A sárga szoba rejtélye

Bakancslistához adom
Le mystere de la chambre jaune
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott belga-francia krimi, 116 perc, 2003

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

A híres Stangerson professzor lánya, Mathilde, ellen elkövetett gyilkossági kísérlet után egy fiatal riporter és fotós barátja Chateau de Glandier-be látogatnak, hogy fényt derítsenek a rejtélyre. Ki lehetett a támadó? Mi volt az indítéka? És mindenek előtt, hogyan szökött meg a bezárt Sárga Szobából? A bűntény kivizsgálására hívott, félelmetes Frederic Larsan nyomozó elsősorban Darzac-ra, Mathilde vőlegényére gyanakszik...

A fanyar, kifinomult és szórakoztató Bruno Podalydés rabul ejtő thriller-komédiája felforgatja és kimeríti a vidéki ház adta kliséket. A káprázatos szereplőgárda és a borotvaéles rendezés segítségével Podalydés könnyedén sző látványgazdag, stílusos gyilkossági- és rejtélyhálót, amelynek hangulata emlékeztet Alan Resnais világára, valamint Robert Altman Gosford Park-jára.
Bemutató dátuma: 2003. december 25. Forgalmazó: Másképp Alapítvány

Stáblista:

Szereplők

Joseph Rouletabille
Frédéric Larsan felügyelő
Mathilde Stangerson
De Marquet bíró
Robert Darzac
Stangerson professzor

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
stupek2 2018 febr. 05. - 12:56:57 2/10
6 éve semmi hozzászólás? Ez egy elbeszélõ költemény. Legalábbis az eleje, amikor elmondják mi történik. Sajnos a sok név követhetetlenné teszi a cselekményt. Egy bezárt szobában gyilkosság történik. Igaz , ez mát több filmben megtörtént pld egy Columbó filmben is. Sajnos sok oda nem illõ jelenet is van, ami bezavar, és hosszabbá teszi a filmet.
2/10
potii 2012 okt. 23. - 12:19:53 2/10
Nos, én leszek a fekete bárány. Legalábbis az elõttem szólókhoz képest. Ez a film a krimi mûfajának a szégyene!!
A történet szörnyû, a cselekmény megoldása logikátlan! Ha valaki élvezhetõ krimiket szeretne nézni, akkor az Agatha Christie regények feldolgozását ajánlom.
***SPOILER***
Az áldozatot délután megpróbálják megölni egy olyan szobában, ahová õ invitálta a tettest. Miután a gyilkos kudarcot vallott és a véres kéznyomát is otthagyta a falon, az áldozat nem szólt semmit az esetrõl. Sõt aznap este!
Visszament abba a szobába és lefeküdt aludni, miközben a véres kéznyom ott díszeleg a villanykapcsoló mellett.
Elalszik.... Megakarnak ölni, csöndben maradok és este lefekszem aludni békésen????? Teszem hozzá a gyilkos végig ott van, mint nyomozó..
***SPOILER***
Ez csak egy apró szösszenet volt ebbõl a közel 8 pontra értékelt REMEKMÛBÕL!
6/10
Rahar 2010 okt. 18. - 13:28:32 6/10
Egyszer jó volt megnézni, de ennyi, engem annyira nem ragadott meg a történet. A képi megvalósítás, a színészi játék és a szinkron nagyon jó. Az alaptörténet tipikusan krimis, a cselekményvezetésben pedig azt a megoldást alkalmazták, hogy még véletlenül se lehessen rájönni, hogy ki a merénylõ. 10 pontból 6 pontra értékeltem.
***SPOILER***
A nagy szemfényvesztõ hogyan lett fõnyomozó? Ez enyhén szólva is erõs túlzás. Mindent a nagy trükkmester csinált, akit lehetetlen elkapni pedig már több mint 10 éve több országban is körözés alatt áll, de õt lehetetlen felismerni, pedig még a plakátot is mutogatták a filmben. Még a gagyibb western filmekben is szoktak képeket, rajzokat kirakni a körözött személyekrõl, ebbõl kifolyólag szinte minden rendõrnek fel kellett volna ismernie a fickót, mivel minden rendõrõrsön ki lett volna rakva a fantomképe.
***SPOILER VÉGE***
10/10
Kleopatra90 2009 júl. 16. - 17:10:08 10/10
A film is nagyon jó, de mint az összes filmadaptációnál, a könyvet ajánlanám elõször figyelmébe mindenkinek. A szereplõk fantasztikusak és híven tükrözik a krimik titokzatosságát és természetesen lekötik az ember figyelmét! Egyszóval jól sikerült! :)
10/10
hardboy 2009 máj. 14. - 10:10:27 10/10
Hatalmas nagy film. Remek érdekfeszítõ cselekmény, fojtott humor... Ajánlom megnézni mindenkinek.

Persze volt benne némi apró hiba, mint szinte minden filmben, mely a racionalizmus határát súrolja, de ezzel együtt is remekmû.
offtopic
kevinspéci 2008 aug. 26. - 16:43:46
Ropul a torpeuszkar. :)
offtopic
kevinspéci 2008 aug. 26. - 16:24:07
Mintha fekete páqót olvasnám. :)
offtopic
kevinspéci 2008 aug. 26. - 16:11:52
Ja, köszi szépen. Szóval a fás jelenet idõrendben még a nagy feltárás elõtt zajlott. Kösz.
offtopic
kevinspéci 2008 aug. 26. - 08:52:31
SZPOJLER

Kösz, de utána volt még valami. Néhány pillanatra elõjött a tévémen a kép, s mintha Rouletabille beszélgetett volna Larsannal egy fa alatt üldögélve. Pedig azt mondta, futni hagyta. Erre nem emléxel, hogy volt, mirõl dumáltak? :)
kevinspéci 2008 aug. 25. - 12:03:18
Örülnék, ha valaki leírná pár mondatban, mi történt onnantól kezdve, hogy a társa megkérdezte Roultabille-t, mit csinált Amerikában, mert attól a mondattól kezdve egy fekete alapon vörös betûs hibajelzést voltam kénytelen bámulni a Duna tevén.

Mellesleg nagyon tetszett a film. Eltalált korabeli hangulat, jó színészek, kellemes humor. Szinte mintha egy Poirot-epizódot láttam volna.
szürke bagoly 2007 dec. 29. - 10:40:39
..ha ez segít : megjelent DVD-n.
morzsa 2007 dec. 29. - 10:23:32
körülbelül 3 éve üldözöm ezt a filmet, megnézés céljából. és mi történt? a dunán mûsorváltozás(!!) és úgy tették be a filmet(ha nem jól tudnám akkor elnézést ezúton is.), és 10 perccel a vége után láttam a texten hogy elszaladt mellettem az élet...haragszom, hogy kire, azt még nem tudom.