Minden és semmi

Bakancslistához adom
Everything And Nothing
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott ismeretterjesztő filmsorozat

Értékelés:

28 szavazatból
Szerinted?

Ezúttal útikalauzunk lesz Jim Al-Khalili, aki megmutatja a "Minden" valódi méretét és a "Semmi" mibenlétét. Az első órában az Univerzum határáig repülünk, közben pedig megvizsgáljuk, hogy a csillagászat és a matematika miként formálta át a kozmoszról szerzett ismereteinket. A második óra arról szól, hogyan fürkészi a tudomány az emberi érzékelés végső határain fekvő világot. Az utazás végén eljutunk talán legnagyobb felfedezéséig: a Mindenség a Semmiből keletkezett.

Évadok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
s-man 2016 ápr. 01. - 17:40:46 Előzmény ilali
Ebben a geometriában éppen ezért nem is egyenesek vannak, hanem geodetikusok (a görbe felület két pontját legrövidebb úton összekötõ vonalak) ezek az euklédeszi geometriában (0 görbületû térben) az egyenesek.
Szerintem is nagyon jó filmek voltak, kár, hogy nem emlékezett meg Bolyai Jánosról
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bolyai_János vagy Lobacsevszkijrõl nyilván, mert csak Gauss munkásságát tanították neki az angol iskolákban ...
melinda77 2016 márc. 30. - 21:49:57
rohadt jó dolgai vannak ennek a Jim Al-AKhalilinek, a The Secrets of Quantum Physics is bámulatos. egészen felfoghatatlan tartományba vezeti az egyszeri nézõt.
djdog 2015 aug. 22. - 19:55:11
offtopic
ilali 2015 febr. 23. - 22:22:20
***SPOILER***
„Egyenesen felénk.”
***SPOILER VÉGE***
***OFFTOPIC***
Megtudhatjuk, hogy az euklideszi geometria mennyire nem alkalmas a tér leírására és amikor az ember kezdi felvenni a gondolatmenetet, akkor a - távoli csillagok fénye elindult „egyenesen felénk” - .
De az a megállapítás se rossz, hogy a gömb felületén lévõ egyenlõ oldalú háromszög szögei lehetnek hatvan foknál nagyobbak. Eltekintve attól az apróságtól, hogy ez is lehet háromszög, de mivel oldalai nem egyenesek, hanem ívek, tehát nem euklideszi akkor miért kellene megfelelnie a régi szabálynak?
***OFFTOPIC VÉGE***