"Mély kútba tekinték..."

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 60 perc, 2002

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A 2000-ben váratlanul elhunyt Dr. Virág Teréz pszichoanalitikusra emlékezünk a filmben. Virág Teréz neurotikus gyermekek gyógyítása közben fedezte fel a társadalmi traumák - a holokauszt, '56, háborúk, diktatúrák - másod, harmadíziglenig is ható, pusztító lelki hatását. Gyermekek rajzai, álmai, szorongásai vezették őt erre a rendkívül fontos jelenségre, melyre ő figyelt fel először Magyarországon.
Gyógyító terápiáját erre építette, "iskolát" nyitott, rendelőt alapított. Kollegái, barátai, családtagjai beszélnek rendkívüli munkájáról, személyiségéről, és ő maga is megszólal filmek, archív anyagok kockáiról. Rendhagyó módon rajzolódik ki portréja a filmben.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2010 szept. 04. - 19:29:44
Szerintem Virág Teréz érzékeny és érdeklõdõ ember lehetett, enélkül lehetetlen újdonságokat felmutatni. A filmben említett típusú traumák kérdése nagyon izgalmas, ezek tényleg megõrzõdnek a kollektív tudatban, és sok-sok nemzedék kell a feldolgozásukhoz. Ami kicsit egyoldalúvá tette az alkotást, az az volt, hogy a megszólalók inkább a holokausztot említették meg, a többi problémával talán kicsit kevesebbet foglalkoztak. Mindenesetre minden tiszteletem az elhunyt doktornõé, mert igyekezett megoldani (vagy legalábbis enyhíteni) a gondokat, akár személyre szabottan, akár kollektívan, és mert új témákat vitt be a pszichológiába.