Az örök visszatérés

Bakancslistához adom
L' éternel retour
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia romantikus dráma, 110 perc, 1943

Értékelés:

45 szavazatból
Szerinted?

Achille, a gonosz törpe, akit anyja gyerekként kezel, ott árt, ahol tud. Leginkább Patrice-nak, a kastély szép urának próbál keresztbe tenni, akire halálosan féltékeny. Mark bácsi, a kastély ura Patrice-t tulajdon fiaként szereti. Az álmodozó fiatalember rábeszéli nagybátyját, hogy nősüljön meg, és megígéri, hogy keres számára megfelelő menyasszonyt. Egy kocsmában garázdálkodó férfitől megment egy szép szőke lányt. A duhaj Morolde megsebesíti Patrice-t. A részeg menyasszonya, a norvég Nathalie, megmenti a sebesültet. Patrice megkéri a szép árva lány kezét a nagybátyja számára. Akkor még nem sejti, hogy a sors őket szánta egymásnak...
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
bricskamaxi 2022 nov. 19. - 00:21:33
Szenvednek a szép emberek, milyen kár, hogy annyira tudtak szeretni. Tanulság: -,,Óvakodj a törpétől! ''
Joan Fontaine 2020 okt. 29. - 21:06:41 Előzmény Ghanima
Jean Marais-ról esett szó alant, és az Orpheusról. Nem láttam a filmet, de régről, nagyon régről rémlik valami, mintha láttam volna benne J.M-t, és egy olyan kép maradt meg az emlékeimben kiskányként, hogy egy szép szőke bácsi nagyon sír, szóval biztosan emlékszem, hogy tele volt a szeme könnyekkel, és ezen már gyerekként is megrendültem, mert annyira átjött az a drámai erő, amit a szerepeibe bele tudott vinni minden egyes alkalommal. Szóval létezik ilyen jelenet az Orpheusban, vagy keverem?
Én nem mondanám Jean Marais-ra, hogy szép volt, mert nagyon furcsa arca volt, és fiatalon túl szőke volt a haja is, de az tény, hogy a színésznők többsége, akik együtt játszottak vele, belehabarodtak.
Inkább nagyon széles spektrumon mozgott az arca, rendkívül kifejező volt, és mosolygott a szeme. Szerettük.
Ciki, hogy ő viszont Cocteau bácsiba habarodott bele, ezt viszont szerencsémre csak később tudtam meg, már felnőttként, amikor az ember már toleránsabb. De állítólag nem igazán volt ő ilyen beállítottságú, hanem saját elmondása szerint a karrierje miatt csinálta.
Joan Fontaine 2020 okt. 29. - 20:48:11
A barna lány karaktere inkább erőteljesebb és negatívabb szerephez passzol. Ezt a kis bárgyú, lagymatag főszereplő lányt jobban meg tudja formálni ez a szőke nő, még akkor is alkalmasabb hozzá a személyisége, ha csúnya.
Yuliusz 2020 jún. 01. - 15:38:19
Ha már említették, szóljon egy idősebb is. Az Örök visszatérés más filmekkel együtt a francia film évtizedekig tartó nagy korszakát indítja. Ez időkből való még a Szerelmek városa és a Nagy ábránd, mindkettőt még ma is a világ legjobb filmjei között tartják számon. A háború után már az 50-es évek második felétől nagyszerű francia filmeket és színészeket láthattak a magyar nézők is.
Jean Gabin, François Périer, Yves Montand, Gerard Philipe, Jean Marais, Fernandel, a most meghalt Michel Piccoli, az idén 90 éves Jean-Louis Trintignant (sosem feledem az Előzés-ben) és még sokan, sokak számára emlékezetesek.
És a nők: Danielle Darrieux, Annie Girardot, Simone Signoret, Marina Vlady, Mylène Demongeot, Bardot és Deneuve és a szegény Romy Schneider, akik születése szerint német, de szinte csak francia filmekben játszott. A névsor még hosszan folytatható.
Kár, hogy az európai filmgyártás elveszítette hegemóniáját, és mint minden, ezt is főleg a pénz és az üzlet mozgatja.
gladiolus 2019 júl. 05. - 17:28:06
Gyerekkoromban láttam és nagyon tetszett, most végre megint sikerült látnom, és én nem csalódtam benne most sem. Másként értékelem az egészet felnőtt fejjel, és sokminden új értelmezést nyer. Van egy érdekes hangulata, nagyon régi, 73 éves film, és mégsem dohosodott meg, hanem valami miatt izgalmas. Gertrud és Achille gonoszsága sokszor szinte már a groteszk humort súrolja nálam.
Egyébként meg nem mese ez, nagyon is valóságos emberi játszmákat dolgoz fel, és viszonylag életszerűen.
Szóval még mindig 10/10.
olahmiki1959 2012 júl. 14. - 17:03:01 Előzmény saaska
"Aki esetleg tudja, hogy melyik filmjében verekedte/szenvedte át magát Marais barátunk 1 vízimalom(?!)lapátkerekei közt, kérem segítsen."

Elég régi ez a kérdés, de miután egy téves válasz is született rá, - A királyasszony lovagja, - szeretném kijavítani, ha még aktuális, illetve, ha még érdekel valakit.
A jelenet a "Párizs rejtelmei" címû filmben szerepel, amelyben Jean Marais álruhás arisztokrataként, mint kikötõi munkás járja Párizs kétes hírû negyedeit, hogy a háttérbõl segítsen megmenteni egy szegény lányt, akit gonosz emberek tartanak fogva, hogy gazdag, kéjvágyó urak alantas szándékának szolgáltassák ki.
Ebben a filmben van egy szenzációs kocsmai verekedéses jelenet, amelyben Jean Marais bemutatja a "savate" nevû, régi francia ökölvívó stílust, amelyben magas színvonalú rúgástechnikák is szerepelnek, - hasonlóan a karate nevû távol-keleti harcmûvészethez, - és amely kitûnõen alkalmas arra, hogy valaki hétköznapi körülmények között megvédje magát.
Ez a verekedés annyira kemény és életszerû, hogy még mai szemmel is tátva marad az ember szája, és az is kiderül belõle, hogy bizony Jean Marais valóban olyan kemény fickó volt, mint ahogy azt a filmjei mutatják.
10/10
olang 2012 júl. 14. - 09:28:03 10/10
Jaaaaajjj!!!!

Megnézni, felvenni, megmutatni, menteni, továbbadni!..... :))))))
far vik 2012 jan. 08. - 20:03:30 Előzmény efes
Most már igen.
2/10
oncogito 2012 jan. 08. - 18:35:57 2/10
Amikor elõször láttam, elvarázsolt elbûvölt.
Mikor néhány éve újra láttam, teljesen kiábrándító volt. Valami hamis, csöpögõs, banális.
Kár volt újranéznem, mert egy emlékkel szegényebb lettem.
offtopic
efes 2012 jan. 08. - 09:11:37
Ott van az: Piéral (Achille Frossin)
far vik 2012 jan. 07. - 18:12:38
"Kicsi Asil"-t miért nem lehetett a stáblistán feltüntetni? Törpe, de attól még teljes értékû színész!
8/10
Ayrton Corvus 2011 jún. 03. - 14:01:52 8/10
Nekem már a Francia és a Magyar dvd kiadás is megvan. Hát a magyar kiadás igazi borzalom, nem elég, hogy karcos, de még pixeles is. Valószínûleg a klub nevezetû kiadó a legócskább kópiát vásárolta meg, 43-as film így a mezei nézõ úgy is annyit mond "régi film ezért karcos". Ezzel szemben a Francia dvd tökéletesen felújítva, restaurálva van. Eredeti elõzetes, és a filmhez angol felirat.
drabál 2011 jan. 16. - 18:54:24 Előzmény siegelinde
Nem vonsz le túlzott következtéseket egy apró megjegyzésbõl ,ami arra utal ,hogy nem kell szemellenzõsnek lenni ,hogy egy adott idõszakban minden szörnyû fekete ,míg másik oldalról meg fehér.
Abban ráadásul igaza is van ,hogy csak utólag voltak pl afranciák olyan nagy ellenállók ,valójában nagy tömegek kollaboráltak ,és élték mindennapjaikat.
siegelinde 2011 jan. 16. - 17:56:37 Előzmény vitkovits
Vitkovits, te nagyon próbálod itt eladni nekünk a náci megszállást, hogy az nem is volt olyan szörnyû... most vagy német vagy és felsõbbrendûnek érzed magad, vagy butuska, mert a 3. birodalomban igencsak másodrendû állampolgár lettél volna... Ost-sklave...:)
vitkovits 2010 nov. 15. - 18:37:09
Nagyon szép, klasszikus alkotás. A színészválasztás is bizonyítja, hogy a szerelem vak: az igen csúnyácska szõke színésznõt választották fõszereplõnek, holott "kéznél volt" az igen csinos barna is, a másik Natalie szerepében.

Amúgy pedig: ez a francia film 1943-ban készült, amikor a németek már a Vichy-köztársaságot is megszállva tartották. És ilyen alkotások születhettek a szörnyû fasiszta megszállás alatt...
9/10
pneklara 2010 nov. 15. - 12:37:38 9/10
Szép, romantikus mese volt.Talán a filmek megõrzik a mai ember számára, mi az a romantika, ami 1-2 évszázada talán még jelen volt a mindennapi életben is.Ma másképp "rendezik le" az ilyenfajta érzelmeket.
Cinna 2010 nov. 14. - 22:52:15
A királyasszony lovagja :-)
Ghanima 2010 nov. 14. - 21:23:06 Előzmény napraforgó
Számomra is Jean Marais volt az "elsõ szerelem"...
Nem tudom, láttad-e az Orfeusz alászáll címû filmet, ami ugyancsak Cocteau átirat és film, egy alaplegenda "modernizálva".
saaska 2010 nov. 14. - 18:53:49 Előzmény yoz007
Fantasztikus!!!

Végre van(:-)) esti TV-nézõs programom!
Aki esetleg tudja, hogy melyik filmjében verekedte/szenvedte át magát Marais barátunk 1 vízimalom(?!)lapátkerekei közt, kérem segítsen. Régóta keresem...
10/10
yoz007 2010 nov. 14. - 11:27:13 10/10
Köszönet a DUNA TV-nek,
hogy nem hagyja feledésbe veszni az értékeket!!!

Azt írja az elõszó, hogy ..."modern változatban"...
Milyen relatív minden.
A "modern változat" is már lassan 70(!) éves...
Természetesen: 10/10
Összes hozzászólás