Lorenzo olaja

Bakancslistához adom
Lorenzo's Oil
amerikai filmdráma, 130 perc, 1992

Értékelés:

117 szavazatból
Szerinted?

Több éves afrikai kiküldetés után az Odone házaspár visszatér Amerikába az ötéves kisfiukkal. A kis Lorenzón hamarosan súlyos betegség jelei mutatkoznak. Kiderül, hogy adrenoleukodisztrófiában (ALD) szenved, a ritka és gyógyíthatatlan betegség az idegrendszerét támadta meg. Az orvosok szerint a kisfiúnak csak néhány éve van hátra. A szülei, Augusto és Michaela nem hajlandók beletörődni a helyzetbe, harcba kezdenek a betegség ellen. Az orvosok hitetlenkedése ellenére - némi szerencsével és annál is több szeretettel és kitartással - egy fantasztikus gyógyszerre találnak, amely segít a halálra ítélt Lorenzón.

Stáblista:

Szereplők

Michaela Odone
Augusto Odone
Nikolais professzor
Ellard Muscatine

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    1993
    Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Susan Sarandon
  • Oscar-díj

    1993
    Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: George T. Miller
  • Oscar-díj

    1993
    Legjobb női alakítás jelölés: Susan Sarandon

Hozzászólások

Szerinted?
Mrs Broccoli 2023 máj. 30. - 12:48:29
Nagy hatással volt rám, amikor évekkel ezelőtt láttam a TV-ben, azóta is sokszor eszembe jut. Egyértelműen az apa elképesztő kitartása és zsenialitása a film lényege, és attól igazán megható, hogy ez meg is történt. Ez az apa, akinek nincs orvosi képzettsége, felfedezte a gyógymódot, amivel onnantól minden gyerek időben megmenthető, és teljes életet élhet. Ez egyszerűen lenyűgöző. A film remekül ábrázolja a folyamatot, a szülőket remek színészek alakítják, pityergős, nyomasztó, és mégis reményteljes.
Montealban 2020 okt. 09. - 11:41:44
Szerintem ez egy nagyon szerteágazó film, nagyon sok témával foglalkozik egyszerre... Már másodszorra néztem meg, és egyre csak több hatás ér, több kérdés adja magát. Felmerülnek itt ugye jogok és kötelességek, meddig, hogyan, miként... Mi is a feladatunk igazából szülőként? Volt egy pont ahol én is elengedtem volna a picit... Az pedig hogy egy átlagember képes ilyesmire amire az apa, egészen elképesztő... Az élni akarás, a szeretet, az emberi elme nagyszerűsége, és a kitartás filmje ez. Nyilván szanaszét szakítja az ember lelkét, de mindenképpen emlékeztet rá hogy mire vagyunk képesek, mert sajnos elfelejtettük... Szülőként pedig nemes egyszerűséggel kötelező darab.
Marika 31 2020 szept. 13. - 15:15:44
Sok hozzászólásban olvasom, vajon joga van-e egy szülőnek, anyának, apának ahhoz, hogy reménytelen beteg gyermekük szenvedését meghosszabbítsák. Vagy inkább beletörődni a felfoghatatlanba és inkább elengedni...
Nos, nekem is van két gyermekem. Mint anya szólok most. Hinni a csodában, bízni a végsőkig, soha fel nem adni. Én is ezt tettem volna. Lorenzo édesanyja is minden bizonnyal abban hitt, hogy van, lesz, lennie kell valami megoldásnak. Én detto harcolnék a gyermekemért, MINDEN ÁRON!!!
Torolt Felhasználo 2016 jún. 29. - 20:28:47
a legegyszerûbb keresés 3 oldalt is kihozott ahol lehet online nézni
Nauszika 2016 jún. 29. - 18:49:20
jó pár évvel ezelõtt láttam a filmet, és nagyon szeretném újra megnézni. tudja valaki hol tudnám online megtekinteni? elõre is nagyon köszönöm. :)
kacskarina 2013 jan. 18. - 02:13:59 Előzmény anonem
Megrázó történet, megrázó képek.
De nekem túl hidegek és nem elég hitelesek a szereplõk. Hiába Susan Sarandon és Nick Nolte tehetsége és neve, itt nem mutatták meg milyen az igazi dráma egy beteg kisgyerek családjában. Hiányolom, hogy szinte alig ölelik, egyszer sem simogatják meg a kissrácot. Csak beszélnek és beszélnek...ezzel kompenzálnak.
anonem 2012 aug. 27. - 17:06:10
Minden gyermeket vállaló szülõnek kötelezõvé tenném a film megtekintését! Köszönjük meg a gyermeket, neveljük, óvjuk, hogy mi is köszönetet kaphassunk valahol, valamikor...
10/10
anyuka50 2012 aug. 27. - 00:44:42 10/10
Nagyon jó volt!
Susan Sarandon nagyon jól játszott, és a szinkronja is kiváló volt.
ilali 2012 máj. 08. - 01:46:56
***SPOILER***
http://gyermekvitamin.net/cikk/lorenzo-olaja
***SPOILER VÉGE***
dantonb 2012 máj. 08. - 01:40:38
Ugyanakkor itt van az euthanazia kérdése,ki tudja hogy szabad e ezt végigcsinálni egy gyerekkel,és nem hagyni békében elmenni
greghouse 2012 máj. 06. - 17:08:23
Én csak annyt tudok, hogy igaz történeten alapul, és a rendezõ, Miller diplomás orvos, tehát nagy marhaság nem lehet benne. Az igazi Lorenzo pontosan egy nappal a 30. születésnapja után halt meg. Susan Sarandon nagyon együttérzõ nõ, benne van mindenféle jótékonysági dolgokban, biztosan nagyon szerette ezt a filmet. Érdemes megnézni.
pneklara 2012 febr. 11. - 10:29:21
A film gyönyörû példája annak, hogy egy viszonylag laikus, de kellõ kitartással, értelemmel, akaraterõvel rendelkezõ emberpár képes az orvosi kutatások elõtt járni egy lépéssel, s találniuk kell olyan embereket, akik kikerülik a bürokratizmust. De nem látjuk mindennapi példáját ennek kicsiben is? Hiszen vannak, már csak rutinból dolgozó háziorvosok, akiknek a szülõ, vagy a beteg hívja fel a figyelmét, hogy talán ezeket, meg azokat a jeleket nem kellene bagatellizálni. Az ember számtalan példát tud mondani arra, hogy ha belenyugszik a háziorvos legyintésébe, s nem megy, harcol tovább, akkor a beteg lehetetlen helyzetbe kerül.
SPOILER!
Más kérdés, hogy mikor tesz jót az ember? Ha nézi, hogy gyermeke állapota egyre romlik, szenved órákon át, és akkor beletörõdik a sors akaratába, hagyja szépen elmenni? Vagy -talán nem is a gyermek érdekét nézi, hanem önzõségbõl minden eszközzel próbálja meghosszabbítani a gyermeke szenvedéseit, kínjait."Jó-e" a gyermeknek a kínokkal teli élet? Joga van-e a szülõnek beavatkozni, s nyújtani a szenvedést? Jelen esetben ez a kitartó kutatás viszont más, beteg gyermekek esélyeit is növelték.
Megrendítõ, szép film. Különösen arra int, hogy ha van egészséges, szép gyermekünk, mégsem érzünk hálát,elégedettséget ezért eléggé, nem õrizzük ezt a kincset, hanem mesterségesen okozunk magunknak mondvacsinált problémákat.
10/10
Ivymike 2012 febr. 10. - 12:20:18 10/10
Susan Sarandon félelmetesen jól játszott, szívfacsaró történet. 9/10
8/10
Sadenal 2011 aug. 06. - 10:12:12 8/10
Hát ez tényleg igen megrázó film volt, és az a betegség valami rohadt hitvány egy betegség, annyi szent! A szerepelõk tényleg ragyogóak és csodálatraméltó a kitartásuk....amúgy valami kibas*ott lehangoló és szomorú film. Nagyon megrázó,, úgyhogy ne mindenki nézze meg, csak azok akik tényleg bírják a szenvedést.


8/10
Ford Mustang 2011 júl. 16. - 17:27:44
Nagyon jó film, zseniális színészekkel. Érdemes megnézni, mindenkinek ajánlom.
Seven7Crown 2010 dec. 08. - 21:50:10
-Ez a film egy kiemelkedõen megrázó klasszikus, mely igaz történetén keresztül mutatja be az emberség, a szeretet, és a ragaszkodás magasiskoláját, amit két szülõ halálos beteg gyermekével szemben megtesz, és csak itt jegyezném meg, hogy ez a fajta magatartás most is, példaértékûnek kellene lennie!
-Viszont itt kiemelném a remek rendezést, és a színészi alakításokat is, mert hiába ígérkezik egy produkció zseniálisnak, de ha az egyik pillér nem biztos, akkor minden dõl, mint a kártyavár!!
agnyieszka 2009 jún. 14. - 03:25:50
A dolgokhoz mégis csak hozzátartozik , hogy ezek a szülõk léteznek , valóban végig csinálták a gyermekük - akármilyen szintû - megmentése érdekében azt, amit.

És ha már itt tartunk, vajon miért nem lehetséges, hogy egy tudós, szakember, úgy beágyazódott a saját tudományos teóriáinak falai közé , hogy nem tud belõle kimozdulni ? Lehetséges ,hogy a kör négyszögesítésének problémáját nem matematikus, és nem tudományosan százezer kitüntetéssel rendelkezõ....
ikoo 2009 jún. 11. - 21:25:08
Régen láttam ezt a filmet,sztem jó film.DE ma sajnos lemaradtam róla.
10/10
DarkGirl 2009 jún. 11. - 13:39:46 10/10
Az a gyerek totál úgy nézett ki,mintha az Ördögûzõbõl rakták volna oda.
Selena 2009 jún. 11. - 13:38:35
Szerintem is jól sikerült film. Most láttam elõször, rögtön utána is néztem Lorenzonak, és most olvastam, hogy 2008. május 30-án egy nappal a 30. születésnapja után tüdõgyulladásba halt bele.
Összes hozzászólás