Örökség: Egy halász története

Bakancslistához adom
Örökség Egy halász története
magyar dokumentumfilm, 74 perc, 2003

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Mészáros Balázs és családja már több, mint kétszáz éve halászik a Tiszán. Ennek vet véget 2000-ben a folyót megmérgező ciánszennyeződés, ami 130 000 tonna halat öl meg a folyóban, tönkre téve a folyó ökológiai egyensúlyát. A méreg egy ausztrál-román tulajdonban lévő aranybányából származott. A csernobili katasztrófa után ez a legsúlyosabb, ember okozta természeti szerencsétlenség Kelet-Európában.

Több, mint egy évvel a mérgezés után a folyóban még mindig nincs hal. A halászok, köztük Mészáros Balázs is nagyon kevés állami támogatást kapnak, nehéz körülmények között küszködnek a megélhetésért. Balázs szeretné megőrizni a halász életmód emlékeit, ezért elkezdi írni az "Örökségem" című könyvet.

El akarja mondani a világnak, hogyan élt mint halász, kétségbeesett helyzetét a katasztrófa után, és jelenlegi küzdelmeit. Hogy megértse mi történt vele és társaival, elutazik Romániába, hogy lássa, valójában honnan is jött a cián, és amennyire lehetséges, szeretné megvizsgálni, hogy mennyi az esélye hasonló balesetek előfordulásának.

Halász társai támogatásával Balázs úgy dönt, kiutazik Ausztráliába is, hogy szembesülhessen az Esmeralda cég vezetőivel. Fel akarja hívni figyelmüket a katasztrófa mögött rejtőző emberi tragédiákra, meg akarja beszélni a kompenzáció lehetőségeit, és felhívni a figyelmüket a bánya jövőbeli biztonságával kapcsolatos aggodalmaira.

Az ősi halászkés átadása Brett Montgomery-nek, a cég igazgatójának, döntő fontosságú. A kés a halászok nemzedékeinek életét reprezentálja. Balázs rájön, hogy meg kell találnia könyve zárófejezetét, a lezáró sorokat, melyek meghatározzák majd jövőjét, halászemberi sorsának és családjának a jövőjét is.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
sk98 2010 júl. 01. - 19:26:32 10/10
A film valóban nagyon megdöbbentõ. Sajnos, hogy el kellett készülnie.
10/10
lara06viki23 2010 júl. 01. - 16:12:55 10/10
Volt szerencsém megismerni ezt az embert és mondhatom hihetetlen emberrõl van szó .Kitartó,igazságos ,aki mindent megtett Tiszáért és mindazokért akik bajba kerültek.Sok ember példát vehetne róla.És ezért köszönet semmi.Remélem az élet egyszer meghálálja neki. A film nagyon jó.CSak*********************