy "munkaidő", egy rendőrnek mindig és mindenkor üldözni kell a bűnt, nemcsak az ún. hivatalos órákban, munkaidőben.

Ha elképzelem, hogy egy t6úszejtéses bankrablásnál a kirendelt rendőrök délután 5-kor elmennek haza, otthagyva csapot-papot, mondván, hogy letelt a munkaidejük... Ugye vicces lenne?
8/10
sita76 máj. 23. 11:02:09 8/10 Előzmény napraforgó
Persze, bizonyos keretek között ő dönt, de ha a felettese azt mondja, hogy zárja le a nyomozást, akkor nem kezdhet magánakciókba.
Egy teljesen átlag munkahelyen sem szokás nyíltan szembemenni a főnök elvárásaival, csak ott talán meg lehet beszélni. Fegyveres testületnél ez kicsit másképp van.
És itt ugye nem is csak az volt a gond, hogy tovább nyomozott,, hanem az, hogy a szolgálati fegyverével elkezdett az erdőben lövöldözni. Miközben a szolgálati fegyver használatának igen szigorú szabályai vannak.
8/10
napraforgó máj. 16. 13:12:16 8/10 Előzmény sita76
Talán rosszul fejeztem ki magam, nem önhatalmúlag, de bizonyos, hogy ha egy magasrangú nyomozótisztre szignálnak egy ügyet, akkor szabad kezet kell kapnia, van egy bizonyos mozgástere, hogy nyomoz, kiket hallgat ki, kit tartóztat le, stb. Persze valószínűleg jelentési, beszámolási kötelezettséggel tartozik az előljárója felé, de ha nincs meggyőződve a gyanúsított bűnösségéről, akkor tovább folytathatja a nyomozást. Elvégre az az ő ügye. És ha a főnöke arra utasítja, hogy jobb belátása ellenére zárja le az ügyet, akkor az nagyon, nagyon gyanús. Mert akkor csak bűnbakot kerestek és nem a valódi elkövetőt.
Persze ezt csak az igazságérzetem diktálja, illetőleg a különféle filmekből, sorozatokból szerzett ismereteim.
Columbo "csak" hadnagy volt, de soha, senki nem utasította hasonló módon egy ügy lezárására. Ő mindig kinyomozta, ki volt a gyilkos.
offtopic
luci87 máj. 16. 11:32:03 Előzmény sita76
Ugy olvastam, szinkronnal lesz, remelem elobb utobb felteszik valahova.. mert tv ben nem hiszem, h fogom tudni nezni majd
8/10
sita76 máj. 16. 11:14:15 8/10 Előzmény napraforgó
"Én nem hiszem, hogy egy nyomozótiszt, százados ne tevékenykedhetne "önhatalmúlag""
Hát pedig nyugodtan hidd el, hogy így van. Egy fegyveres testületnél kicsit komolyabb szabályok vannak, minthogy valaki elkezd csak úgy önhatalmúskodni.
A parancsmegtagadás igen komoly vétség egy fegyveres testületben.
Zahire ápr. 28. 20:14:22 Előzmény amiraa_daaa
Április 20.válaszomban ugyanezt írtam, szerintem még nem olvasta.
5/10
King Leonidas ápr. 25. 10:06:34 5/10 Előzmény amiraa_daaa
,,Munkaidőn kívül ment és használt fegyvert, ez volt az eredetibe a baj. A lelőtt valakit munkaidőn kívül verzió már egyszer szerepelt az első évadban" Bocs, de ezen percek óta röhögök :D
10/10
amiraa_daaa ápr. 23. 13:03:43 10/10 Előzmény napraforgó
hát ez volt a francia verzioba, amit leszinkronizáltak németre. Ez a szál van azokban az országokban is amik feldolgozták a sorozatot, de ami a lényege hogy felmentik Doblert és vizsgálat lesz ellene. :D azt hogy most én laikusként inkább büszke lennék Doblerre mint ezt a cirkuszt a nyakába varrni ami jön, ha lesz második évad, az egy más kérdés. itt nem a munkaidő a lényeg hanem hogy jogszerűen használta-e a fegyvert vagy sem. De nyilván mit írnak a forgatókönyvírók.
8/10
napraforgó ápr. 23. 12:45:01 8/10 Előzmény amiraa_daaa
Nem tudom, de szerintem a bűnüldözés, pláne a gyilkossági nyomozás nem olyan dolog, ami munkaidőhöz lenne kötve.
Gondolj bele, mondjuk egy bankrablásnál megölik a pénztárost, meg egy-két ügyfelet, azután a bankrablók elmenekülnek. A rendőrök üldözik őket, majd egyszercsak félreállnak az autójukkal, mondván, hoppá, nekünk most lejárt a munkaidőnk, innentől mi nem intézkedhetünk. Na ne már!

Azt elhiszem, hogy a felettese megdorgálta Doblert, mert az utasításával ellentétesen cselekedett, de azt nem hiszem el, hogy akár a francia sorozatban azért kapott volna ki, mert munkaidőn kívül intézkedett.
Ez cseppet sem lenne logikus. Biztos, hogy jól értesz franciául?
10/10
amiraa_daaa ápr. 23. 12:30:31 10/10 Előzmény napraforgó
Munkaidőn kívül ment és használt fegyvert, ez volt az eredetibe a baj. A lelőtt valakit munkaidőn kívül verzió már egyszer szerepelt az első évadban, (azt nem magyarították át) ( egy-két jelenetet nem dolgoztak át, emiatt egy-két esemény, ami hosszabb távon hatott a főszereplőkre az nem érthető. ( főleg hogy

nemcsak felmentik Doblert hanem ha követik ez eredetit még ellenőrzést is kapnak egy ellenőr /katonanővel , aki végül az új kisfőnőkNŐ lesz, és antiRENIfan, tehát Dobler duplán szarul jár.lett lényeges de egy meg szerintem érthetetlen. Mert a franciában ez másodjára van Doblerrel, és azért kap felmentést, a magyar verzió kevésbé erőszakos nyilván a besorolása miatt, és alig ábrázol bármit is.
8/10
napraforgó ápr. 23. 12:21:10 8/10 Előzmény amiraa_daaa
Én nem hiszem, hogy egy nyomozótiszt, százados ne tevékenykedhetne "önhatalmúlag", hogy annyira, de annyira kötve van a felettese, az őrnagy (Anikó) utasításának, hogy zárja le az ügyet. Az igazságérzetem azt diktálja, hogy igenis menjen és derítse ki az igazságot és ne érje be annyival, hogy találtak egy bűnbakot, akire ráfogták a gyilkosságot, illetve, aki magára vállalta azt.
Igen, tudom, hogy ténylegesen ő ölte meg azt az albánt, vagy macedont, de hipnózis hatására tette. Kiváncsi vagyok, hogy értékeli ezt a joggyakorlat? Dobler azt mondta a filmben,, hogy emiatt csak felfüggesztett börtönbüntetést kapna. Ez egy érdekes ügy.
Nagy kár, hogy befejezték az elmebeteg, erotomán nő akciójával. egy második évadban talán értékelni fogja a hadbíróság, hogy 5 felfegyverzett bűnöző támadta meg Doblert és Renátát és ő kénytelen volt fegyvert használni, hogy magukat mentse. Normál esetben ez egy tipikus szükséghelyzet.
10/10
amiraa_daaa ápr. 23. 12:18:35 10/10 Előzmény napraforgó
ha követik a második évadát a francia verziónak akkor sokkal nagyobb csavarral indul a második évad, mint gondolnánk/gondolnád :d , ha szeretnéd leírom ide spoilerrel vagy dobj egy mailt. Ha lesz 2. évad ott azért sok új szereplő és sok sok kavarodás lesz. De azért ezt az összecsiszolódással még várnék mert lesz ott még kavarási tényező. Azért még nem írnám hogy összecsiszolódnak :D

amikor az érzelmek majd jobban beleszólnak a dolgokba, azért a Makranczi karaktere valami extra giga pöcs lesz majd a Reni karakterével, vagyis a francia verzióban ez van,

. Hamarosan jön a 4. évad belőle a francia tévében aztán a német tévében is :D és akkor kiderül mennyire durvul még be Dobler eredeti francia verziója, Reni ellen.
10/10
amiraa_daaa ápr. 23. 12:03:56 10/10 Előzmény sita76
a bandaháborús azért érthetetlen szál, mert volt a francia sorozatban az első évadban egy rész amit nem magyarítottak át és úgy nem érthető ez az a bandaháborús történet, és az hogy miért mentette fel Anikó. ( Franciánál volt egy hasonló illegális fegyverhasználata Dobler karakterének és ott Anikó karaktere megfenyegeti hogyha megint lesz egy ilyen, akkor felmenti és hogy az lesz az utolsó neki, és ez érik be az utolsó részre, ahol elvben jogtalanul ( használta és ) és nem munkaidején belül a fegyvert.
10/10
amiraa_daaa ápr. 23. 11:59:15 10/10 Előzmény luci87
Még idegesítőbb volt a karaktere a francia verzióban ( Morgannak hívják Renit ott) Mi kis Falunk XXXL-es fülbevalójával. :D A fülbevalója az kb egy képeslap nagyságú a harmadik évadban. Kata elég jól hozza Reni karakterét, az eredeti inkább idegesítőbb. Főleg hogy 0-24 rágózik és még gazabb műanyagabb ruhákban van. Ott a a Dobler karaktere keményebb Reni francia karakterével, mint itt, és jobban a melójára és a nőire ( vagyis szerencsétlenül végződő kalandjaira) koncentrál. Morgan meg többet pucérkodik, vagyis kevesebb ruha van rajta, mint a magyar verzióban. Az is persze pink és csillám.

a Czirjákot játszó Benji a francia verzióban eléggé szerelmes már Renibe és hát ez okoz majd még galibákat ezt nem látom a magyar verzióban.Aki tud franciául vagy angolul sok interjú fent van velük yt-on , nagyon szimpatikusak. ( eredeti színészek)
10/10
amiraa_daaa ápr. 23. 11:48:24 10/10 Előzmény Pünkösdi Kató
A vak emberes rész szerintem a 6. volt. Amikor elütötték nem biztos, hogy vak volt , de mondta is hogy hallotta hogy beszélték és hogy hova mentek vissza. ( lagziba) Onnan pedig hogy esküvő és adott időpontnál azért be lehetett lőni, hogy kik lehetettek. Amugy meg látott ő már egy idő után de nem mondta.

A Duna partisnál ( 7. rész) mit nem értesz, mi a kérdés? Ott szerintem az volt, hogy a srácot mivel "bevuduzták" ezért megölte a férfit. Aztán felhívta a rendőrséget és magára hívta.

10/10
amiraa_daaa ápr. 23. 11:43:02 10/10 Előzmény koperta
szerintem következő évadok jönni fognak ( 4. évadnál tart az eredeti sorozat, májusban debütál)
Összes hozzászólás