Hadisajtó

Bakancslistához adom
The Wipers Times
15 éven aluliak számára nem ajánlott angol háborús filmdráma, 92 perc, 2013

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

1916, Belgium. Mikor az ypre-i csatát követően Fred Roberts százados a romok között egy csodával határos módon működő lapnyomdára bukkan, elhatározza, hogy egy a katonák moráljának javítására újságot indít tele humoros történetekkel, szatirikus, helyenként maróan gúnyos cikkekkel... Ez a lélekemelő film egy legendás újság előtt tiszteleg, hisz miközben az életüket nap mint nap kockáztató szerkesztők körül tombolt a háború, a magazin egyre nagyobb népszerűségre tett szert a nyugati fronton, nem kis mértékben annak köszönhetően, hogy pikáns írásaival és merész humorával az emberi lélek szívóssága előtt tisztelgett, amelyben még a legnagyobb harcok közepette is maradt spiritusz.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
InteriorLulu 2020 dec. 08. - 00:02:28 7/10
Igaz történet, és jó is a sztori, de valahogy nincs súlya. A fókusz talán túlságosan is az újságon, annak vicces(kedő), szatirikus, gúnyolódó, és persze a hadvezetésnek merészen odamondogató tartalmán van. Két és fél éven át jelenteti meg rendszeresen egy tucatnyi katona a lapot, és bár állóháború lévén mindvégig Ypres és Sommes közötti bunkerekben és lövészárkokban élnek, a helyzettel együttjáró sűrű bombázások, gáztámadások, gyalogrohamok okozta nyilvánvalóan igen sok szenvedés, pusztulás és halál semennyire nem jelenik meg a filmben. Holott biztos vagyok benne, úgy mélyebb, ütősebb és emlékezetesebb lenne egy 20-30 perccel hosszabb időtartammal is.
Egyébként ugyan nincs a portos stáblistán, de viszonylag nagy szerepe van a helyi brit főparancsnok bőrében Michael Palinnek.