Meséld el...

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar kisjátékfilm, 5 perc, 2007

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Ez a film az 1945 januárjában történt dunaparti nyilas tömeggyilkosságokat mondja el 5 percben. Helyszín: a pesti alsó rakpart, ahol egy hétköznap éjjel magyar állampolgárok százai - köztük idősek, nők és gyerekek - sorban állva várják a tarkólövést. Csak néhány felfegyverzett nyilas vigyáz a rendre. Az értéktárgyaiktól, s végül a cipőjüktől is megfosztott, titokban kivégzett emberek holttestei a zajló Dunába esnek, majd a jégtáblák között elúsznak dél felé. Nagyon kevesen élték túl az éjszakai gyilkolásokat. Egyikükről, egy akkor 4 éves kislányról szól ez a film.
A sorban fiatal nő, karjában 4 éves kislánya. Óvatosan, hogy a nyilasok észre ne vegyék, leereszti a kislányt, aki ösztönösen bujkálni, menekülni kezd a lábak között. Mintha egy erdőben a fák mögé bújna, úgy próbál a nyilasok elől eltűnni.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2013 febr. 15. - 07:06:54
Profétikus film... amint látható, tanulhatunk belõle.
10/10
e-Vita 2009 ápr. 16. - 21:55:31 10/10
A legmegrázóbb az, hogy a múlt a jelenünkben újraéled. A jövõnkrõl meg csak annyit: elõttünk a múltunk. Soha nem láttam még ilyen remekmûvet: szavak nélkül, színek nélkül, pár percben többet mond, mint nagy rakás könyvek, cikkek, beszédek. Én továbbra is azt hiszem, hogy a szenvedésbõl, bajból, a lélek pokoljárásából születnek igazi remekmûvek. Ellentmondás is egyben, de mégis mûködik.
1/10
oszizambo 2009 febr. 04. - 12:01:24 1/10 Előzmény papamama
Nem itt kéne ma már tartani.
10/10
papamama 2008 dec. 27. - 11:47:48 10/10
Sok ilyen filmre volna szükség, mert a mai ifjúság sajnos nem érti, vagy talán nem is értheti, hogy az akkori gyerekekkel miminden szörnyûség történhetett. Ezt kellene velük is megértetni és az ilyen rövidlélegzetû film talán hozzájuk is közelebb hozza ezt! Nagyon megható és igazán szépen elkészített film volt. A kis fõszereplõ pedig nagyon jól adta vissza azt a szomorúságot és elkeseredettséget, ami azt a kort jellemezte. Köszönjük ezt a szép filmet.