Móricz Zsigmond nyomában - A rejtőzködő nyomor

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 34 perc, 1998

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Móricz Zsigmond 1934-ben két riportot írt Angyalföldről. Az egyikben apró életképek felvillantásával mutatja be a fővárosnak ezt a részét, a másikban az itt élt, szegénységbe süllyedt emberek életét, gondjait tárja fel. A film ma, hatvannégy év elteltével ugyanazon a földrajzi területen élők életét próbálja megrajzolni, tekintettel arra, hogy szinte szóról-szóra ugyanolyan gondokkal küszködnek: munkanélküliséggel és szegénységgel.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2011 szept. 29. - 21:05:20
Oké, csak az a baj, hogy a suliban is kb ennyit próbálnak beleverni a diákok fejébe, sztem pár szubjektív megállapítás jobban bennemaradhat a memóriában. Erre bíztatnálak.
Amúgy amit írtál, a realista próza (beleértve a népi írókat is), az nagyon fontos táptalaj lesz a magyar filmmûvészet számára is, Szõts-Jancsó-Tarr Béla-Mundruczó révén máig élõ, értékes hagyomány. És a mai szociális különbségeket nézve, van (volna) mit feldolgozni, mire felhívni a figyelmet az értelmiségnek...
Ford Mustang 2011 szept. 29. - 20:38:26
Sajnos vannak még manapság olyanok, akik azt sem tudják ki is volt Móricz Zsigmond. Ezért írtam ezt a kis bevezetõt számukra.
adamnagysweetmovie 2011 szept. 29. - 19:32:00 Előzmény Ford Mustang
Oké, de mit akarsz mondani ezzel a lexikonszerû felsorolással?
Ami a filmet illeti, bár a közepén nem láttam 10 percet, alapvetõen tetszett - amennyire a komor téma engedi. A Móricz-szövegeket néha erõltetettnek éreztem, más gazdasági-politikai szituációkban, más társadalmi osztályokra vonatkozhattak, ezt kicsit elkente a film. A gazdasági válság és a nyomor viszont stimmel.
A bemutatott portrék viszont önmagukban is értékesek, és Móricznak a következõ szövege bevésõdött, valóban a lényegre tapint rá: "A kor majd egyszer bánni fogja, hogy ennyi emberéletet hagyott veszendõbe menni."
Az "arányos" adórendszer kapcsán érdemes megfontolnunk a szavait.
Ford Mustang 2011 szept. 26. - 15:52:53
Móricz Zsigmond magyar író, újságíró, szerkesztõ, a 20. századi realista prózairodalmunk legismertebb alakja, 1879. június 29-én született Csécsén. Írói álneve Zicshy.