Auschwitz - A végső megoldás

Bakancslistához adom
Auschwitz: The Nazis and the 'Final Solution'
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol dokumentumfilm sorozat, 48 perc, 2005

Értékelés:

22 szavazatból
Szerinted?

A világtörténelem legnagyobb tömeggyilkosságának helyszíne: Auschwitz. Mégis kevesen ismerik ennek a hírhedt helynek a valós és meglepő történetét, vagy azt, hogy miként illett bele a nácik átfogó tervébe, hogy tömegesen végezzék ki a zsidókat - a "végső megoldás", ahogy nevezték. Auschwitz destruktív dinamizmusával a náci állam mikrokozmoszává és Hitler torz világképének logikus következményévé vált. A televízióban eddig soha nem látott, a táborról készült ritka archív felvételeket CGI illusztrációkkal és a döntéshozásban kulcsfontosságú pillanatok drámai rekonstrukciójával kombinálva kibontakozik Auschwitz története és a mögötte rejlő szörnyű ideológia.

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
biffco 2022 máj. 06. - 00:00:05 Előzmény Margo Hriczu
az számit h mennyi az áldozat (lényegében jogosan), egy soroaztgyilkos aki megöl tiz embert nemfognak filmet csinálni, amerikárol sem fognak ebböl a szempontbol mert nem milliok vére szárad a lelkükön, pláne nem emberi feldolgozogyárakban vmi kamu faszság ideologia mögé rejtve, azért nem igazán kéne belekeverni öket ebbe a kategoriába. nem is értem hogy lehet minden mást belekverni ide (másoknál is ez a probléma). az emberirtás más mint a háborus bünök esetében pl a sorozatos kinzások, amiket maga az ellenség legitimál lényegében (nyilván látszolag). én nem vagyok zsidó fan, konkrétan leszarom öket (meg minden féle rasszt mert nem foglalkozok ezzel a témával), de nagyon nem mindegy az inditék, a hogyan és a miért. ezek alapján születnek filmek erröl a témárol, és az alapján amire VAN BIZONYITÉK. az oroszok azért nehéz ügy mert soha nem támadták le öket és nem deritették fel a valos dolgokat, mig németországnál igen, ha hitler nem bukik meg lehet ma sokkal kevesebben téma lenne a zsidokérdésröl, mert a fele se derült volna ki. az atombomba kérdés jogos lenne, ha nem éppen hadiállapotban vetették volna be többszöri figyelmeztetés nélkül. ugy tudom a nácik nem voltak hadiállapotban a zsidokkal, és a zsidok nem támadtak rá a nácikra hadüzenet nélkül csak ugy, továbbá a nácik nem figyelmeztették öket a következményekre:D:D
10/10
Nótárius 2021 febr. 09. - 12:01:52 10/10 Előzmény Margo Hriczu
Elég egyértelmű, hogy evvel a hozzászólásával nem erről, a látott (?) filmről mond érdemi véleményt. Ennek beállítódás- és szándék-beli hátterével nem foglalkozva is, ehelyt nyilván teljesen értelmetlen Auschwitz* példátlanul (!) iparszerű, tömeges szervezettségű és módszeres kegyetlenségű, örökemlékezetű iszonyatát dokumentáló filmen számonkérni, hogy egyébként mi másról készül, vagy nem készül film.
1/10
5i 2021 febr. 08. - 20:03:37 1/10 Előzmény Margo Hriczu
Teljesen egyetértek!
10/10
Nótárius 2021 febr. 05. - 01:39:08 10/10
1943. szeptember 28-án a dán hatóságok, a tudomásukra jutott információk alapján, figyelmeztették a zsidóság vezetőit a tervezett dániai deportálások időpontjáról. Így aztán 1943. október 1-jének éjjelén, mikor a Gestapo a dán zsidókat be akarta gyűjteni, már szinte senkit nem talált az otthonában. A nem zsidó ismerősök és barátok segítségével szinte az összes dán zsidó elrejtőzött.
A dán ellenállás pedig mentőakciót  szervezett, melynek során a halászok kis hajóikon Dánia kb. 7800 fős zsidóságából megközelítőleg 7200-at mentettek ki a biztonságos, semleges Svédországba. Eközben minden lehetséges egyéb módon is segítették a menekülőket honfitársaik, beleértve a dán rendőrséget is. (!)

Egy nem zsidó dán visszaemlékezése szerint:
"A zsidók is éppolyan dánok voltak, mint mi a többi dán lakos; akik nem értettük, hogy miért kellene ezeket az embereket másképp kezelni, mint minket.
Egészében véve én azt mondanám, hogy ez nem szeretet, vagy szimpátia kérdése volt, hanem sokkal inkább az igazságérzeté."
gadus 2020 jún. 05. - 13:11:03
Érdekes látni ahogy a foglyokat dolgoztatták.Hát egyik sem csont sovány...
gadus 2020 jún. 05. - 13:09:16 Előzmény Margo Hriczu
Hibátlan meglátás:))
offtopic
Sz. Péter 2020 máj. 18. - 17:47:52 Előzmény Margo Hriczu
"USA-katonák vietnami kínzásairól"

Az oda-vissza működött.
A Viet Cong is megkínozta ugyanúgy az amerikai és a dél-vietnami foglyokat.
Sz. Péter 2020 máj. 18. - 17:45:27 Előzmény filoszemitabéluska
Az egyik opció az volt.
Sumomo_ 2020 máj. 18. - 15:16:22 Előzmény Margo Hriczu
Kínát se hagyjuk ki.
filoszemitabéluska 2020 máj. 17. - 23:22:40
A Végső megoldás nem Madagaszkár lett volna?
Steve777 2020 máj. 17. - 22:22:08 Előzmény Margo Hriczu
:D
Margo Hriczu 2020 máj. 17. - 22:20:19
Ennyire - mint a nácizmusról - atomjaira szedve ugyaneúgy kellene beszélni az orosz Gulág borzalmairól , a USA-katonák vietnami kinzásairól, a koreai és kinai diktátorok vérengzéseiről, de az izraeli katonák vérengzéseiről is Palesztinába.!! Annyira szánalmas állandóan és kizárólag a nácizmus rémtetteivel mosni az emberek agyát - ami bár megtörtént - de rajtuk kívűl a többi nagyhatalom és diktátorai rémtettei ugyanolyan szörnyűek, ugyanolyan szörnyetegek voltak, mint az állandóan felszínen tartott nácizmus!!
Margo Hriczu 2019 nov. 30. - 23:11:28
Már a többi tömeggyilkos vezetőkről is illenék ilyen részletességgel filmeket, dokumentumokat bemutatn i, mondjuk a kommunizmu százmilliós , amerikai atombombák japán , vietnámi háborúk áldozatai, a német hadifoglyok kínzása, kiéheztetése,...és így tovább!! Volna és van még szörnyűbb háborús vezető akiket legalább, ha nem jobban kellene elítélni, mint Hitlert!!