Cool!

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott holland filmdráma, 89 perc, 2004

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A film a 2004-ben brutálisan meggyilkolt Theo van Gogh utolsó alkotása, amelyben a szereplők többsége marokkói származású, Hollandiában élő, amatőr színész.
Három tizenéves muzulmán fiú egy holland városban él. A monoton vidéki élet a bűnözés útjára sodorja őket. Bandát alkotnak és kisebb lopásokból élnek. Hamarosan lehetőségük nyílik egy nagyobb akcióra: a helyi maffia rábeszéli őket egy bankrablásra. A fiúk azonban lebuknak és egy fiatalkorú bűnözők részére létrehozott javító-nevelő intézetbe kerülnek. Vajon megváltoznak ennek hatására?

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
efes 2008 márc. 01. - 11:43:38
fontos kérdést vet fel ez a film. rendezõjét, theo van goghot, néhány éve gyilkolta meg egy muszlim hollandiában, a legliberálisabb nyugati államban, mely után komoly jobbratolódás lett tapasztalható a közvéleményben. e film bûnözõ arab származású, holland fiatalokat mutat meg nekünk, dokumentarista szemléletmóddal, gyaníthatóan a körülmények nem járnak messze a valóságtól. ám nagy valószínûséggel e filmnek is köszönhetõ, hogy a rendezõt megölték.

tehát a kérdés a következõ: szabad-e, muszáj-e rázós kérdésekrõl fimet készíteni, még akkor is, ha a film esetleg élõ embereket sért? (utalnék itt a port.hu-n is a tigristej topikban folyó polémiára, melyben egy dokumentumfilmrendezõt vádol filmjének tárgya, egy falu (többségekisebbsége, ki tudja?)...) vagy hagyni kéne az egészet a francba és boldoguljon úgy, ahogy tud?
vagy szemérmesen lesütött szemmel elballagni a szar mellett, és csak a széprõl, jóról, pozitív tendeciákról készíteni filmet?

én az elsõ variációra szavazok, bár még nem nyomtak fegyvert a halántékomhoz egy mondatomért sem...