Bánk bán

Bakancslistához adom
magyar operafilm, 116 perc, 2002

Értékelés:

68 szavazatból
Szerinted?

1213. Gertrud királyné meráni honfitársai dorbézolnak a királyi várban. A békétlenkedő magyar nemesek félrehúzódva szemlélik a dáridót, s Petur bán vezetésével összeesküvésre készülnek. Haragjukat csak fokozza, hogy miközben a távolban csatázó király helytartója, Bánk bán az országot járja, az udvarban hagyott feleségét, a szépséges Melindát a királyné léha öccse, Ottó egyre nyíltabban ostromolja. Petur titokban visszahívja Bánkot, aki azonban a békétleneket felségárulással vádolja. Ám Ottó bizalmasa, Biberach lovag elárulja Bánknak, hogy a herceg el akarja csábítani Melindát. Ottó a királyné bíztatására döntő rohamra készül.
A vár kerengőjében és kápolnájában is üldözi szerelmével Melindát, aki megvetően utasítja vissza, ám mégis félreérthető helyzetbe kerül. Az őket éppen megleső Bánk megrendül: úgy tűnik, hogy rajongva szeretett hitvese valóban hűtlen...

A mű nagy részét eredeti helyszíneken - többnyire Erdélyben, Jákon, Ócsán, Esztergomban, Visegrádon, Bélapátfalván és Budapesten - vették fel. A film a romantikus operát XIX. századi historikus festészetre emlékeztető képi beállításokkal, gazdag jelmez és díszlettárral idézi meg. A filmben a jelenlegi legnagyobb európai és világhírű magyar operaénekesek játszanak. A lodzi operatőr fesztiválon a film elnyerte a legjobb operaadaptációért járó díjat.
Bemutató dátuma: 2003. március 13. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
József Futó 2017 febr. 22. - 09:22:35 10/10 Előzmény lopata
Marton Éva túl is volt a csúcson, de korábban is kemény, éles, kellemetlen hangja volt.
10/10
southwind 2014 jan. 22. - 23:11:27 10/10
Kiss B. Attila és Rost Andrea is tökéletes
LexH 2013 aug. 21. - 00:13:26
Csak jeleztem, hogy volt a Zenés TV Színháznak egy ilyen produkciója, én egyébként többször is láttam. Mindenképpen szerencsésebb, ha jó énekesekkel játszatják el az ilyen adaptációkat, akik jó színészek is egyben. Vámos ezt nem tudta megoldani. Káel viszont igen, pedig õ nincs Vámossal azonos kategóriában. Inkább intézményvezetõként tartom számon. Ebben a filmjében szerintem minden jól sikerült. Rengeteg pénzt feccoltak bele, de megérte.

Kiss B. Attilát hallottam már tökéletesen énekelni Bánkot és rosszul is. Nem olyan szerencsések az adottságai, mint Simándyéi voltak. Marton Évával kapcsolatban nagyjából azonos a véleményünk. A nagy karrier persze mindent igazol, én akkor sem szerettem soha.
lopata 2013 aug. 20. - 23:11:39
Igaza van, ez legalább valóban az opera megfilmesítése. De azért, bár nem akarok a Port prókátora lenni,
mert tényleg sokszor írnak hülyeségeket, meg kell jegyezni, hogy ez sem játékfilm volt, csak tévéjáték. Legalábbis ezt olvasom a neten.
Sajnos, nem láttam, pedig jó lehetett. Simándy tényleg fantasztikus színész is volt, és bár sok hozzáértõ szerint nem volt igazán jó hangja, nekem õ az igazi Bánk. A megjelenése is igazi hõs, "nagyúr".
Ebben a mostani filmben nekem Rost Andrea Melindája volt lenyûgözõ. Hangja, játéka, szépsége. Viszont egyre gyakraban tapasztalom, hogy Marton Éva éneklése kifejezetten kellemetlen, idegesít. Rikácsol, dallamtalanul kiabál, de nem énekel. Nem is értem, mitõl volt olyan híres. Vagy lehet, hogy a film idején már túl volt a csúcson?
LexH 2013 aug. 20. - 17:34:31
Az elõzõhöz?

Illetve Vámos a szerepek felét színészekre bízta. Érdemes végigbogarászni a szereposztást.
Simándy viszont ilyen jó színész (is) volt ebben a változatban.

http://www.youtube.com/watch?v=6GlV5TqsCfs
LexH 2013 aug. 20. - 17:29:55
Teláltam egy ilyet is, ez TV-változat:


Erkel Ferenc: Bánk bán - az opera tévéváltozata.
Szereplõk: II. Endre, magyar király - Szoboszlai Sándor (Sólyom Nagy Sándor), Gertrudis királyné, Endre felesége - Komlóssy Erzsébet, Ottó, meráni herceg, Gertrudis öccse - Trokán Péter (Réti József), Bánk bán, Magyarország nagyura - Simándy József, Melinda, Bánk felesége - Szakács Eszter (Ágay Karola), Petur bán, bihari fõispán - Fekete Tibor (Faragó András), Tiborc, paraszt - Solti Bertalan (Melís György), Biberach, kóbor lovag - Benedek Miklós (Palócz László)
Vezényel: Ferencsik János
Zenei rendezõ Mátyás János, dramaturg Ruitner Sándor, vezetõ-operatõr Bornyi Gyula, rendezte Vámos László.


Vámos nem merte operaénekesekre bízni, ezért a színészek playbackeltek :(
lopata 2013 aug. 20. - 15:18:50 Előzmény adamnagysweetmovie
Nem tudom, a némafilmes feldolgozás mennyire tekinthetõ az opera feldolgozásának.... Persze, tudom, semennyire. Inkább a színmû (tudja, van egy színmû is ilyen címen, mely az operának is alapjául szolgált. Írta Katona József... )feldolgozásának. A Szinetár-félének mûfaji megjelölése "tévéjáték", zeneszerzõ Ránki György. A Szõnyi G. Sándorénak pedig Rossa László a zeneszerzõje, és az is tévéjáték. Na, ennyit az okos beírásáról, amelyet nyilvánvalóan némi politikai érzelem is vezérelt.
LexH 2013 aug. 19. - 12:48:29
A hosszú felsorolásból csak a karmester neve maradt ki, pedig egy opera esetében a rendezõével egyenértékû (gyakran fontosabb) a munkája: Pál Tamás. A karigazgató pedig Antal Mátyás.
zora 2013 márc. 16. - 08:46:18
Ha jól megnézed, látod, ez egy teljesen más film képe. Egy szó stimmelt (Bank), aztán kirakták... Kinagyítva látszanak a szereplõk is.
drProktor 2013 márc. 16. - 01:07:00
Hát, ebben, mint filmben, tényleg semmi pláne nem volt.
Egy hagyományos operaelõadás fölvétele.
Ebben nagyjából igaza van Redfieldnek.
Hogy mit lehetett volna kiagyalni, hogy vonzóvá tegyék fiataloknak, fogalmam sincs.
Azt esetleg érdemes lett volna kipróbálni, hogy Alföldy rendezze.
De persze mggyõzõdésem, hogy Redfield túl jóhiszemû, egyáltalán nem volt szempont, hogy népszerûbbé tegyék a fiatalok körében. A fõ szándék KáelCsaba helyzetbehozása volt, hogy egy nagyvalagnyi pénzt bõr alá tegyen, õ OV puszipajtása, emlékszem még a „polgári” kormány alatt, mikor elég zûrös volt ez a kurzusfilm: Káel ugyanolyan pofátlanul nyomult, mint most Vidnyánszky.
Nekem speciel tetszett ez a film. Könnyû nekem, kifejezetten operabarát vagyok.
Az is igaz, hogy hallottam már jobb elõadást is, még emlékszem gyerekkorom Simándyjára
10/10
southwind 2013 márc. 15. - 23:44:21 10/10
ez volt a leggyengusabb Bánk bán amit eddig láttam, erõtlen, nem karakteresek az énekesek, hangban színész játékban kis semmik
MrsAudrey 2013 márc. 15. - 23:02:05
Valaki tudna küldeni nekem magyar feliratot?
slywer 2013 márc. 15. - 22:53:22
Teljesen igazad van;ez borzalom! "El sem tudom klépzelni",milyen száármazású ember lehet a borító tervezõje...hgy nyújorkot rakta ki.Rohadék.
slywer 2013 márc. 15. - 22:27:18
Alaposan elszúrták a felirattal :( Mi a f@sznak kell kiírni;szépen,tisztán érthetõen énekelnek az operaénekesek!
zora 2013 márc. 15. - 21:32:31 Előzmény szürke bagoly
Szégyelljék magukat!
Valaki tudja, hogy lehet ezt megváltoztatni? Mert szereplõk nevénél már sikerült az IMDB-n javítanom, de itt a képnél nem látok 'edit'-et.
offtopic
aggodalmas 2013 márc. 15. - 21:18:41 Előzmény szürke bagoly
Mégsem tehettek ki egy ezüst hajóorrban
csokis szájjal pénzt számoló káelt,
a háttérben megérdemelt jutalmul
kapott kivilágított MÜPÁval...
valamint a Vidnyánszki
híres nyájával, nem!? ;-)
szürke bagoly 2013 márc. 15. - 02:37:01
"Érdekes" az imdb borítója a filmhez :-)
http://www.imdb.com/title/tt0286529/
adamnagysweetmovie 2013 márc. 14. - 19:40:29
A port-ajánló eképp döng:
"Erkel Ferenc operájának elsõ játékfilmes feldolgozásába"

Ez igaz, ha eltekintünk Kertész Mihály 1914-es némafilmjétõl, valamint 2 híres tévéjátéktól: 68 Szinetár, 87 Szõnyi G.
Lehet emlékezetesek maradnak annyira, mint kurzusfilmgyanús utódjuk.
3/10
Kulcskészítõ 2012 szept. 18. - 20:47:34 3/10
Lehet élvezni az operát, és lehet élvezni a filmet, a operafilm, mint mûfaj pedig mindenképpen egy ínycsiklandó elegyet képez, ha jó (például a Bergman-féle Varázsfuvola), de ez itt nem igaz.
Az világos volt, hogy anno ez az Ezüsthajó-produkció átnyúlt a hazai filmes világ feje felett, már csak a költségvetése terén is. Káel Csaba pedig, a hatalom kegyeltje, ha már kérhetett valamit a "fõnöktõl", akkor nyilván a legnagyobbat kérte, nyilván így jött a képbe például Zsigmond Vilmos. De õ sem alkotott valami hú de maradandót. A film ugyanis nem úgy lett fényképezve, ahogy kellett volna. Az opera mint olyan egy meglehetõsen teátrális dolog, egy zenei jelenség, és minden jelzésszerû benne, az emberek, a jelmezek, díszletek, minden. Az operában tudjuk, hogy amit látunk, az nem valódi. Ehhez képest, amit itt látunk, az megpróbál reális lenni, amely próbán persze rendesen elcsúszik. Valódi akar lenni, ahelyett, hogy úgy akarna kinézni, mint egy opera, és ettõl a képi világot eléggé unalmas és üres illusztrációknak látjuk. Erre külön rátesznek egy lapáttal az egyéb hibák. Durva vágási hibák, vagy mikor például Melinda a vádak súlya alatt majdnem összeomlik, és a körülötte kört alkotó emberek arcáról ferdén tartott kamerával vágnak be képeket, az egyszerûen borzalmasan gagyi. Iszonyat rossz hatást váltanak ki az elmaszatolódott gyertyalángok, amivel a film tele van, és a legolcsóbb tévés produkciók világát idézi meg. Plusz a blendézések (elsötétítés-kivilágítás), ezek végképp a tévénézést idézik. Elhibázott tehát koncepció. Nem úgy kellett volna felvenni, "mintha film lenne", hanem úgy, mint egy opera-filmet. De Káelben nincs tehetség, mert õ nem "igazi" filmes, õ nem hozott magával a forgatásra tehetséget, csak - képletes értelemben - apuci drága autóját.
pneklara 2012 márc. 19. - 19:38:54
Nekem tetszett ez az operafilm. Bár többször hallgattam már az áriákat,láttam az opera közvetítését, de ez a vizuális élmény, a történés filmszerû bemutatása pluszt adott hozzá. Az is igaz, hogy olyan volt, mint egy romantikus filmdráma, a némafilmekre jellemzõ borzongató képsorok / villámlás,a folyó örvénye/Különösen megható volt, amikor Melinda holttestét hozták.
Az opera áriái közül nekem Melindáé a kedvesek.
Összes hozzászólás