A szovjet levelezőpajtás

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 54 perc, 2011

Értékelés:

38 szavazatból
Szerinted?

1980 januárjában 7. osztályos voltam, amikor kaptam egy szovjet levelezőpajtást. Az orosztanárnőnk kiosztott mindenkinek egy cirill betűs borítékot azzal, hogy mostantól ő lesz a levelezőpajtásod. Szerencsém volt, mert lány volt és moszkvai. Három évig leveleztünk egymással, és bár soha nem találkoztunk, az összes levelét megőriztem. És most elhatároztam, hogy megkeresem, és filmet készítek arról, hogy kinek milyen gyerekkora volt a szocializmusban.

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
user11 2016 márc. 28. - 21:58:51 10/10
Itt megnézheted, nagyon aranyos film:
http://film.indavideo.hu/video/f_szovjet_levelezopajtas
fáncsi28 2015 febr. 11. - 17:52:24
Nagyon tetszett! Nekem külön hab volt a tortán, hogy oroszul, angolul és olaszul beszéltek benne, és én mindhárom nyelvet tanultam/tanulom. Amitõl kicsit fájt a szívem, látni, hogy a globalizáció mennyire elérte Moszkvát is. Régen többször is voltam kint, de úgy látom, ha újra mennék, már nem azt a hangulatot találnám. Mindenesetre a film után nagy kedvem támadt, hogy leporoljam az orosz tudásom.
Cordelia 2015 jan. 20. - 12:22:24 Előzmény k11zoltan
nagyon szép, érzelmes film volt. ilyen most a nagy moszkvai valóság és az is igaz, hogy Moszkva az nem Oroszország.
pneklara 2013 aug. 13. - 07:24:11
Nem szokványos, furcsa, kis intim film volt. "Abban" az idõben illett levelezni, jó pontot adott érte a nyelvtanár, és rengeteget fordított nekünk, ha nem boldogultunk a szöveggel. Sokszor õ is birkózott a nyelvvel, pl orosz tanárból kellett átvedlenie rövid idõre német tanárrá, vagy éppen német anyanyelvûbõl egyszer csak orosz tanár lett, aki két leckével járt elõttünk. Ezekbõl a levelekbõl õ is sokat profitálhatott.Mert volt, amikor az általa írt levelet megmosolyogta a levelezõtárs, mondván, hogy a megfáztam helyett azt "írtam" , hogy meghidegültem.
Szóval mindenkinek jó volt ez a levelezés.
Nekem is volt Gálja Moszkvában, Irene Rostockban, Rozika Paciron, Okeke Maduike Lagoszban, meg sokan még.
Minden nap rohantam a postaládához, és néha 10 levél is kisorjázott belõle. Pedig a bélyegek árának kikunyerálása szüleimtõl is, nehéz volt.
Sajnos a levelek, fényképek a költözések során elvesztek. Dicséretes, hogy Papp Gábor ezeket szépen megõrizte, és kedves, ahogy bevezetett bennünket ebbe az intim világába. Meg a barátnõ is vállalta, így utólag, hogy bizony, füllentettünk is ezekben a levelekben magunkról, családunkról.Érdekes volt látni, hogy bizony Moszkvát is elérte a rendszerváltás, ki hitte volna, hogy az ottani polgár valaha Olaszországban fog vállalkozni, s repkedhet ide-oda rendszeresen?
Szóval kellemes kis óra volt a film megnézése. Valahogy példa arra, hogy évtizedek sem feledtetik azokat, akik fontosak voltak nekünk. Csak az átlagember nem tesz lépéseket, hogy évtizedek múlva kiderítse, felkutassa, mi lett az egykori baráttal, de egy filmrendezõnek, riporternek ez szakmai kihívás is.
k11zoltan 2013 aug. 12. - 22:27:43
Nem volt rossz.


Talán Spoiler

Jobban tetszett volna, ha Moszkvában teljesedik ki a dolog.
Az élet felülírta. :)
carolina46 2013 aug. 12. - 11:49:34
GYERE FEL A HTTP://HU.NETLOG.COM - ra és írjad meg egy - két blogbejegyzésben! Régi képeket is beszkennelhetsz hozzá! Ottani nevem-helyem: http://hu.netlog.com/sacacarolina . Elõre igérhetem, hogy boldogan fogadlak baráti körömbe!
Cordelia 2013 aug. 12. - 11:22:25
meséld el itt
Szuszán János 2013 aug. 12. - 10:02:29
1961-ben 5. osztályos voltam, én is kaptam egy szovjet levelezõpajtás címét, aki egy kárpátaljai magyar anyanyelvû lány volt.A mai napig tartom vele a kapcsolatot.Azóta nyugdíjas öregasszonyok lettünk.Többször meglátogattuk egymást, és a családtagjaaink is. Azóta is õrzöm a legelsõ leveleit, fotót.Szívesen mesélnék róla a médiában, már ha egyáltalán valakit érdekelne.