Otthon, távol a hazától

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott ausztrál dokumentumfilm, 52 perc, 2020

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

2015 óta Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének és halálának napján, november 15-én ünnepeljük a magyar szórvány napját. A magyar Országgyűlés döntésének köszönhetően ezen a napon emlékezünk a szórványban élőkre, mit jelenthet egy olyan országban magyarnak lenni, magyarul beszélni, ahol a kisebbséghez tartoznak.
Az Otthon, távol a hazától című dokumentumfilm az ausztráliai Queensland államban élő magyarokról készült. Vladucz Zoltán, a film operatőre éveken keresztül követte nyomon a távoli diaszpórában élők ünnepi és hétköznapi pillanatait.
A kamerával rögzített különleges élményekből született meg az az 52 perces film, amelyből a magyarságuk megőrzéséért megvalósított álmaikról mesélnek a közösség tagjai. Adományokból ökumenikus templomot építettek, magyar nyelvű énekeskönyvet nyomtattak, amatőr színtársulatot alapítottak, magyar iskolát működtetnek. Egy igazi lelki közösség, amely a mai napig fontosnak tartja a magyar nemzeti ünnepek megtartását. A filmben megismerjük Dr. Kovács Lőrinc Erdélyből származó, Brisbane-ban élő református lelkészt, tiszteletbeli konzult, aki két évtizede a szórványban élő magyar szívű közösség vezetője.
Az Otthon, távol a hazától című dokumentumfilmet 2020.november 15-én a Magyar Szórvány Napján vetítette először a Duna World csatorna.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?