Morgen

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott román-magyar-francia filmdráma, 100 perc, 2010

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

A román-magyar határon élő Nelu egy tanyán gazdálkodik. Egyetlen öröme, hogy horgászni jár, többnyire a határ magyar oldalára. Egy napon különös zsákmány akad a horgára.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
perry 2019 szept. 25. - 22:19:03 Előzmény olahmiki1959
Tény , hogy eltévedtem. Ez akart volna lenni: https://www.youtube.com/watch?v=vUqB0SNpA_k
2/10
olahmiki1959 2019 szept. 23. - 07:05:49 2/10 Előzmény perry
Szia!
Majdnem három év telt el a hozzászólásod óta, viszont most, hogy megnéztem a Morgen című filmet, biztos vagyok benne, hogy Te nem ehhez a filmhez, hanem a nagyon hasonló, Morgan címűhöz szóltál hozzá
Ugyanis ebben semmi sci-fi nincs, ez egy talán jó szándékú, de nagyon béna megvalósítású koprodukciós dráma.
Végignéztem, kár volt, másfél órányi vontatott unalom.
Kár, mert a tartalomismertetés után sokkal jobbat, érdekesebbet vártam.
perry 2016 dec. 08. - 15:39:05
S P O I L E R !


Hol vagyunk már Asimov és a robotika 3s törvényétõl? Miszerint:


A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tûrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az elsõ törvény elõírásaiba ütköznének.
A robot tartozik saját védelmérõl gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az elsõ vagy második törvény bármelyikének elõírásaiba.

A Morgen felvet néhány olyan mély és nehezen megítélhetõ etikai kérdést amire talán már a közeljövõben meg kell az emberiségnek adnia a választ
Mennyire lehet a kiborg humánus lény? A gép emberi tulajdonságai milyen kategóriába is emelik azt? Arról nem is beszélve a tudomány határait feszegetve
hideg fejjel szabad-e élõ hús vér embereken tesztelni robotot?
Nehéz eldönteni ki õrültebb és racionálisabb gyilkos: azok az emberek akik hideg fejjel eldöntik melyik prototípus a jó és az emberek számukra csak járulékos
vesztességek, vagy az a robot aki annyira ember akar lenni -tele humánummal-, hogy kétségek nélkül megbízik az emberben, átlátja mikor és miért csalnak azok.
Persze a film tartalmaz "paneleket" a gép öntudatra ébredése, csalódás, a megismerésre való vágyakozás, szerencsére ezekbõl csak nyomokban láthatunk.
Oda-vissza szlalomozik a nézõ a viselkedési fázisokban Morgannal kapcsolatban. Szimpátia mikor meg akar felelni, félelem mikor hideg fejjel gyilkol mivel harci tevékenységre tervezték. Létre hozva olyat aki a valaki és a valami határán táncol.
Igaz vizionálhatjuk ezt a jövõt is és akkor azt kell mondjam bizony az nem a szép új világ lesz.
csoszi87 2011 júl. 13. - 12:39:26 Előzmény adamnagysweetmovie
Pontosan addig érdekelt a film, amíg meg nem láttam a hozzászólásod.
7/10
adamnagysweetmovie 2011 ápr. 23. - 11:39:23 7/10
Falusi kisrealizmust már annyi kelet-európai filmben láttunk, ezúttal kevésbé a kusturicai szatíra, mint a román újhullám minimalizmusának eszközeivel ábrázolva. Ami viszont sajnos kiemeli a hétköznapok unalmasságát, hasonlóan a California Dreamin-hoz.
Ami miatt az átlagnál mégis jobb a film, hogy a végére valódi mélységû egzisztenciális drámába fordul át, a feltámadó lelkiismeret példázatává válik.