A kihalás szélén

Bakancslistához adom
Extinction
spanyol-magyar sci-fi, 112 perc, 2015

Értékelés:

58 szavazatból
Szerinted?

A film kilenc évvel azután játszódik, hogy az emberiség többségét egy vírus tomboló őrültté változtatta. Patrick, Jack és Lu megúszta, és Harmony-ban, a nyugodt, hóval borított városkában éli életét. Jack és Patrick alaposan meggyűlölték egymást egy bizonyos, szörnyű eset miatt, ám amikor a fertőzöttek feltűnnek a láthatáron, kénytelenek félretenni haragjukat.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
slim69 2023 ápr. 17. - 01:11:05 1/10
Kár az időt elb@szni rá.Unalmas,vontatott,sötét fos.
4/10
nikato 2020 máj. 31. - 13:51:55 4/10
Spoiler: Onnantól, hogy a kutyát nem mentette meg, addig, hogy kiderült gyereklabló... Pocsék, unalmas, Lost-os csávó képét alapból nem bírom. Töltény pazarlás az mindig van. Zombik nem voltak félelmetesek, ennél még a jeti visszatér jetije is ijesztőbb volt. Lu szörnyet lát, de nem felébreszti az "apját", hanem leül a lámpával a földre, hátha közben odamegy a fényre a zombi (akkor nem derült ki a vakságuk), majd várja a reggelt az ágy alatt. SPOILER VÉGE Eleje pedig jól indult, hogy télbe fagyott világ.
7/10
Judit Seregelyes 2020 máj. 23. - 01:49:02 7/10
Ez a Jack végig olyan hülye szerencsétlen fejeket vágott, hogy rossz volt ránézni. :-)
Egyébként elmegy a film.
8/10
InteriorLulu 2019 aug. 04. - 12:18:41 8/10
SPOILER!

@Owl: "Ha este kinézek az ablakon, és egy zombi ássa a kerítésnél a lyukat, akkor minimum felkeltem aput és ordítani kezdek."
Ezek szerint te is egy kilencéves gyerek vagy, aki ráadásul hasonló szituációban él, mint ő...

@stupek2: "1.,a buszos jelenet. kik miért hová utaztak, mi lett velük?
2.a 10 percben az van írva, hogy 9 évvel késõbb, de: a rádiós rendszeresen bekapcsolja rádióadóját , amihez generátor kell, amihez benzin kell. Honnan? A lány mellett ott futkos egy néhány éves kutya, mikor született a kutya, ha emberek sem léteznek csak alig? Aztán ott volt egy róka, az is fiatalabb mint 9 éves! Meg ott egy nyúl is! Meg ezek az állatok mit ettek eddig? Ha mutánsok veszélyeztetik a környéket, az „apa” miért nem spórol a lõszerrel, miért gyakorolgat lõni vele. A kiscsaj tudja, hogy vannak szörnyek, mégis kimegy . Ja, és milyen közvilágítási lámpa ég kint, ha nincs villany?
A végén a férfi fáklyával világít, így hívva magára a figyelmet, de mint korábban megtudtuk, a zombik nem látnak, tehát felesleges a fáklyáskodás."

Olyanokat kérdezel, amikre tök egyértelműen megvannak a filmben a válaszok.
A buszos jelenet az egész kataklizma (a fertőzés) elején történik, emberek utaznak Harmonyba, a már akkor is valamiért biztonságosnak számító helyre. A három főhős kivételével mind a zombik martalékává válik, tovább gyarapítva ezzel a zombi-populációt.
A rádiós Patrick rendszeresen megy a motoros szánjával a közeli, teljesen elnéptelenedett nagyvárosba, onnan hozza kannákban a benzint, mint ahogy a kaját is, ruhát, mindent, ami kell. (ugye nem muszáj részleteznem, pontosan honnan szedi a benzint?). A generátor által megy a "közvilágítás" is.
Attól, hogy alig léteznek már emberek, attól még élhetnek és szaporodhatnak ott állatok, ahogy természetesen teszik is. Pár, pártucatnyi egyed, legyen az kutya, róka, nyúl, bőven el tud lenni egy hirtelen elnéptelenedett nagyvárosban, megtalálják az élelemforrást.
Az "apa" szentül meg van győződve, hogy az állandó hideg okán időközben már kihaltak a zombik, ezért nem spórol a lőszerrel.
A kiscsaj egy gyerek, aki mint ilyen, egyrészt kíváncsi, másrészt nem okvetlen cselekszik minden helyzetben racionálisan. Gyerek.
Nem felesleges a fáklya, hisz azt is megtudtuk, hogy a kifinomult egyéb érzékeikre, nevesül többek közt a hőérzékelésükre hagyatkoznak.

@időjós 1010:
"Spanyol-magyar produkció, de amerikaiak a színészek, és Amerikában játszódik az egész !? Nem fura ez egy kicsit ? vagy én tévedek ? Nem figyeltem oda eléggé ?"

Utóbbi lesz a megoldás. A főszereplők kivételével a teljes stáb spanyol és magyar. Továbbá nem derül ki, hol játszódik az egész, ez teljesen lényegtelen is; mégha jelek arra is utalnak, hogy valóban Amerikában, ez akkor is másodrendű.

"Az se volt tiszta teljesen, miért pont az emberhús a cél. Az állatvilág tán nem halt ki. Egyébként ezzel volt a másik problémám.: Mi is történt pontosan a világgal, és miképpen ? Állandó hideg, örök tél ? Nekem valahogy nagyon ilyen érzésem volt, de mintha ez nem hangzott volna el egyáltalán a filmben. Nem volt erre vonatkozó magyarázat. Mint ahogyan a vírus terjedésére sem."

Nem feltétlen csupán az emberhús volt a cél, vadászhattak a zombik az állatokra is. Valószínűleg tették is, bár ez a történet szempontjából teljesen lényegtelen.
Mint ahogy az is, hogy pontosan mi is történt, honnan eredt a fertőzés, vagy hogy a Földön mindenütt örök tél lett-e, és ha igen, mitől. Tökmindegy, nem erről szól a film, tehát ha tudjuk, az akkor sem igen ad hozzá semmit a filmhez. A vírus a harapás általi egymásnak továbbadásból terjedt, mint bármely más zombifilmben.

"Ami a kislány édesanyjának halálát illeti, sejthetõ, de nem egyértelmû. Hogyan is történt pontosan ? Megölte a pasas a szomszédból, aki egyébként a valódi apa, és aki talán ha jól értettem, a megcsalt férj is egyben. Remek, de gondolom okkal ölte meg."

Azért ölte meg, mert az bezombult. A film elején a buszon négyen maradtak túlélők, a két faszi, a kislány, és az anyja, aki utóbbi valóban Patrick, a "szomszéd", az igazi apa párja volt. És igen, úgy tűnik, Jackkel is szerették egymást. Ám az anya a buszos jelenet végén kapott egy harapást, és emiatt nyilván végezni kellett vele, amit az amúgy akkor még valóban masszív alkoholista Patrick tehetett meg, és ami miatt Jack - teljesen irracionális módon, érthetetlenül - hosszú évekig rá sem akart nézni Patrickre.

"Találnak egy nõt, akit felgyógyítanak, és aki elkezdi mesélni saját történetét, amiben egészen sokan vannak, és még mindenki életben van, amikor a kislány félbeszakítja a mondandóját, és soha nem fejezi be a történetet, mely megmagyarázhatná, hogy miért van õ most egyedül, merre vannak a szülei, a testvérei, merre van a konvoj, és a gyermeke apja ?"

Ez jogos, a nő teljes sztorija valóban érdemben adhatott volna valamit az egész történethez. Kár érte.

"Amikor viszont tiszta a cél, apuka gondolkodik egy fél órát azon, hogy meghúzza-e a ravaszt vagy sem."

Teljesen nyilvánvalóan, sőt később utalva is rá azon dilemmázott, megmentse-e a gyűlölt szomszéd életét.

"A film vége nekem sem volt szimpatikus. Teljesen félbevágták. Bár sejthetõ a folytatás, mégis hiányzik, méghozzá nagyon, és bár nem elvetélt ötlet napfelkeltével zárni a filmet, mégis nagyon szarul lett ez kivitelezve."

Az utolsó kockákon nem csupán napfelkelte szerepel, hanem egy élőnek tűnő civilizáció is, emberek által jelenleg is lakottnak tűnő város képe, vélhetően ahonnan a végén a kislány által befogott rádióadást sugározták. És életbevágó infóik voltak már addigra: ezek a "zombik" már nem fertőznek, pontosan lehet már tudni, mi zavarja őket rettentőmód (a hangos zaj), illetve pontosan lehet tudni, hogyan lehet valóban megölni őket (a fülükbe lőve).




laszloagi35 2019 jan. 20. - 23:11:19 Előzmény barna pólós2
A holtak hajnala eredetije volt az egyetlen jó zombis film! Jöhetett volna utána Kovács Kati: Most kéne abbahagyni...
laszloagi35 2019 jan. 20. - 23:08:21
Will Smith jobb volt! És jobban megrázott a film is! De nem unják még a témat? Lassan nincs olyan csatorna és olyan időpont ahol ne épp zombik harapdálnának!
5/10
barna pólós2 2016 dec. 09. - 14:21:52 5/10 Előzmény m3246
A Holtak hajnala remake az egyik kedvenc filmem, a kevés jó zombis filmek egyike, de ez a film nem jött be, unalmas, alig történik benne valami.
5/10
barna pólós2 2016 dec. 09. - 14:17:42 5/10
A címe jól hangzik, de alig történik benne valami, nem olyan jó film, de egyszer nézhetõ. Nem is látszik rajta, hogy európai film, csak annyiban, hogy kevés a szereplõ.
5/10
idõjós1010 2016 jan. 15. - 02:02:52 5/10 Előzmény Owl
No igen. Lövöldöznek eszetlenül, vakon, semmit el nem találva. Amikor viszont tiszta a cél, apuka gondolkodik egy fél órát azon, hogy meghúzza-e a ravaszt vagy sem. Végül egyik alkalommal sem húzta meg. Rambóskodásnak valóban nem volt így lõszer nélkül már túl sok értelme. Amit kilõtte a semmibe az ablakon keresztül az utóbb milyen jól jött volna, amikor kiment keménykedni.
5/10
idõjós1010 2016 jan. 15. - 01:59:20 5/10 Előzmény stupek2
spoiler
Jó észrevételek, de az állatvilágnak nem feltétlenül kellett kihalnia. Noha mondjuk nem tudom mit eszik egy nyúl télen. Az apuka tényleg csak pazarolta a lõszert. Semmire nem volt jó, mert vadászni soha nem ment el. Az pedig szent meggyõzõdése volt, hogy a dögök már kihaltak. A kis csaj teljesen agyatlan volt, a nyulát is kint hagyta a hóban, pedig állítólag az a kedvence. Buszos jelenet sejthetõ volt szerintem. Valami óvóhelyre tarthattak eredetileg.
5/10
idõjós1010 2016 jan. 15. - 01:53:07 5/10
Spanyol-magyar produkció, de amerikaiak a színészek, és Amerikában játszódik az egész !? Nem fura ez egy kicsit ? vagy én tévedek ? Nem figyeltem oda eléggé ? No mindegy, ez a kisebbik gond. Viszont mielõtt le spoilerezném teljesen, az ítéletem az róla, hogy mindent összevetve egy átlagos darab. Az tartja õt az erõs átlagban, hogy nagyon korrektek a lények. Viszont se eleje, se vége. Történetvezetés hiányos, sztori, erõsen elnagyolt. Egyébként KB a Barlang címû film mintájára készültek a dögök. Ugyanaz az elképzelés. Ugyan olyan jól is sikerültek. Viszont egy valami nem ugyanaz, az indokoltság, és az evolúciós idõ. SPOILER Állandó sötétség mellett indokolt a vakság kialakulása, de ez esetben ez nem állt fen. Állandó csönd mellett még a nagyon finom érzékû fül is megalapozott, no de ebben a filmben, ilyen komoly fokú zaj érzékenység érthetetlen. Az se volt tiszta teljesen, miért pont az emberhús a cél. Az állatvilág tán nem halt ki. Egyébként ezzel volt a másik problémám.: Mi is történt pontosan a világgal, és miképpen ? Állandó hideg, örök tél ? Nekem valahogy nagyon ilyen érzésem volt, de mintha ez nem hangzott volna el egyáltalán a filmben. Nem volt erre vonatkozó magyarázat. Mint ahogyan a vírus terjedésére sem. De a hiányosságok sora még csak itt kezdõdik,: Ami a kislány édesanyjának halálát illeti, sejthetõ, de nem egyértelmû. Hogyan is történt pontosan ? Megölte a pasas a szomszédból, aki egyébként a valódi apa, és aki talán ha jól értettem, a megcsalt férj is egyben. Remek, de gondolom okkal ölte meg. Ehhez képest a pótapuka úgy védi azt a gyerek tõle, mintha közveszélyes gonosztevõ lenne. Gyereket nevel, üvegekre lövöldözik, de nem megy el húsra vadászni. Ellenben az iszákos szomszédnak van esze. Õ vadászik, és kutatja a túlélõket. No mindegy. Menjünk tovább. Találnak egy nõt, akit felgyógyítanak, és aki elkezdi mesélni saját történetét, amiben egészen sokan vannak, és még mindenki életben van, amikor a kislány félbeszakítja a mondandóját, és soha nem fejezi be a történetet, mely megmagyarázhatná, hogy miért van õ most egyedül, merre vannak a szülei, a testvérei, merre van a konvoj, és a gyermeke apja ? A film vége nekem sem volt szimpatikus. Teljesen félbevágták. Bár sejthetõ a folytatás, mégis hiányzik, méghozzá nagyon, és bár nem elvetélt ötlet napfelkeltével zárni a filmet, mégis nagyon szarul lett ez kivitelezve. Hacsak nem akartak villám gyorsan egy folytatást készíteni, de ha jól sejtem nem készült ilyen belõle. A kislány pedig azóta három évvel idõsebb lett. Nehéz volna így onnan folytatni, ahol abbamaradt anno. Az egyik pillanatban még a szörnyekkel küzdenek, a másikban pedig hopp, vége a filmnek. Épp menekültek, aztán megálltak aludni. Felébredtek, és vége :-D ha valóban soha nem lesz folytatása, akkor elcseszett egy darab, annyi szent ! Volt egy jó szörnyük, meg egy hiányos tucatsztorijuk, és készítettek belõle egy minimalista filmet, néhány szereplõvel. Mozijegyet nem váltottam volna rá annyi szent :-D
3/10
stupek2 2015 dec. 19. - 11:12:46 3/10
sajnos néhány dolog zavar a filmeben:
1.,a buszos jelenet. kik miért hová utaztak, mi lett velük?
2.a 10 percben az van írva, hogy 9 évvel késõbb, de: a rádiós rendszeresen bekapcsolja rádióadóját , amihez generátor kell, amihez benzin kell. Honnan? A lány mellett ott futkos egy néhány éves kutya, mikor született a kutya, ha emberek sem léteznek csak alig? Aztán ott volt egy róka, az is fiatalabb mint 9 éves! Meg ott egy nyúl is! Meg ezek az állatok mit ettek eddig? Ha mutánsok veszélyeztetik a környéket, az „apa” miért nem spórol a lõszerrel, miért gyakorolgat lõni vele. A kiscsaj tudja, hogy vannak szörnyek, mégis kimegy . Ja, és milyen közvilágítási lámpa ég kint, ha nincs villany?
A hószánkós menekülõs jelenetben látszik, ahogy a kamerás is megy mellette és felveri a szánja a havat.
A végén a férfi fáklyával világít, így hívva magára a figyelmet, de mint korábban megtudtuk, a zombik nem látnak, tehát felesleges a fáklyáskodás.
A filmenk olyan értelmetlenül lett vége ahogy elkezdõdött.
Néha, amikor van zene, akkor az jó
2/10
Owl 2015 nov. 22. - 01:10:50 2/10
Kis magyarázat: sorozatokat nem nézek, így csak saját magához tudom viszonyítani. A moziban ez elvérezne. A legfõbb hiba, hogy egy lepusztult, veszélyekkel teli világban a szereplõk nem tudtak hitelesen viselkedni. SPOILER Ha este kinézek az ablakon, és egy zombi ássa a kerítésnél a lyukat, akkor minimum felkeltem aput és ordítani kezdek. A fegyverrel bénázás után Rambóként lövöldözésrõl nem is beszélve. És persze a végére kellett egy önfeláldozás is, mikor a zombik hirtelen "ott termettek" az erõddé alakított házban mindenütt, a pincétõl a padlásig.
2/10
Owl 2015 nov. 22. - 00:43:30 2/10
Egész jól indult, aztán belefulladt a ZS kategóriába.
7/10
King Diamond 2015 nov. 15. - 21:12:55 7/10
SPOILER IS LEHET BENNE!!!
A film magyar címe A kihalás szélén, át lehetne írni a szerkesztõknek! Pont egy ilyen jellegû filmet szerettem volna nézni egy nehéz nap után. És egész jó volt ez. Számomra pont az eleje indult nagyon ígéretesen, a buszos jelenet. Aztán egy kicsit más irányba ment a film további története, de nem bántam meg, hogy megnéztem. A film hangulata nagyon jó, szeretem az ilyen atmoszférájú thrillereket, horrorokat. A színészek jók, hiába nem sokszereplõs filmrõl van szó. Habár én nem nagyon ismerem egyik színészt sem (vagy legalábbis nem nagyon voltak ismerõsek), nem láttam a Lost sorozatot, amiben játszik Matthew Fox. A zombis/fertõzöttes (vagy mik voltak azok) szál nem volt rossz, de nem bántam, hogy nincs belõlük túl sok, az viszont tetszett, hogy nem szokványosan ábrázolták õket. Az elején láttam kiírva, hogy egy regény alapján készült, utána fogok nézni, hogy megjelent-e magyar nyelven a könyv és lehet, hogy el fogom olvasni. A film zenéje remekül támogatta a hangulatot és a magyar szinkronnal sem volt problémám.
Egyszer ajánlom megnézni, mert érdemes, fõleg azoknak, akik szeretik az ilyen jellegû filmeket.
7/10
7/10
pihes 2015 okt. 18. - 15:18:07 7/10
A teljes film tetszett, bánom, hogy korábban, nem néztem már meg.
8/10
fbal 2015 szept. 21. - 21:17:18 8/10
Nagyon jó film, messzemenõen alul van pontozva.
8/10
m3246 2015 szept. 11. - 13:28:15 8/10
Nagyon kellemesen csalódtam a filmben! De induljunk ki abból, hogy akinek a Holtak hajnala utolsó remake-je tetszett, az ezért a filmért is rajongani fog! Kicsit gyengén indul a buszos jelenet, már majdnem feladtam, de jól tettem hogy nem! Ahogy a holtak hajnala sem elsõsorban a zombikról szól, így ez film is inkább az emberi vonalat viszi tovább. De itt még jobb! Igazán elgondolkodtató mikor már csak egy marék ember létezik, teljesen mások a prioritások mint ebbe a húsdarálóba amibe most élünk. Mások lesznek a prioritások, mások az emberi kapcsolatok... öröm nézni egy ilyen filmet! Hozzá tenném, talán még soha nem láttam annyira jó színészi játékot és jelenetet, mint mikor áthívták a szomszédot vacsorára :) a gyermeki kíváncsiság, az apai aggodalom és a szomszéd öröme... eszméletlen jó lett... El tudom képzelni, hogy ez nem mindenkit fog meg de nálam nagyon betalált. És igen nagyon jók a színészek! Kicsit tartottam tõle, hogy a végét nagyon elrontják, ahhoz képes olyan jó átlagosan zár a film, szóval még ezzel sincs nagy gond.... Tényleg csak azt tudom mondani, ha a Holtak hajnala tetszett, ezt is feltétlen nézd meg! 8/10