Levelek Rákosihoz

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 38 perc, 2006

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Meg lehet-e jobban ismerni egy korszakot, annak valódi arcát, mint azt legjobban visszatükröző kordokumentumokból, esetünkben a mindenható hatalom megtestesítőjéhez, Rákosi Mátyáshoz íródott levelekből. Az 1948-56 közötti években naponta több ezer levél érkezett a pártvezérhez a legkülönbözőbb társadalmi rétegekből származó emberektől, akik legtöbbször utolsó szalmaszálként írtak sérelmeikről, fogalmazták meg panaszaikat és kéréseiket. E film segítségével a ma embere átfogóbb képet kaphat a hatalom mechanizmusáról, a hatalom és állampolgár viszonyáról. Elhangzik például Olti Magda színésznő nyaralási kérelme, Papp Laci építkezési támogatást kérő levele, Puskás Öcsi köszönőlevele, de több névtelen kisember írása is.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Loránd Ternesz 2016 máj. 29. - 12:06:51 Előzmény dantonb
Mintha naponta nem arra emlékeztetnének, hogy mi volt Horthy kormányzó és a nyilasok idejében. Mi ez a múltba révedés? Kérdezd ezt a hisztizós zsidókat, akiknek minden nap antiszemita, ha az nem a hollókosztról szól. Essen már szó másról is, mert ha csak a 20. századot is nézzük más is történt, és mással is nem csak a zsidókkal. Ha pedig nem vagyunk tisztában múltunkkal, akkor se jelenünk, se jövõnk nem lesz.
drProktor 2011 aug. 24. - 01:44:44
Nem hittem a fülemnek:
Amikor a levelek szövegét olvasták,
nyilván kevéssé ismert szinkronszinészeket alkalmaztak.
Amikor éppen Rákosi által írt szöveget olvastak be,
a hang érezhetõen el lett torzítva, a pasi orrhangon "trombitálta"
a szöveget.
Micsoda degenerált, ostoba, komolyatalan rendezõi koncepció.
Az áldozatok helyett és nevében kikérem magamnak.
dantonb 2011 aug. 23. - 23:26:34
Ok ,de mi ez az állandó múltbatekintgetés ,és a komcsik bûneinek emlegetése.Mintha átesnénk aló túlsó oldalára , mert ugyebár lenne mit emlegetni a nyilasokról,és a Horthy rendszer nyomoráról is.Bezzeg ,amikor veszélyes volt ,akkor amost komcsizók ,mûsorkészítõk kussoltak ,ill a munkásõrgyûlésekre járkáltak,meg a pártba meg a Kiszbe.
mandulavirág 2009 okt. 20. - 23:31:00
A nagyszüleim az ötvenes évek elején összevissza költöztek (b-listázás miatt). Vettek egy házat, ami (a recski) ávósok szállásaként üzemelt.
És írtak egy levelet Rákosinak, hogy legyen már oly kedves szólni az ávós elvtársaknak, költözzenek ki a házból, merthogy õk szeretnének lakni benne.
(Kb. 10 évvel késõbb kapták meg, az ávósok után rendõrök szállása lett).
Azt nem értem, hogyan úszták meg szárazon. Talán látszott rajtuk, hogy annyira hülyék, hogy még leültetni sem érdemes õket.