Fekete 47

Bakancslistához adom
Black '47
18 éven aluliak számára nem ajánlott ír akciófilm, 105 perc, 2018

Értékelés:

34 szavazatból
Szerinted?

Írország, 1847. Az ír Hannah (Hugo Weaving) távol az otthonától, az angol hadseregben szolgálatot teljesítve harcol. Egy nap a borzalmakat, a pusztítást megelégelve hátat fordít a csatatérnek, hazatér a családjához . Otthon azonban még a háborúnál is nagyobb borzalom várja: nincstelenség, kiszolgáltatottság, éhínség, kilátástalanság, ami azonnali és határozott tettekre sarkallja Hannah-t.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
nefefe 2021 okt. 26. - 17:13:35 10/10
Kiváló történelmi korkép (vagy kórkép?) a XIX. századi Írországról. És ezzel ugyan nem foglalkozik részletesen a film, de több millió ember éhhaláláról és kivándorlásáról. És nem lényegtelen, de az innen kivándorló emberek nagy mértékben hozzájárultak az USA felemelkedéséhez és fejlődéséhez. Aki többet akar tudni az akkori ír helyzetről, itt olvashat róla: https://wol.jw.org/hu/wol/d/r17/lp-h/102002726
A film egy család tragédiáján keresztül mutatja be a kiszolgáltatottság, a hatalmi gőg - és mindezek következményeinek történetét. Igazság - vagy annak hiánya - és az ebből eredő bosszú. De fel lehet fedezni benne a másik fél eszmélését, ébredését és - végül - segíteni akarását is. A végig tragikus történet vége is tragikus, bár azok, akik előidézték a rossz történéseket, megkapták amit érdemeltek. Lassan gördülő cselekmény, kiszámítható következmények, de ez semmit nem von le az értékéből. A záró dilemma feltette a néma kérdést, melyik úton tovább, melyik a jobb alternatíva? További megtorlás vagy egy jobb élet reménye? Kiváló film, kiváló rendezéssel, hiteles szereplőkkel. Nem tudom, miért, de Hugo Weaving mindig a fiatalabb Sam Neill-re emlékeztet... Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki a komoly, elgondolkodtató témájú filmeket szereti. Ja, és ez nem akciófilm! Inkább történelmi dráma.
3/10
bundi8 2020 jún. 13. - 21:39:24 3/10
számomra csalódás....
10/10
Nótárius 2020 máj. 01. - 12:54:25 10/10
Az angol fennhatóságú Írországban a nagy éhínség (1845-1850, több mint
másfél millió halott és több milliós kivándorlás!) alatt játszódó történelmi dráma egy az angol hadseregbe kényszersorozott földműves fiatalemberről, aki miután hosszú évekig külföldön harcolt a brit érdekekért, katonaszökevényként hazatér családjához; ám amivel otthon szembesülni kényszerül az könyörtelenül eltökélt elhatározásra készteti.

Az adott történelmi korszak ír közembereinek elnyomott életviszonyait, nélkülözéseit, végletes nyomorát és az ezekből következő elborzasztóan sok áldozattal járó éhinséget, nyers érzékletességű naturalizmussal megjelenítő film; zord szépségű tájjal, hiteles történelmi háttérrel, korhű tárgyi környezettel, és valóságos érzetűen balladai feszességű drámai történésekkel.
Külön figyelemre méltó a kézi és lőfegyveres küzdelmek, minden sallangttól és idealizáltságtól mentes, rideg valószerűségű ábrázolása.
3/10
pihes 2020 febr. 24. - 14:40:47 3/10
A barbár módszerek sem állnak távol attól az embertől, aki itt a családjáért áll bosszút. Az időszak amiben játszódik az kínkeserves.
Semmi extra miatt nem érdemel magas pontszámot!

3/10