Blokád

Bakancslistához adom
Blokada/Blockade
orosz dokumentumfilm, 52 perc, 2007

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

A Blokád egy montázsfilm eddig nem látott archív anyagokra épülve, melyet a rendező a Moszkvai Filmarchívumban talált. Fekete-fehér filmtöredékeket látunk a második világháború alatt, 1941 és 1944 között, amikor is Leningrád városának lakói blokád alatt élték hétköznapjaikat. Csontig hatoló hideg téli utcaképeket vetítenek elénk, túlélni vágyó emberekkel, katonákkal, miközben a némafilm pereg, s a film semmilyen dialógot, narrációt vagy zenét nem használ, csak zajokat, hangokat, lépteket, puskaropogást, a jég, a fagy hangjai mindezek.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
oszizambo 2009 ápr. 29. - 15:46:32 10/10 Előzmény ondok
Nagyon-nagyon kemény.
ondok 2009 ápr. 28. - 00:27:51
Hát elég unalmas vót .Millió ilyen felvételt lehetett már látni aháborúról.Engem a leszakadt házak az 1956-os Üllõi útra emlékeztettek ,amit az oroszok lõttek rommá.
feketevipera 2009 márc. 13. - 21:06:19
Az adott kor életét viszonylag jól tükrözõ archív felvételekbõl összeállított film. Nem tudom, a készítõk mennyire voltak "mesteremberek", és hogy mennyire magánhasználatra szánták a felvételeket, mindenesetre üdvözlendõ dolognak tartom, hogy egy ilyen dokumentumfilmet hoztak ki ezekbõl. Nagyon megdöbbentõ, realista szemlélet uralkodik a kisfilmekben, láthatjuk a mindennapos létharc, az élni akarás keserveit. Mi persze elképzelni sem tudjuk, milyen dolog lehet az, ha a csonttá fagyott emberek a mindennapok részeivé válnak, és már fel sem figyelünk rájuk, ha elmegyünk mellettük. A film egyszerû emberekrõl szól, a hozzájuk méltó egyszerû eszközökkel.
zsivago 2008 szept. 01. - 22:35:16
Helyesbítek, ezek részben amatõr felvételek, mert amikor megnéztem a youtube-on, a stáblistában 38 (!) operatõr nevét sorolják fel. Ennyi profi nem lehetett Leningrádban.
gabroca 2008 szept. 01. - 20:46:27
A 3 éves ostrom alatt odáig fajult az éhezés, hogy már az éhezõk eljutottak a kannibalizmus határáig is. Nem volt mit enni, és kénytelenek voltak halottakat is, ezt olvastam. Másik oldalon meg azt látom, mennyi szenvedést okoztak az oroszok más országokban...
zsivago 2008 szept. 01. - 20:33:44
Történelem közelnézetbõl. Még sohasem láttam ehhez foghatót. Ennivaló, tüzelõ nem volt, tûzijáték viszont igen. A stadion üléseinek szétszedésekor a háttérben a generalisszimusz óriási portréja. Nem hiszem, hogy az operatõr amatõr volt, mert nagyon jó szemmel és iróniával láttatta a dolgokat, még ha a mostani összeválogatás, vágás sokat segített is. A megfagyott emberek mellett elsétáló közönyös járókelõk, és az akasztási népünnepélyre összesereglett (összeterelt) nézõk lelkes érdeklõdése. Más volt ezt így látni, mint a történelemkönyvek lapjairól. Mély nyomokat hagyott bennem ez a film, nehezen felejthetõ, megrázó alkotás.
pozsizsuzsi 2008 szept. 01. - 12:57:12
"a film semmilyen dialógot, narrációt vagy zenét nem használ, csak zajokat, hangokat, lépteket, puskaropogást, a jég, a fagy hangjai mindezek."

Akkor lássuk!